”cred că fără produse, în ziua de azi nu mai poţi face nimic”
Pentru început, daţi-ne câteva date despre dumneavoastră, nume, prenume, ocupaţie, adresă.
Mă numesc Lucaci Ionuţ Adrian sunt născut în data de 14.06.1980 şi sunt căsătorit cu Lucaci Anca, născută în 20.10.1984. Dumnezeu ne-a binecuvântat cu doi copii minunaţi, Lucaci Ionatan Carlos, născut în 14.04.2006 şi Lucaci Elisei Raul, născut în 14.02.2009. Împreună formăm Fam. Lucaci. Actualmente sunt producător tâmplărie PVC şi locuiesc Str. Bunyitai Vince, nr. 11a., Oradea, tel. 0766663993, website www.familialucaci.weebly.com.
Cum şi când aţi avut primul contact cu porumbeii? Ce reprezintă pentru dumneavoastră această pasiune?
Primul contact cu porumbeii, l-am avut încă din fragedă pruncie. Bunicii din partea tatălui aveau porumbei, la ţară, la straşina casei. De câte ori mergeam în sat, bunicul împreună cu taicămeu, ne dădea jos din cuib pui,cu care mă jucam împreună cu fratele meu. Cu timpul am crescut şi noi, şi ca atare am primit primii porumbei, ca mai târziu să colindăm cartierul în care locuiam şi cele învecinate pt. a ne cumpăra porumbei voiajori. Amintindu-mi de acele clipe mă cuprinde nostalgia, împreună cu fratele meu ne făceam tot felul de coteţe în vremea aceea, ne certam pt. porumbelu x ori y, ne împăcam, şi era totul atât de frumos . Dar totul s-a sfârşit în anul 1998, moment în care eu m-am hotărât că trebue să-mi fac un rost în viaţă, iar fratele meu Dan Lucaci a început pregătirea pt. a merge la facultate în Bucureşti, ceea ce ulterior s-a şi întâmplat.
Care a fost anul în care aţi participat la primele concursuri şi care au fost primele rezultate ale dumneavoastră?
În anul 2003 am început din nou acest minunat sport, cumpărând o crescătorie întreagă de la un columbofil din Bihor. Şi în sezonul 2004 m-am înscris în asociaţie, participând cu porumbei la concursuri în 2005, chiar în acel an am avut şi primul succes, obţinând loc 2 Scharding în 2005 (660 km) cu 061883-02, câştigând prima cupă, care şi azi pentru mine e cea mai importantă, a fost prima şi nu se poate uita.
Ce concursuri preferaţi? (viteză, demifond, fond, etc.) De ce sunteţi atras de această categorie?
Îmi plac toate categoriile şi joc toate categoriile, fiecare are farmecul ei, dar în mod special iubesc maratonul. Pentru mine e ceva fantastic să vezi porumbelul că vine acasă de la o distanţă de 800-1000 km, să simţi cum îţi curg lacrimile pe obraz de bucurie, e ceva ce nu se poate descrie în cuvinte. Totodată, porumbelul de maraton mi se pare porumbelul complet. Cu un porumbel de maraton vei putea face normă la viteză, dar cu un porumbel de viteză mă îndoiesc, că vei reuşi să faci normă la maraton. În concepţia mea porumbelul ideal e capabil să claseze de la 100km la 1000km, indiferent de condiţiile de pe traseu.
Ce porumbei deţineaţi în trecut şi ce porumbei deţineţi în prezent?
Personal prefer porumbeii din România. La finele sezonului 2004 am început să-mi fac o listă de achiziţii, iar în 2005 am început achiziţiile, după cum urmează:
- Lungu, Sibiu, Campion Naţional – 40 de pui în 2005
- Buţucanu Ștefan (după părerea mea unul dintre cei mai mari maratonişti pe care îi are România) – 10 pui 2005
- Stanciu, Orşova- 7 pui 2005
- Peto, Oradea – 10 pui 2004 -2005 şi chiar o fică directă din masculul care a zburat Barcelona în 2005, ocupând locul 5 nat. Ungaria, cu o distanţă de aproximativ 1700km
- Cobzaru, Tecuci – frate cu campioana din 2005 de la maraton
- 2 pui din campionul naţional la categoria general în 2005 a d-lui Bilan
- în decursul anilor 2007, 2008 și 2010, am achiziţionat un lot de vreo 60 pui de la d-nul Onodi, Carei, printre care şi câţiva fraţi cu campionii naţionali.
Toţi aceşti pui au fost zburaţi şi foarte puţini au rezistat, iar cei care au rezistat au pus bazele crescătoriei din prezent.
Ce fel de porumbei vă plac? Cum să arate, cum să fie musculatura, construcţia porumbelului, culoarea preferată a ochiului?
Îmi plac porumbeii mijlocii – potriviţi, să arate bine, să fie sportivi, şi bine legaţi, braţ scurt şi puternic, şi foarte important să fie uşor (nu slab), uşor, indiferent că sunt mici sau mai mari. Cât despre culoarea ochiului, pentru mine nu are importanţă. În momentul în care mă uit în ochiul porumbelului, vreau să văd viaţă, sclipire, sănătate, nimic mai mult.
După ce criterii introduceţi un porumbel în reproducţie?
Criterii de bază ar fi familia din care provine, rezultatele verişorilor, părinţilor, bunicilor şi, ce e foarte important, cu cine au făcut acele rezultate şi cum le-au făcut, pe strada mea sau pe zona mea. Zburătorii care intră la matcă trebuie să aibă neapărat palmares. Pentru mine, un porumbel fără palmares e ca o ţară, naţiune, fără istorie.
Ce metodă de zbor aţi folosit în trecut şi ce metodă folosiţi în prezent (văduvie sau natural) ?Aţi schimbat metoda)?
Folosesc metoda natural, iar pe porumbeii care îmi joacă maratonul îi cunosc pe fiecare în parte. Ca exemplu, Rebeca joacă super pe ouă de 3-5 zile şi ouă bătrâne schimbate, Ioan pe pui de 7-8 zile cu femelă şi pe pui de 15-18 zile singur fără femelă, să aibă impresia că creşte singur puiul, etc.
Ce număr de porumbei deţineţi şi de ce acest număr? Câţi maturi la lotul de zbor, reproducători, pui?
Deţin foarte puţini porumbei, total matcă cu zburători 64 bucăţi. Împărţiţi după cum urmează: 7 perechi la prăsilă, 1 mascul special pentru Rebeca la lotul de zbor, care stă acasă pe tot parcursul sezonului, 2 femele, fiicele Rebecăi, care stau acasă pentru ”11” şi Ioan, 8 bucăți pentru maraton, 11 bucăți pentru fond, 28 bucăţi de 2010 care joacă viteză, demifond şi un fond.
Cum vă este organizată crescătoria?( compartimente, dimensiuni, etc.)
Crescătoria este organizată pe două nivele, având o suprafaţă de 32mp pe nivel, partea de jos este împărţită în 2 compartimente, astfel:
– compartimentul de pui, are 45 de odihnitori şi o suprafaţă de 20mp.
– compartimentul de reproducţie, are un nr. de 16 boxe şi o suprafaţă de 12 mp.
Partea de sus este împărţită în 3 compartimente
– compartimentul viteză, demifond, fond, cu un nr. de 20 boxe şi o suprafaţă de 15mp.
– compartimentul de maraton, are un nr. de 8 boxe şi o suprafaţă de 6mp.
– compartimentul femelelor, cu un nr. de 25 odihnitori şi o suprafaţă de 6mp.
Cum pregătiţi porumbeii pentru sezon? (când îi împerecheaţi, când începe văduvia daca practicaţi văduvia? îi duceţi la antrenamente înainte de concursuri şi la ce distanţe? în timpul sezonului între concursuri faceţi antrenamente ? câte şi de la ce distanţă? cum motivaţi porumbeii? ce hrană folosiţi în timpul sezonului? ce produse şi cum le administraţi? ce cantitate de mâncare le daţi la o masă/porumbel? le daţi o anumită raţie?) Un program pe care îl folosiţi, dacă se poate.
Porumbeii mei sunt duşi la foarte multe antrenamente înaintea primei etape de concurs. Între etape fac antrenamente, sunt zile în care fac şi câte 3 antrenamente pe zi, în funcţie de etapă. În timpul etapelor de maraton porumbeii mei nu sunt lăsaţi afară, sunt duşi la antrenament şi pe urmă sunt închişi. Înainte cu 4 zile de îmbarcare, stau închişi şi li se fac 2 antrenamente de noapte, în cele două zile premergătoare zilei îmbarcării. Ca hrană folosesc mâncare la sac pe tot parcursul anului şi în timpul sezonului folosesc Sport 1 de la Rohnfried. Cantitatea de mâncare în extrasezon este de 3 linguri de supă per porumbel pe zi. Începând cu data de 1 ianuarie porumbei sunt hrăniţi în boxe. În zilele premergătoare îmbarcării la maraton, au porumb şi alune la discreţie. Folosesc gama de produse Rohnfried şi cred că fără produse în ziua de azi nu mai poţi face nimic. Produsele pe care le folosesc pe timpul sezonului sunt următoarele: Avipharm, Avidress plus, Blitzform, Mumm, Oregano schaffett, Oxizel, Krauter mix, Ro 200, K+ k tablete imediat după sosirea de la maraton, Pavifac, Gluca C, Bio air fresh pentru un miros plăcut în volieră, Entrobak, Gambazin, Nifuramicin, Gambakokzid, Gambazin tablete, Gambatabs R, si nu în ultimul rând Sedochol, pe care îl folosesc pe tot parcursul anului.
La ce concursuri participă maturii, dar yarlingii?
Maturii sunt împărţiţi în două, în luna septembrie, o parte vor juca fond iar ceilalţi maraton. Cât despre yearlingi, aceștia joacă viteză, demifond şi o etapă de fond.
Puii participă la concursurile din toamnă? Câte etape? Cum îi pregătiţi?
Puii participă la concursurile din toamnă, masculii până la 200-250km, iar unele femele joacă şi fondul ca pui. Puii mei sunt duşi la foarte multe antrenamente, cu lansări individuale, din toate punctele cardinale, cu lansări la diferite ore şi chiar antrenamente de noapte. Ca exemplu, anul acesta puii mei au fost zburaţi: Satu Mare, Salaj, Cluj, Ştei (spre Deva), Arad, Budapesta şi o parte din femele şi fondul cu pui, Jihlava.
Faceţi tratamente porumbeilor? Dacă da, contra căror afecțiuni îi trataţi şi când faceţi tratamentele? Ce produse folosiţi?
Înainte cu 23 de zile de prima etapă fac 5 zile tratament pt. trichomonoză şi coccidioză cu Gambakokzid şi 5 zile căi respiratorii cu Gambazin. Iar în tinpul sezonului, folosesc o duminică Nifuramicin, următoarea duminică Gambazin, iar în a treia Gambakokzid şi tot aşa se repetă pe tot parcursul sezonului competiţional.
Cum vi s-a părut sezonul care tocmai s-a încheiat?
Sezonul 2010 a fost un sezon reuşit pentru mine, deoarece mi-am atins ţelul propus la sfârşitul lui 2009 şi anume norma AS Crescător. Pot spune cu bucurie că sunt singurul din Bihor care a reuşit aceasta normă puternică.
Vă rugăm prezentaţi-ne 2-3 porumbei pe care îi consideraţi cei mai valoroși.
”Rebeca”, RO 2007 520037, femelă.
Loc 3 National Maraton Palmares Porumbel 2010 (FCPR)
Loc 1 Zona de Vest Maraton Palmares
Loc 1 Județean Maraton Palmares
Loc 3 Județean Maraton
Loc 2 AS Maraton Transilvania (ACMR) 2009
Loc 2 Femele AS Maraton Transilvania 2009
Loc 2 Femele Super AS Maraton ACMR 2009,
Loc 3 Femele Super AS Maraton National ACMR 2009
Loc 19 Național Maraton 2009 (FCPR)
Loc 4 Județean Maraton 2009.
“Elisei”, RO 2005 221056, mascul, este porumbelul care a făcut norma la AS
Maturi in anul 2007.
Locuri 1:
Viteză Palmares 2008
General Palmares 2008
Viteză 2007
Demifond 2007
Locuri 2:
General porumbel 2008
AS Porumbel 2007
,,Ionatan’’, acesta este porumbelul cel mai bun pe care Familia Lucaci l-a avut vreodată.
Locuri 1 Județ:
AS Porumbel 2008
Maraton Palmares, 2008
Maraton International 2008
Maraton 2007
AS Palmares 2008
Viteză Maturi 2008.
Locuri 2:
General Porumbel 2008
Fond 2007
Locuri 3:
General Palmares 2008
Fond Palmares 2008
General Porumbel 2008
AS Porumbel 2007.
Prezentaţi-ne cele mai bune rezultate ale dumneavoastră de-a lungul anilor.
Rezultate TOP 20 National:
1. Loc 3 National Maraton Palmares 2010 ”Rebeca”, 520037 2007
2. Loc 8 National Maraton Palmares Crescător 2010
3. Loc 11 National AS Crescător 2010
4. Loc 12 National Maraton Palmares Crescător 2009
5. Loc 16 National Maraton Palmares 2008 ”Ionatan”, 169081 2004
6. Loc 17 National Maraton Crescător 2010
7. Loc 19 National Maraton Crescător 2009
8. Loc 20 National Maraton 2009 ”Rebeca”, 520037 2007
TOP 1 Categorii Județean:
Locuri 1 pe categorii:
- Maraton Palmares Crescător 2010
- Maraton Crescător 2010
- AS Crescător 2010
- Maraton Palmares 2010 Rebeca, 520037 2007
- General, porumbelul 259011 2008, 2010
- Mare demifond, porumbelul 259011 2008, 2010
- Demifond, porumbelul 259011, 2010
- AS Palmares Crescător 2008
- AS Porumbel, 2008
- Maraton Palmares, ”Ionatan” 2008
- Demifond Palmares Crescător 2008
- Viteză Palmares, ”Elisei”, 221056-2005, 2008
- Viteză Palmares Crescător 2008
- AS Palmares ”Ionatan”, în 2008
- Viteza Maturi, ”Ionatan”, în 2008
- Maraton International, ”Ionatan”, în 2008
- General Palmares Maturi, ”Elisei”, 221056-2005, în 2008
- Viteza, ”Elisei”, în 2007
- Demifond, ”Elisei”, în 2007
- Demifond Crescător 2007
- Maraton, ”Ionatan”, în 2007
- Viteză Crescător 2007
- Derby Brașov 1 (pui), 447516 2006, în anul 2006
- Derby Brasov 2, 447532 2006, în anul 2006
- Maraton Palmares Zona de Vest cu ”Rebeca”, 520037 – 2007
Ce planuri de viitor în materie columbofilă aveţi?
Visul meu este acela de a face o familie omogenă de porumbei care să zboare din orice zonă a ţării cu rezultate. Azi vorbesc în crescătoria mea deja despre familia ”Ionatan”. Acest porumbel a fost un zburător de excepţie, după cum am arătat mai sus, dar în același timp, fii şi nepoţi zboară deja foarte bine, drept dovadă locul 3 Maraton Palmares România, ocupat de ”Rebeca”, fiica lui ”Ionatan”.
Văd ca sunteţi un om credincios. Vă ajută acest lucru?
Bineînţeles că da. Eu cred că nimic din lumea asta nu se mişcă fără voia lui Dumnezeu. Tot ce am, primesc din mâna Lui. Eu sunt mic, dar Dumnezeu este mare!!!
Vă dorim mult succes!