Deunăzi am citit opiniile dlui. Szabo Zoltan vizavi de factorii care influențează sosirile porumbeilor, exprimate pe blogul personal al dumnealui, la subiectul Clasamente. Oarecum surprinzător, respectabilul maratonist menționează și ”așa numita ”poartă de intrare””.
De fapt, dumnealui ne spune că aceasta e o sintagmă folosită pentru ”lucruri mai greu perceptibile de noi”. Un subiect interesant, nu-i așa?
Nu demult, un drag confrate rădăuțean îmi explica în detaliu de ce porumbeii sosesc cu întârziere într-o anumită parte a Bucovinei și, pe de altă parte, ce avantaje au cei ”din vale”. Adi, un prieten de la Argeș îmi spunea că porumbeii lor nu zboară drept ci fac un arc de cerc în drumul lor spre casă, ocolind Subcarpații de Curbură.
De curând, am vizitat câțiva columbofili valoroși din Banat și am urmărit dezbateri ad hoc pe tema imposibilității celor de la Mehedinți de a concura de la egal la egal cu restul județelor zonei 1 de maraton.
Ițindu-mă pe la diverse strângeri columbofile din Bihor, aud des pomenindu-se de Arad ca ”zona fierbinte” a Provinciei de Vest. La Arad, susțin unii, porumbeii vin mai ușor. Plus, vânturile îi ajută cu preponderență.
Și asta în timp ce, paradoxal, unii arădeni susțin că sătmărenilor ar trebui să le fie cel mai ușor…
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Acum, probabil că e greu să aflăm prea curând cu exactitate pe unde vin porumbeii și dacă urmează aceleași rute de fiecare dată. Ținând cont de trendul de miniaturizare excesivă a dispozitivlor GPS, intuiesc următoarea desfășurare a unui concurs columbofil de anvergură, cândva, peste decenii, de-o mai ține lumea:
La îmbarcare, un anume procent dintre porumbei sunt echipați cu dispozitive de colectare si transmitere în timp real a datelor parcursului acelei păsări.
După lansare, centrele de informare columbofilă încep să prelucreze datele primite de la sateliți, afișează live online poziția ”marker-ilor” stolului de porumbei și fac previziuni ale primelor sosiri, pe zone.
Astfel, columbofilul de rând va știi că păsările au plecat cu mare întârziere de la locul de lansare, au fost deviate apoi de la cursul normal de un vânt care nu fusese prognozat, iar la un moment dat, o mare parte dintre porumbei… s-au oprit!
Scenariu fictiv științifico-fantastic? O fi!
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Părerile vor mai rămâne împărțite și se vor mai pune întrebări ca cele următoare:
1. Există într-adevăr zone unde porumbeii ajung cu mai mare ușurință sau doar valoarea păsărilor și iscusința jucătorilor fac de fiecare dată diferența?
2. Care ar fi locurile unde ”nu se merită” să încerci columbofilia?
3. S-ar putea face o listă a locațiilor de unde e ușor să ajungi campion în România?
Și ar mai fi și altele…
Răspunsuri mai bine sau mai slab documentate, puternic sau deloc argumentate, pot fi primite de oriunde. Chiar și de aici. Ia să vedem!
Cu multă stimă,
Corneliu