De câteva zile, toamna, „zâna melopeelor”, își premenește veșmintele. Verdelui crud îi preferă tonurile calde, arămii.
Astăzi, 8 septembrie 2012, este programată etapa Elblag – Polonia, puișorii aparțin asociațiilor Moldovene și Bucovinene din Suceava, Botoșani, Iași și Piatra Neamț. Conform RNS, concursul se încadrează în categoria Maraton, asociațiile aflându-se la peste 800 km distanță aeriană.
Cerul este acoperit de o pătură cu nori albi, sidefii, care se rostogolesc alene dinspre Nord. Zâmbetul razelor senine de soare nu se arată peste grădinile înmiresmate de parfumul frunzelor care se vestejesc.
Chiar dacă condițiile atmosferice nu sunt idilice zborului, cer senin de
peruzea și vânt din spate, să mulțumim celui de Sus, pentru că ele nu
sunt potrivnice, așa cum s-a întâmplat la zborul de la fond din 30
august a.c., de la Losice, cu o zi toridă, caniculară și vânt puternic
din față. Puișorii sosiți și-au recăpătat cu dificultate apetitul zborului.
Seara zilei de 8 septembrie 2012 are darul să împlinească visele, nazuințele
iubitorilor de porumbei călători care și-au înscris participarea în
prestigiosul concurs.
Performanța columbofililor a așezat pe piedestalul prestațiilor în acest sport ale inimilor, o nouă și impozantă realizare, succesul zborului puilor în
primul concurs de Maraton, zborul de la Elblag.
Nestâmpărul din sufletele participanților nu putea fi evaluat decât de
simțămintele noastre. Atunci cand mantia nopții lungi de toamnă se
așterne cu vrednicie peste lumina zilei, inchizând geana orizonturilor, asemeni unui pârâiaș limpede care susură melodios, strecurându-se printre asperitățile defileului de stânci, muzicalitatea inegalabilă a fluturării aripilor puișorilor s-a auzit deasupra volierelor, inducând în sufletele obosite de așteptări o emulație pentru care nu există simboluri, acuarele sau termene de
comparație.
Columbofilii moldoveni și bucovineni scriu o nouă pagină de istorie, cu toate că „rugul sceptismului este alimentat de mulți inchizitori malefici”.
De fapt, s-a născut o nouă istorie, ea nu reprezintă aleea netedă, înfrumusețată de corole florale parfumate. Faptele istorice se realizează cu mari eforturi și sacrificii. Nu doresc să adâncesc, exemplific doar cu Continentul American, el nu s-a descoperit prin satelit… dar să nu folosesc comparații deplasate. Consider că atunci când te apleci asupra unei activități a cărei finalitate este o realizare cu adevărat emblematică, nu merită să primești oprobiul celor care poate nu sunt de acord cu ea. Desigur, buzele unor columbofili murmura cu cinism cuvântul „sacrificiu”.
Să fim cerebrali, creșterea porumbeilor și practicarea sportului columbofil
implică foarte multe sacrificii pe care pasiunea și rutina ne face să
nu le mai simțim. Sincer, gandiți-vă la cheltuielile și frustrările făcute în decursul anilor. Eu, din ianuarie 1982 nu am mai petrecut în sezonul estival nici un concediu împreună cu familia și nu pentru că nu-mi permiteam financiar. Mereu am fost preocupat să organizez concursuri și să pregătesc porumbeii. Pe Litoralul nostru am ajuns abia după 23 de ani, cu ocazia Expoziției Naționale de la Constanța, din anul 2005. Într-o seară, din acel decembrie însetat de amintirile cromaticei inefabile a răsăritului de lună și murmurul valurilor, m-am îndreptat spre faleză. Dar, de această dată, m-a întâmpinat o priveliște rece, întunecată, răscolită de viscol. La scurt timp,
„melancolia” mi-a fost spulberată, fiind înconjurat de către o haită agresivă de câini hămesiți de foame. Cu mare dificultate, am scăpat nevătămat, refugiindu-mă în hotel. Amintirile s-au petrecut în negura anilor, la fel ca și anii tinereții mele.
Să nu vă mai rețin cu lectura rândurilor și să vă prezint o sinteză a concursului cu puii la Maraton:
Porumbeii angajați: 426; columbofili participanți: 54; porumbei clasați: 85.
Columbofilii și puii sosiți în prima zi de concurs:
LOCUL 1: Hojbota Toader seria porumbelului 203866;
LOCUL 2: Lazăr T. Ionel -//- -//- 226636;
LOCUL 3: Țugui Petrică -//- -//- 201008;
Locul 4: Iureti Relu -//- -//- 4039;
Locul 5: Iureti Relu -//- -//- 4048;
Locul 6: Iureti Relu -//- -//- 1158;
Locul 7: Iureti Relu -//- -//- 4037;
Locul 8: Ianoș Ciprian -//- -//- 222227;
Locul 9: Iureti Relu -//- -//- 4037;
Locul 10: Ungureanu C.a.+Bozu -//- 838205;
Locul 11: Hojbota Toader -//- -//- 202939;
Locul 12: Hînțari Mircea -//- -//- 203292;
Locul 13: Maftean Ioan -//- -//- 833004;
Locul 14: Bilius + Bucaciuc -//- -//- 218036.
La categoria „crescători”, au realizat norma un număr de 25 membri. Ordinea crescătorilor, în funcție de punctajele realizate de primii doi pui, este următoarea: Hojbota Toader, Ianoș Ciprian, Agușetoaie Ionuț, Ungureanu C.a.+Bozu, Hînțari Mircea, Iureti Relu, Feraru Gheorghe, Ciobanu Bogdan, Maftean Ioan, Țugui Petrică, Terțeș Mihai+Rodica, Strugariu Valentin, Lazăr T.Ionel, Tănase Daniel, Bocăneț Cătălin, Țurcanu Mihai, Vizitiu Gheorghiță, Ciobanu Ilie, Fam. Fărcășel, Frații Moroșanu, Gagea Ionuț+Ionela, Asmarandei Florentin, Pintili Ștefan, Andreica+Adam.
Cei mai mulți porumbei clasați din lotul angajat în concurs aparțin columbofililor următori: Iureti Relu – 10, Ciobanu Bogdan – 9, Ungureanu C.a +Bozu – 5.
Desigilarea s-a efectuat luni, 10 septembrie 2012, orele 18:oo. S-au estimat cca. 250 pui sosiți la momentul respectiv. Cifrele sunt grăitoare și putem declara inițiativa „maratonului puilor” din 8 septembrie ca fiind o reușită!
Succesele columbofililor acestor meleaguri cu zborurile puilor la categoria Fond în perioada anilor 2008-2011, reușita Maratonului din 2012, confirmă potențialul genetic valoros și principiile sănătoase de practicare a columbofiliei în ținuturile moldovene și bucovinene. Nouă nu ne place să privim în curtea altora, ne bucurăm pentru realizările lor. Fiecare asociație sau zonă columbofilă își are eroii și vedetele lor. Este o obidiență ca noi să le denaturăm sau să le persiflăm.
Grandoarea columbofililor constă în lupta neîncetată și puterea de a se autodepăși pe sine însăși. Principalele atribute sunt: seriozitatea, respectul, înțelegerea și colaborarea dintre noi. Sacrificiile noastre să ne conducă către răsplata performanțelor. Suntem ca o familie unită mereu prin țesătura practicilor columbofile.
Organizatorii primului concurs de Maraton al puilor adresează felicitări și întreaga admirație tuturor participanților. Sunt convins că învingătorii nu se vor zgârci și își vor împărtăși experiențele. Au ce să vă spună!
În calitate de președinte onorific al Asociației Columbofile Suceava, îmi permit să adresez cele mai călduroase gratulații organizatorilor concursului columbofil din 8 septembrie 2012, de la Elblag – Polonia. Ei au demonstrat că strălucirea porumbeilor nu se va stinge niciodată! Cinste lor!
——————————————————————————————————————————-
Articol de:
Dr. Mircea Bilius,
Președinte onorific Asociația Columbofilă Suceava
Editare, diacritice:
Pașca Bogdan, administrator Columbofil.net
intrat pui 0511403-2012 rog propietraru sa ma contacteze pentru inapoiere id iuly_marian2000 sau 0752662822
Pașca Bogdan, admin: Fără supărare, dar acest articol are o cu totul și cu totul altă denumire decât „pripășiți”! E ultima excepție pe care o fac!
Felicitari!!!!!!
Un articol grandios asa cum ne-a obisnuit dl. Bilius, pentru o performanta fantastica.
Inca odata felicitari tuturor participantilor!!!!!
Acum cateva sezoane distrugeau puii colegi din moldova, pe urma lansarile tarzii erau prea grave, acum faci statuie la puii astia care defapt au venit de la un demifond (dupa spusele multora). Eu inteleg ca sunteti pensionar si va place sa faceti ceva .. Mosule lumea e plictisita la-sa-ne, la-sa-ne, lasaneeeee
sa va dea Dumnezeu sanatate d-l doc. Bilius si felicitari pt initiativa si rezultat.
Sunteti extraordinar,multi dintre noi nu merita un om cu atat bun simt.Imbarcarile cat si desigilarile fara prezenta impaciuitoare si plina de trecut columbofil a dumneavoastra ar fi mult mai sarace.
Un an dubios este relansat in sufletele noastre prin speranta transformata in certitudine ca se poate mai mult…
Un columbofil la desigilare afirma ca pasiunea noastra este una a viitorului,deoarece gandurile si planurile lui sunt deja pt. la anul cand cu noii lui pui va avea un nou inceput,inceput care se repeta in fiecare toamna.
Citind aceste randuri am uitat si de norme,kilometri,columbofilie…..am descoperit altceva:
Sadoveanu x Cosbuc =Bilius
super articol !!!pasari de exceptie! felicitari pt. toti care au participat la acest Maraton!
-pentru comentariul 3, 3 x Yaroslav 2012.
Esti tanar si lipsit de experienta de aceea te scuz.
Obraznicia insa demonstreaza o carenta grava din educatia ta, lipsa celor 7 ani de acasa. Daca provii dintr-o familie dezorganizata sau esti orfan, lipsit de caldura parinteasca, crescut intr-un centru de corectie, te rog sa ma ierti. Nu-ti plac randurile mele. Simplu. Nu ma lectura, eu ma adresez columbofililor. Tulburarea disgrafico-disortografica prin prelungirea unor cuvinte din comentariul tau ma determina sa cred ca suferi de trisomia perechii 21 de cromozomi. Intelege totusi o cugetare,aforismul ,,Cel destept cedeaza”!
Felicitari tuturor celor care au participat la acest maraton, in special colegilor de la Suceava( Ianos Ciprian si d-ul dr.Bilius Mircea) pentru performanta de a constata un pui in prima zi de la Elblag, performanta pe care unii nu o pot accepta si de aceea folosesc acest topic pentru a jigni, ei neavand acea “mana de fier in manusi de matase” despre care vorbeau marii columbofili ai lumii.
Din pacate multi nu inteleg un lucru: columbofilia este un sport, in care, daca vrei sa faci performanta trebuie sa-ti impui niste reguli stricte, de la care sa nu te abati, sa fii dur in selectie si sa pastrezi in crescatorie doar exemplare valoroase, iar acest lucru se poate face doar prin astfel de concursuri ,in care porumbeii valorosi vor straluci.
Din pacate pentru unii, “strugurii sunt prea acri”.
Multumim domnule doctor Bilius pentru aceste randuri minunate.
Sa speram ca ultima etapa de Elblag-pui va fi una reusita cu sosiri la fel de bune.
Tandemul UNGUREANU C.A. + BOZU ureaza tuturor mult succes !!!
Aici se inpleteste pasiunea columbofila,cu pasiunea vietii..Se vede ca acest om iubeste natura cu tot ce misca ..El asa a fost din tot deauna ,dar in tinerete stiti cum ie ,nu prea ai timp pentru toate in special pentru a scrie,si de a asterne pe hirtie tot cea ce simti ..Acum in schimb la anii batrinetii,instinctul inimii te face sa asterni pe hirtie ,practic povestea vietii tale ..Adica un om care a iubit natura ,porumbeii,si familia,dar care a ales din viata ce a fost mai frumos ,un impatimit al porumbeilor ..Un om despre care se poate spume ca a trait numai pentru porumbei,si dragostea ce o are pentru aceste inaripate…Astfel de oameni sint foarte rari..Cu multa stima Baronu Focsani
Si in 2009 s-au zburat puii la maraton, braila avand chiar peste 900 km : http://porumbel.net/2009/loc-1-braila-derby-pui-byalistok/
Uitati-va aici,dl Adrian a avut distanta de 942 km ! Anul asta nu a fost primul an in care s-au zburat puii la maraton.
tot suceava a organizat etapa dar atunci maraton pui nu era omologat
Da,dar distanta face parte din categoria maraton… mai avea putin si facea maraton extrem pui.. ;)) (cu toate ca pe atunci nu era maraton extrem).
Sunt curios anul viitor cum vor reactiona puii si daca vor mai face rezultate. Cati au fost imbarcati si cati sau intors?