voiajori

O vizita la o legenda vie

DESMET-MATTHIJS

Nokere: Ca sa fii in fruntea unui sport cu porumbei este o munca grea si dificila, dar sa ramai acolo pentru multi ani este o munca si mai grea.  Desigur , noi vorbim despre rezultate de top la nivel national si international.

Un crescator care a reusit foarte bine in munca lui este, fara alte discutii, Desmet-Matthijs din Nokere. Inainte, tatal sau ,Valère si acum fiul Roger au pus deja ,de decenii, rezultatele de top pe hartie… aceasta  crescatorie de top a devenit un nume mondial in sportul international. Personal, noi eram foarte interesati cum aceasta linie de porumbei a fost formata , pentru ca nu numai in crescatoria lor dar si in alte crescatorii Desmet-Matthijs porumbeii sunt de succes…aici vine povestea.

Stefan Mertens (Herbots) impreuna cu Roger Desmet-Matthijs… alegand pasarile de calitate

Tatal  VALERE

Valere Desmet va intra in instorie ca “un mic fermier” din Nokere. La sfarsitul anilor ’30 micii fermieri traiau in circumstante grele, ei aveau doar cateva vaci si cativa porci si in fiecare luna ei trebuiau sa isi numere foarte bine bani castigati ca sa se asigure ca aveau destula mancare pe masa. Valere a muncit nu numai la ferma sa, dar in cursul lunilor  iulie, august si septembrie, el ajuta de asemenea la recoltare. Munca grea incepea  la 4 dimineata si se incheia la 8 seara. Noroc ca Valere nu era singur, era cu Marie Matthijs, el a gasit sotia ideala si impreuna au avut 4 copii. Unul dintre ei este Roger (nascut in 1942) si apoi vorbim despre omul care inca aduce numele Desmet-Matthijs in topul rezultatelor.

Combinatia Desmet-Matthijs a fost formata dupa al Doilea Razboi Mondial de catre Valere Desmet si cumnatul sau, Jules Matthijs (care a locuit de asemenea la aceeasi ferma impreuna cu Valère si Marie). Valère nu avea multi bani ca sa cumpere porumbei, dar Jules a economisit niste bani si a mers la cele mai bune crescatorii din cartier pentru a cumpara pasari.El a mers la Rensmans (Waregem). Gentiel a avut cei mai faimosi porumbei Delombaerde si de la Jan Callens (Waregem) el a putut cumpara doua pasari  negre din aceeasi origine.

In  1946 “Klaren” a fost nascut si acesta a fost inceputul unei superbe cariere  a pasarilor Desmet-Matthijs. “Klaren” nu a fost o pasare frumoasa. O multime de crescatori, care au crezut ca stiau, au scos  “Klaren”. Dar  Valère si Jules au pastrat “Klaren” pentru ca, atunci cand el a venit acasa,  era ca o piatra care a cazut din cer        … de necrezut . Lista lui de success a devenit tot mai impresionanta si in 1950 “Klaren” a castigat  loc 1 national de la Chateauroux. In total,  timp de 6 ani,el a castigat 66 de premii, printre care 11 victorii.Mai important a fost la concursurile pe banii unde a castigat  in total 500,000 de franci belgieni vechi (12,500 euro) si pot sa iti garantez ca au fost o gramada de bani pentru acele vremuri.

Odata ajuns in podul de reproductie “Klaren” a devenit tatal a mai multor pasari de top. “Klaren” a trait pina la varsta  de 21 de ani.

Intre timp, combinatia Desmet-Matthijs a devenit cea mai buna crescatorie din toata Belgia. Saptamana dupa saptamana, ei au pus rezultate de top pe hartie si desigur  ca erau si oameni care gandeau rau. Intr-o seara intunecata de decembrie toti vaduvi de top au fost furati. Printre cei furati au fost ,de asemenea , si “Blesse” precum si cei 4 fii “Klaren”. “Klaren” insusi nu a fost furat deoarece, cu cateva zile inainte a fost mutat intr-o alta crescatorie pentru a fi imperecheat.

INTOARCEREA

Dar Valere Desmet a stiut ce inseamna a lupta si cu ajutorul unor prieteni el a revenit in top. Femelele nu au fost furate si prin urmare, Jules si Valere au cautat masculii. De la Andre De Moor (Scheldewindeke), ei au cumparat 2 masculi si de la Remi Gadeyne (Hooglede) ei au cumparat 2 fii ai faimosului “Dokus”.

Fiicele de la  “Klaren” au fost imperecheate cu vaduvi de top de la niste prieteni. Un cocos albastru de la Gaby Verstraete (Balgerhoeke) prin Gilbert Van de Weghe (Olsene) a fost imperecheat cu o fiica a lui “Klaren” si ei au dat “De Genaaide” si “De Rik”… doi fratii de cuib ce au zburat foarte bine.

Anul 1954 a fost unul extrem de bun pentru  reproductie pentru Desmet-Matthijs. Pasari de top ca si “Het Bleekske” de la R. Van de Velde  si “Rosten Tanghe” de la Robert Tanghe (Roeselare) au venit la Nokere sa se inmulteasca.

“Klaren” a fost imperecheat cu  “Het Nootje” de la Remi Spiers (Melden) si l-a reprodus pe  “De Schonen”. Nu a venit nici un sfarsit la aceasta poveste de succes. Combinatia Desmet-Matthijs a fost lansata pentru multi ani.

In 1955 Jules s-a casatorit… el avea 40 de ani…si s-a mutat la Waregem. Cu el a luat un rand de pasari tinere si a concurat, de asemenea si el a avut rezultate bune. Dar, din pacate, sotia lui a murit si dintr-o data tot interesul pentru porumbei si concursuri a disparut. Din acel moment, Valère Desmet a facut o combinatie cu sotia lui, Marie Matthijs… un nume mondial.

DISTANTA LUNGA .

Din ce in ce mai mult, Valère sa axat pe distante lungi. Din ce in ce mai mult, el a cautat materialul ideal pentru competitii, pentru a putea canstiga concursuri pe distante mai lungi. “De Sproete” … fiul lui “Zwarte Band” de la Oscar Devriendt din Moere a venit  la Nokere. “De Sproete” a fost imperecheat cu  “De Dikke Blauwe”, dintr-o fiica din “De Blesse” cu o jumatate de sora din “Klaren” a dat neuitatii “Draaier” si “Angouleme duivin”.

Valère Desmet a avut simt pentru super porumbei. De la Hector Desmet din Geraardsbergen el a cumparat o fiica din faimosul “Prins”. Aceasta femela a fost imperecheata cu un fiu din “Goede Zwarte”, faimosul “De Kapoen”. “De Kapoen” a castigat in 1964  loc 1 national St. Vincent si acesta intr-o competitie foarte grea pentru ca doar 2 porumbei au venit acasa in aceeasi zi.

Multumita unei consagvinizari stranse sa nascut  porumbeii Desmet-Matthijs care au devenit mai puternici si au format un nume international. O multime de crescatori, chiar si din China, si Japonia, au venit la Nokere sa cumpere pasari. Micul fermier nu a mai trebuit sa munceasca din greu pentru a pune mancare pe masa.

Dar viata poate fi grea … Victoria nationala de la St. Vincent numai ce a fost sarbatorita, iar Valere s-a imbolnavit dintr-o data. Sotia lui, Marie a trebuit sa ia o decizie foarte grea , ori sa vanda toate pasarile … ori sa faca in continuare cu ajutorul fiului lor, Roger. Ultima decizie a fost cea mai buna si Roger, instruit de tatal sau, Valère, a facut cea putut el mai bine pentru crescatorii. Dar  Valère a murit in 1968 si fiul impreuna cu mama sa au trebuit sa continue singuri.

Daca exista calitate in crescatorii … rezultate nu intarzie sa apara si noi succese  au venit. Pasari de top, ca si “Gendarm” (21 x premiul 1), “De Jempi”, “De Mannix”, “De Poitiers”… au fost noile staruri. De asemenea,  Marie s-a imbolnavit si a murit in Septembrie 1973.

Roger… s-a casatorit in 1973 cu Marie Aelvoet… si impreuna au mentinut numele Desmet-Matthijs la un nivel ridicat.

“De Bulte” a fost din 1977… tatal sau a fost “De Nieuwe Notekraker” si mama lui a fost o fiica din “Klaren II”. “De Bulte” a castigat de 2 ori locul 1 la interprovincial Poitiers, locul 4 national (5 international) Narbonne si locul 40 national St Vincent. Dupa buna lui performanta, “De Bulte” a trecut in crescatoria de reproductie si acolo el a devenit un adevarat reproducator de top. Ca exemplu, ti-l putem da pe “De Edison” (4200601/90) “De Edison” a castigat loc 1 national  Dax impotriva a 3,330 pasari        (locul 2 international impotriva 12,880 pasari.) si este un nepot a lui “De Bulte”. De asemenea, “De Edison” a dat o rasa foarte buna. Un nepot de al lui, “De Lothar” (4528351/97) a castigat locul 9 national Barcelona impotriva 13,966p. si locul 32 international Barcelona impotriva 28,095p.

Noile staruri din anii 80’ au fost “De Lourdes” (locul 9 international Lourdes), “De Limoges” (locul 59 national Limoges), “De Cahors” (locul 22 national Cahors) si “Urbanus” (locul 23 national Perpignan).

Si nu s-a oprit cu rezultatele de top. Un bun exemplu este rezultatul din cursa nationala de la Dax in 1993. Castigat de “Edison” (premiul intai) si urmat de “Ekimov” (premiul 4) si “Baffi” (locul 41).

IN ULTIMII ANI

Roger a fost intreaga lui viata postas… 40 de ani a muncit ca si postas… dar in  31 mai 1999 el a facut ultima lui tura. De la o zi la alta el avea tot mai mult timp pentru porumbei si prin urmare echipa sa a devenit putin mai mare. In total 85 de vaduvi sunt pregatiti pentru a concura .

Roger inca are acelasi sistem ca in zilele de demult.   Sa ai rabdare cu pasarile pentru distante lungi este o regula de aur. Pasarile de 3 ani sunt gata pentru a munci din greu si cele de 6 ani pot fi transferate in crescatoria de reproducere.

Roger are o multime de crescatorii si in mod normal intreaga crescatorie este folosita pentru aceeasi cursa. Pe 1 Martie vaduvi sunt imperecheati si cresc un pui iar dupa ce depun a doua serie de oua clocesc 10 zile dupa care sunt trecuti la vaduvie. Inainte de cursa, femelele sunt intotdeauna afisate si cand ei vin acasa pot sta impreuna pentru cateva ore.

In primele zile dupa sorirea din conursuri, vaduvi sunt hraniti cu mancare foarte usoara  si ultimele 6 mese pe care le primesc sunt un amestec de mai multe  amestecuri de concurs. Roger ii place sa amestece mult porumb si nu mazare. Roger: “Tatal meu a spus intotdeauna ca porumbul este mancare pentru porumbei, iar mazarea este mancare pentru cai ”

Veterinarul , Dr Wim Boddaert, consulta pe o baza regulata. La sfatul lui, un tratament impotriva  trichomonozei si ornithozei este dat. In rest, nimic special … mult ceai si desigur  de cateva ori vitamine in saptamana dinaintea competitiei.

GULLIT …

Vorbim noi despre un nou star in crescatoria de reproducere? Daca ne uitam la rezultatele de reproducere ale acestui mascul rosu , atunci cu siguranta trebuie sa spunem ca da. “Gullit” a castigat 153e national Barcelona si a fost in 1999 pe locul 5 in cei mai buni porumbei din Barcelona peste 5 ani. “Gullit” iese un nepot “Oud doffertje I” (origine VD Wegen ). Un lucru bun despre “Gullit” este ca lui Roger nu ia placut acest mascul. Nu pentru ca nu a fost frumos construit ci  faptul ca este un mascul rosu a fost cauza. Roger “Ca sa fiu cinstit … daca l-as fi pierdut intr-una din curse nu mi-ar fi pasat … dar cu cat mai mult “Gullit” a concurat cu atat mai mult au fost rezultatele mai bune. “

“ De asemenea in crescatoria de reproducere “Gullit” este o pasare de top. Uite aici cateva exemple. Un fiu faimos de a lui  este “Laudrup” (4528428/97). “Laudrup” a castigat in  1999 locul 4 national Barcelona impotriva a 13.966 porumbei (de asemenea a fost bun si locul 17 international impotriva a 28,095 pasari). Un alt fiu a lui  “Gullit” este “Petacchi” … acest mascul a castigat locul 1 national San Sebastiaan. Un alt fiu a lui “Gullit” este “Red Bull” (locul 45 national Bordeaux impotriva a mai mult de 8,000 pasari). O alta sora a acestor pasari de top crescute de  Roger este  “Pozatto”.

Vezi tu … inca nu sa incheiat dinastia Desmet-Matthijs.

Stefan Mertens

Distributed by the Herbots family

Adaugat pe 30 Mar 2012 de |  | 7,469 views

Spune-ti parerea

*