INTOTDEAUNA IN TOPUL CURSELOR PE DISTANTE LUNGI
Chris, care este baza coloniei tale?
Acesta este ceva ce as putea sa raspund foarte usor. Stii ca as putea sa ma intorc la inceputul anului 1950. Toata lumea stie ca eu am inceput sub indrumarea tatalui meu sportul cu porumbei. Noi am concurat impreuna, dar cand el a murit in 1999 am concurat in numele meu cu aceeasi porumbei.
Baza veche merge inapoi la porumbeii lui Valère D’Hoker (origine: De Smet Hector de la Geraardsbergen). In 1980 noi am cumparat “Zwarte Vereecke” (Vereecke Roger). El a devenit tatal a 12 castigatori de locul 1 cu diferite femele. In 1996 noi am cumparat un pui tarziu de la Jef Vandenberghe (Landegem). Acest mascul tarziu, numit “Jef” a fost imperecheat cu o femela de la Frans Herman (Guigoven), si ei au devenit parintii lui “Axel” si “Panda.”. Intre timp, eu am reprodus cu success impreuna cu “Noël Peiren (Zedelgem), Raoul si Xavier Verstraete (Oostakker), Jos Joosen (Brecht) si Norman Filip (Westkapelle). Eu prefer sa introduc sange strain, dar intotdeauna imi pastrez vechea baza pura. In ceea ce priveste cresterea, un crescator trebuie sa fie norocos ca are o linie de formata care ii ofera in cateva generatii pasari bune. Sunt norocos sa am asemenea linie formata.
Cum iti tratezi pasarile in perioada de iarna ?
Vaduvi mei cresc, dupa un sezon de concurs o pereche de pui si ii las sa mai cloceasca fara sa aibe pui. Dupa ce , ei isi depun ouale, totul este separat si ei pot cu usurinta sa termine naparlitul. Pe durata perioadei de iarna , eu ii las sa se antreneze de 2 ori pe saptamana in jurul crescatoriei. Geamurile crescatoriilor sunt deschise pentru 3 ore, si vaduvi pot sa faca ce vor fara vreun stres.
Ca mancare, ei primesc un amestec de 2/3 Petit France Mariman si 1/3 Super Dieet Versele-Laga. Ii hranesc odata pe zi. Ei pot manca cat vor ei. Ca si suplimente pentru hranit, le dau zilnic Grit with Redstone (Colombine) proaspat, Optimal Mutine si “Rui Promotor.” In apa , amestec “Engeldendrank Moulting” de la firma Blubke.
Odata ce perioada de naparlire s-a incheiat, ii tratez timp de 10 zile impotriva Parathyfus, cu Parastop de la Belgica-De Weerdt
Chris, cu toata experinta ta, care este cea mai buna medoda pentru sezon? Sa lasi vaduvi sa creasca o pereche de pui sau doar sa ii lasi sa cloceasca?
Ca sa fiu sincer …nu stiu. Sunt o multime de sisteme bune. Trebuie sa spun ca in ultimele 2 sezoane de concurs nu am lasat vaduvii sa creasca inainte de sezon, dar i-am lasat sa cloceasca de 2 ori. De ce am schimbat sistemul? Ei bine, am avut multa munca de facut si nu am avut curajul sa imperechez echipa de vaduvi.
Experinta m-a invatat ca acesta nu joaca un rol la nivelul conditiei daca lasi vaduvi sa creasca inainte de sezon, intr-un fel sau altul. De asemenea, nu am vazut vreun efect asupra procesului de naparlire. Este intotdeauna acelasi vaduv care incepe sa naparleasca mai repede.
Anul viitor, voi face lucrurile la fel ca si in 2010 si 2011. Aceasta inseamna ca voi imperechea vaduvi la mijlocul lui ianuarie si ii las sa cloceasca pana cand lasa ouale. In a treia saptamana din martie, ei sunt imperecheati a doua oara, si apoi ei vor cloci doar pentru 4 zile maxim.
Este adevarat ca tu ai inceput deja din martie sa antrenezi vaduvi? Pentru concursuri pe distante lungi este destul de devreme in sezon, sau gresesc?
Intr-adevar , vaduvi mei sunt antrenati devreme in fiecare an. Daca temperatura este mai mare de 10 grade si vantul nu este puternic, atunci pun vaduvi in cos. La primele 3 antrenamente, ei sunt eliberati de la o distanta mai scurta. Dar a patra oara, el sunt deja la 50km.
Asculta, stii ce cred eu ca este important? Ei bine, este ca vaduvi mei incep noul sezon foarte bine. Daca poti sa incepi noul sezon de concurs superb, atunci stii ca totul este bine.
Chris, fi cinstit. Cand vrei sa ai astfel de rezultate bune, atunci as spune ca tu iti tratezi vaduvi inainte ca sezonul sa inceapa.
Ei bine, cu siguranta iti voi spune adevarul, dar stiu deja ca nu ma vei crede. Imi place ca vaduvi sa fie in cea mai buna conditie in prima saptamana din iunie. Prin urmare, intotdeauna am pregatit vaduvi in ultima saptamana din mai. Pe durata a 4 zile, eu amestec Soludox in apa . In 2009 am avut un rezultat foarte rau in ultima saptamana din mai. I-am tratat si o saptamana mai tarziu am avut rezultate de top. In 2010 am avut rezultate de top in ultima saptamana din mai, am tratat cu Soludox si am avut rezultate rele in urmatoarea saptamana. Alti crescatori s-ar fi panicat, dar eu nu m-am panicat si stiam ca am avut un rezultat rau datorita vremii. Pasarilor mele nu le place vanturi grele si ploi si acestea au fost conditiile de vreme pentru acea cursa.
O cursa mai tarziu, a fost din nou de bingo pe Cahors. Pentru restul sezonului 2010 eu nu i-am mai tratat impotriva ornitozei. Rezultate au ramas la fel de bune, conditia a fost super, asa ca de ce sa ii tratez? Dulapul medicamentelor a ramas inchis. Singurul lucru ce le-am dat a fost mult “Engeldrank Luchtwegen” de la Blubke. Trebuie sa spun ca daca rezultatele nu sunt bune atunci cu siguranta as vizita un veterinar specializat.
Pentru hranit, foloseam 2 feluri de amestecuri. Eu amestec un “amestec pentru concurs” si un “amestec pentru odihna.” Amestec pentru concurs este un amestec intre Champion Plus, Superstar Plus si Petit France Special. Amestecul pentru odihna este un amestec intre depurativ si Super Diet. Toate aceste amestecuri vin de la Versele-Laga si Mariman. Primele 2-3 zile dupa sosire, toate pasarile primesc jumatate de amestec de odihna. Apoi merg peste o treime amestec pentru concursuri si 2 treimi amestec pentru odihna.
Ultimele 10 mese le dau 100% amestec pentru concurs, din care, ultimele 2 mese imbogatesc amestecul pentru concurs cu Energy Plus I.C. Hranesc toti vaduvi separat si toata bautura este facuta separat. Eu hranesc vaduvi de 2 ori pe zi. Pentru o ora, ei pot manca cat de mult vor si dupa o ora le i-au toata mancarea.
Ce faci in ziua sosirii?
Porumbeii ce au zburat o zi trebuie sa aiba timp sa se recupereze. Fac urmatoarele: in fiecare crescatorie am 16 vaduvi. Arat ca 6 din cei 16 vaduvi sunt pregatiti pentru concursuri de distante lungi. In ziua concursului, eu ii las afara pe cei 10 ce nu participa la concurs si cat timp ei se antreneaza, ceilalti masculi isi iau femelele. Arat in toate crescatoriile aceleasi 4 femele. Acelea sunt 4 femele care stau tot timpul “pregatite” si este foarte important sa motivezi vaduvul. Eu las doar 4 femele in crescatorie, in timp ce masculii sunt inchisi in jumatate de boxa.
In momentul sosirii, inchid ceilalti 10 masculi iar boxele vaduvilor ce au fost la concurs le deschid. In boxa lor nu este decat putin amestec si apa. Nu femele! Cand masculul vine acasa, el zboara in boxa lui, bea si mananca si apoi il duc in alta crescatorie care este goala. Acolo el isi primeste femela si poate sta cu ea pana in ziua urmatoare. In ziua urmatoare, il pun inapoi in crescatoria vaduvilor.
Ce poti spune despre pui ?
Ca sa fiu cinstit, nu am destul timp pentru ei. In cateva runde cresc 200 de pui pentru mine. Ca si pui, ei participa doar la concursuri pe distante scurte, si daca as avea timpul si curajul, ei ar zbura de asemenea si in concursuri provinciale. Sezonul puilor este, pentru mine, un joc obligat.
Chris …iti multumesc pentru aceasta conversatie.
Stefan Mertens |
Distributed by the Herbots family |