voiajori

Dle Mihai, te rog să ne dai câteva date despre tine. O scurtă prezentare.

Mă numesc Mihai Ţurcanu, am 43 de ani, sunt căsătorit din anul 2000 cu Maria şi am două fete, Casandra şi Natalia.

Am absolvit facultatea de medicină veterinară în anul 2000, am profesat 7 ani ca medic de abator, apoi am fost inspector la DSVSA, un an de zile am fost director la Protecţia Consumatorului Botoşani, iar acum sunt inspector zonal în cadrul DSVA.

De când ai această pasiune?

Am prins acest microb în vremurile copilăriei, am porumbei de mic copil, însă la concursuri particip din anul 2003, deşi sunt membru columbofil din anul 1999.

Cu ce porumbei ai început să concurezi?

Trebuie să spun că am fost norocos pentru că am întâlnit un prieten bun şi un bun columbofil, pe Cazaciuc Alin, care se muta de la vechea crescătorie şi nu avea loc pentru toţi porumbeii. Am cumpărat de la el 14 porumbei, toţi din aceiaşi suşă şi am şi zburat în tandem pentru un an de zile. Aceşti porumbei erau din liniile vechi, pe „belgianul” d-lui Vasiliu, care era o combinaţie Hector Desmeth x Desmeth Matjisse, linie din care au mers porumbeii în foarte multe locuri în ţară, unde au ajuns. Din aceiaşi porumbei la Cazaciuc Alin au fost rezultate foarte bune, inclusiv la zborurile naţionale de Gdansk.

De-a lungul timpului, ce păsări ai mai introdus în crescătorie?

Am adus mulţi porumbei, dar din păcate puţini au rămas. Când am început să concurez eram un foarte bun cumpărător pentru columbofili din Botoşani. Am adus porumbei pentru toate categoriile, mulţi dintre ei bolnavi, uzaţi  ş.a.m.d.  Ulterior am decis să aduc porumbeii din linii puternice, de afară.

Şi cum s-au aclimatizat acei porumbei aduşi de afară?

De fapt, eu am puţini porumbei direct aduşi de afară. Când m-am referit la liniile de import, vorbeam de fapt despre porumbeii aduşi de alţi crescători, pe care i-am urmărit. M-am dus la cei cu rezultate bune în ţară şi am cumpărat pui din aceşti porumbei. Cred că este cea mai bună metodă! Cu aceşti porumbei am reuşit şi eu să am rezultate foarte bune.

Ai actualmente o lini, sau o famile de porumbei pe cate te bazezi?

Da! În acest moment pot să spun că lucrez cu trei linii de bază: linia Kipp, o linie de Jan Aarden, (dar aici vorbesc de o multitudine de suşe care au la bază Jan Aarden, de fapt şi porumbeii kipp au la bază mult Aarden), iar a treia linie la care lucrez acum este Desmeth Matjisse. Pe lângă acestea mai am şi alte ”plombe”, cum ar fi câteva păsări Carteus, nişte păsări de viteză, fii din ”Adonis” a lui Cosmin Olteanu, o pasăre care m-a impresionat prin puterea de reproducţie. Aceştia din urmă îi folosesc la diferite combinaţii.

Ai o categorie preferată sau distanţe pe care le preferi mai mult?

Datorită zonei în care locuiesc, trebuie să joc fond şi maraton. Iubesc însă porumbeii care clasează tot: din aprilie până în august. Zbor orice categorie cu plăcere, însă în zona mea se joacă cu preponderenţă fond şi maraton. În acelaşi timp am fost iniţiatorul zborurilor de demifond, general şi fond la pui. Am mers cu această idee la Suceava, pentru că noi eram prea puţini pentru a face singuri acest lucru şi iată că am reuşit. La început, unii mă credeau nebun, însă acum îmi dau dreptate.

Ai o culoare preferată la porumbei?

În trecut nu acceptam decât porumbeii albaştri. Timpul însă m-a făcut să îmi mai schimb opiniile, iar acum nu mă interesează culoarea porumbeilor.

Preferi porumbeii cu o anumită culoare a ochiului?

Îmi plac porumbeii cu ochi alb, însă aşa, ca moft personal. Dacă am un campion cu ochi galben nu e o problemă.

Hai să vorbim acum puţin despre porumbiţa campioană?

Femela provine dintr-o combinaţie Jan Aarden, tatăl fiu din doi originali şi o femelă din porumbei Jan Castelyn. Aici aş vrea să detaliez puţin: bunica femelei campioane este scoasă din doi porumbei  consangvini, pe ”King Barcelona” a lui Kipp şi fiul, iar bunicul femelei mele campioane este fiu din bunică cu un fiu din ”La Petit Marseille”, adică un incest foarte strâns. Aşadar mama campioanei este o femelă foarte consangvină pe celebrii campioni ai familiei Kipp şi fiul, din Germania.

Cum ai zburat această femelă?

La început a fost împerecheată, apoi am văduvit-o pe boxă. Chiar am făcut o analiză şi am observat că în prima lună a mers foarte bine, iar în următoarea lună puţin mai slab. A clasat întotdeauna, dar parcă nu aşa în faţă. Odată am scăpat-o şi a ouat şi a avut o cădere de formă, însă ulterior am văduvit-o şi la ultima etapă a clasat din nou foarte bine, reuşind de fapt să devină campioană.

Ce locuri a luat femela?

La vârsta de un an, din 10 îmbarcări a avut 10 clasări. A ocupat locul 2 la 884 km, locul 4 la Byalistok 658 km şi locul 9 la Suwalki 761 km, cu un total de 8,14 puncte. În acelaşi an a mai avut câteva norme de vârf în campionatul naţional.

La un an, a avut 16 etape clasate (pui + maturi) cu un total 7762 km clasaţi. A ratat o singură etapă la pui şi asta pentru că nu am mai avut loc în ceasul mecanic, pentru că ar fi clasat-o şi pe aia. La un an a avut norma la AS, cu 10 din 10 clasate, toate clasările fiind în primi 10%, şi cu un total de 5520 km clasaţi. Să nu uităm locul 1 Naţional Fond Palmares Tineret, locul 3 Fond Palmares Tineret, locul 4 General Palmares, locul 6 Naţional Fond Maturi + Yearlingi, locul 8 Maraton Tineret, locul 14 General Tineret şi locul 28 General Pui, în anul naşterii.

Zbori toţi porumbeii de un an la fond?

Până anul acesta zburam toţi porumbeii la tot planul de zbor, însă de anul acesta voi zbura porumbeii de un an doar la o etapă de peste 800 km. Bineînţeles, că dacă văd anumite exemplare cu vreo afecţiune nu le zbor până nu le tratez.

Cum sesizezi afecţiunile, în special problemele care nu sunt atât de vizibile?

Starea de sănătate o supraveghez prin două barometre: antrenamentul zilnic şi găinaţul. Dacă porumbeii zboară foarte bine, dacă găinaţul este OK, atunci nu am motive de îngrijorare. Când stolul nu se mai antrenează cu intensitate e clar că sunt probleme.

Cum reuşeşti să ţii porumbeii sănătoşi?

Eu am încercat să ţin porumbeii sănătoşi fără medicamente, chiar fără vaccinuri, dar nu prea merge. Totuşi, am porumbei rezistenţi şi sănătoşi. După concursuri şi după terminarea năpârlirii fac porumbeilor o serie de tratamente contra coccidiozei, tricomonozei şi aplic un tratament de 10 zile cu antibiotic. Produsele pe care le folosesc iarna pentru tratamente sunt exclusiv româneşti. În timpul zborurilor fac doar tratamente preventive, o săptămână pentru tricomonoză, una pentru căi respiratorii, însă acestea cu produse din import, preponderent Rohnfried. Folsesc hrana Verselle Laga. Nu sunt de acord însă cu produsele care tratează mai mult boli, asta din punctul propriu de vedere ca medic veterinar.

Cum tratezi coccidioza ? Dar celelalte afecțiuni ?

După schema: trei zile, două zile pauză, două zile tratament, iar două zile pauză şi o zi tratament. După o pauză, fac 7 zile contra Tricomonozei cu Tricoplus, după care dau o combinaţie de Enrofloxacină cu Clorfenicol. Repet încă o dată: iarna folosesc cu efecte foarte bune produse româneşti.

Îi pun medicului veterinar o întrebare: mulţi medici de afară recomandă tratament de o lună cu antibiotice împotriva ornitozei, ce părere ai?

Eu cred că ornitoza e mai mult o boală a păsărilor exotice şi fără contact cu astfel de păsări e greu să avem o astfel de afecţiune la porumbei. Toată lumea când vede un ochi umflat spune că este vorba despre ornitoză. Eu însă înclin către paramixoviroză, pentru că ochiul este poarta principală de intrare a virusului. Apoi, la coriză se umflă ochiul, la micoplasmoză la fel şi sunt mai multe boli cu o astfel de simptomatologie. Ca durată de tratament, cred că 30 de zile e prea mult. În general tratamentele se fac cam 7 zile, să zic maxim 10, însă nu mai mult, pentru că apar probleme la ficat şi la flora intestinală.

Cum motivezi porumbeii?

Am să-ţi spun altceva: când am jucat simplu am avut rezultate, când am jucat complicat rezultatele au mers în jos. De exemplu anul acesta la prima etapă din cadrul Clubului de Maraton am motivat masculii în exces şi am prins o catastrofă, care mi-a decimat crescătoria. La maraton nu prea merge cu motivările artificiale.

Cum zbori puii?

Aşa cum am spus mai sus am fost iniţiatorul curselor pentru general şi fond la pui, deci zbor puii foarte puternic. Noi am reuşit la Botoşani şi Suceava să facem puţină istorie la zborurile cu puii, reuşind să facem pentru al doilea an consecutiv norme la fond pui.

Când achiziţionezi un porumbel, la ce te uiţi?

În primul rând îmi place să ştiu istoria crescătorului, apoi porumbelul trebuie să fie dintr-o familie foarte bună. Urmăresc mai apoi crescătorii care importă porumbei din familiile care mă interesează şi când au rezultate cu produşi ai acelor porumbei, mă duc să iau de acolo. Aşa cum am spus, sunt interesat de porumbeii ”Kipp şi fiul” şi vreau să lucrez în special pe această linie. Am văzut că porumbeii lor se adaptează bine la noi în ţară şi rezultatele lor de peste 15 ani sunt excelente.

Când achiziţionez un porumbel mă uit în ochii crescătorului şi mă interesează ca respectivul crescător să aibă o evidenţă meticuloasă de la ouat până la concursuri. Eu ţin o astfel de evidență pentru porumbeii mei şi urmăresc ca acolo de unde aduc porumbei să se ţină o evidență de acest gen. Bineînţeles că acel crescător de unde cumpăr porumbei trebuie să aibă rezultate.

Ce sfaturi ai da începătorilor?

Înainte de a cumpăra, începătorii să meargă să vadă crescătorii valoroşi din zona lor. Să stea în preajma lor, pentru a vedea ce fac acei crescători în crescătorie. Mai apoi să ceară patru cupluri, din care să scoată pui şi să respecte sfaturile date de crescătorii respectivi. Iar aceştia (crescătorii experimentați) să-i îndrume încă câţiva ani, cu sfaturi bune şi corecte. Şi încă un sfat foarte, foarte prietenesc este să citească tot ce poate găsi pe piaţă referitor la porumbei. Este important să fii un columbofil informat.

Ai un crescător în România care te-a impresionat?

Sunt mulţi crescători care merită respect. Toţi cei care reuşesc să se menţină an de an în primii 15 – 20 pe ţară sunt crescători de top. La viteză-demifond nu pot să nu-l remarc pe Cosmin Olteanu, pe Stănescu + Dobre, pe Bebe Chicheanu, pe băieţii de la Satu Mare. La cursele de maraton remarc asociaţii ca Bihorul, Aradul, şi zona noastră, unde se joacă cu preponderenţă aşa ceva. Sunt mulţi, poate pe unii i-am mai uitat, însă sunt mulţi crescători cu care merită să stai la masă şi din experienţa cărora poţi să înveţi.

În încheiere prezentăm palmaresul acestei femele de excepţie şi îi dorim lui Mihai, cât mai multe reuşite în plan personal şi columbofil.

Etape

2007

Loc      20        Sighetul Marmaţiei      213km

Loc      28        Prezmysl1                   371 km

Loc      143      Sighetul Marmaţiei      213 km

Loc      400      Prezmysl2                    371 km

Loc      154      Radom                                    578 km

Loc      317      Jaroslav2                     393 km

2008

Loc      4          Bialystok                     658 km

Loc      2          Braniewo                     884 km

Loc      9          Suwalki                       761 km

Loc      50        Biskupiec                    829 km

Loc      123      Elblag                          883 km

Loc      12        Sighetul marm1           213 km

Loc      21        Borsa                           154 km

Loc      170      Sighetul marm2           213 km

Loc      67        Chelm1                        460 km

Loc      62        Chelm2                        460 km

Total km clasaţi 7661.896

Norme

As 10 etape 5520 km clasati

Loc 1 Campioana Romaniei Fond Tineret 8.14 p

Loc 3 Romania Fond Palmares Tineret

Loc 4 Romania General Palmares

Loc 6 Romania Fond Maturi

Loc 8 Romania  Fond Maraton Tineret

Loc 17 Romania  General Tineret

In 2007

Loc 28 Romania General Pui Exp 2007

Adaugat pe 28 Mar 2011 de |  | 5,113 views

O parere la articolul “Mihai Ţurcanu, Botoşani, cu ”Nefertiti”, locul 1 Naţional Fond Tineret 2008”


  1. dani says:

    bafta in continuare cadouri nu faceti? 0751507810

Spune-ti parerea

*