voiajori
  1. 1. Fiecare dintre noi percepem porumbeii și columbofilia în mod diferit și am avut un motiv distinct pentru care am pornit pe acest drum. Pe dumneavoastră ce v-a determinat să intrați în această lume? Care au fost evenimentele premergătoare deciziei de a crește și concura porumbei?

 

Răspuns: Probabil că, pentrumajoritateacrescătorilor,columbofilia a început prin creștereaporumbeilor de ornament sau a jucătorilor, în cazul meu a Jucătorului de Galați. Crescătoria mea se afla în curtea bunicilor și unul dintre vecinii de cartier, fiind într-o zonă de case, avea porumbeii voiajori. Eram fascinat de modul cum zburau porumbeii lui. Într-o dimineață,mi-am luat inima în dințiși am bătut la poarta dumnealui. În prima etapă, poarta mi-a fost deschisă de către mama dumnealui și femeia mi-a transmis ca băiatul ei, Sârbu Ionel, nu locuiește acolo, dar în fiecare zi de marți, după orele 17.00,revine la adresă și pot vorbi cu el. Bineînțeles că marți, la 17:00,eram prezent la el în poartă. M-a invitat in curte și, după câteva întrebări de rutină(cine sunt, al cui sunt, ce porumbeii cresc etc.), a început săîmi prezinte crescătoria, ce însemnă porumbelul voiajor, denumire pe care nu o știam, eu știindu-i drept porumbeii postași. La finalul vizitei mele,mi-a oferit 2 pui cadou, proaspătînțărcați.

Anii au trecut iar crescătoria din curtea bunicilor mei a dispărut,dar gândul meu era să mă reapuc de porumbeii și obligatoriu de porumbeii voiajori. Prezentarea domnului Sârbu din aceea zi mi-a trezit un mare interes. Anii au trecut, devenisem adult, soț, eram pe picioarele mele și în anul 2005 am reușit sa îmiconstruiesc o micăvolieră în garajul cumnaților mei. Și bineînțeles că, într-o zi de marți, la orele 17:00, băteam la aceeașipoartă, la domnul Sârbu Ionel. Care, la fel, mi-a oferitcu împrumut niștepăsări,de data aceasta mature, ca să reproduc primii mei pui de porumbei voiajori. Ulterior, m-a îndrumat cătrealțicrescători din Galați, domnul Puiu Hurmuz fiind unul dintre preferații dumnealui.

  1. De-a lungul timpului, care au fost oamenii care v-au sprijinit în practicarea columbofiliei, în ce mod au făcut-o și care este figura cea mai dragă pe care ați dori să o evocați?

 

Răspuns: Persoana care m-a sprijinit, a fost alături de mine și care a contat enorm în continuarea practicării sportului columbofil nu este altcineva decât Marian Dedu, actualul meu tandem. Și spun acest lucru deoarece a fost alături de porumbei,făcând naveta zilnic între Vânători și Galați în toată perioada cât eu am lucrat ca marinar, având momente când eram plecat în voiaj timp de mai multe luni. În locația de la Vânători nu locuia nimeni. Marian Dedu se ocupa de tot: hrănire,curățenie,inelare pui,îmbarcări,desigilări etc. Țineam legătura telefonic și ne consultam ce și cum săfacă la porumbei.

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, care considerați că a fost cel mai util sfat pe care l-ați primit în acest domeniu?

 

Răspuns: Sunt mai multe sfaturi, dar cele mai importante, care s-au și adeverit de-a lungul timpului, sunt:

Domnul Izdrea Petre, Dumnezeu să-l odihnească, mi-a zis: ”În momentul când participi la o etapă cu porumbeii, unii dintre ei își vor face datoria și vor veni chiar bine. Să aparăîntr-un clasament, campionat, olimpiadă etc este datoria crescătorului.”Mulți ani mi-au trebuit săînțeleg acest sfat. Dar la ce se întâmplă în momentul de față,se poate înțelege mult mai ușor. Majoritatea campionilor naționali din România sunt din concurența pe străzi,cluburi,centre de îmbarcare, asociații, cei mai mulțifiind în limita minimă a regulamentului.

Domnul Buțucanu Ștefan mi-a zis: “Un porumbel campion nu este obligatoriu și bun, și valoros.”

Domnul Cobzaru Daniel mi-a zis: “Că zbori la 100 km sau la 1300km, trebuie să fii pregătit,să fii cum eram la școală, cu lecția mereu învățată, că nu știi când te ascultă profesorul.”

  1. Care este nucleul actualei crescătorii, porumbeii care stau la baza prezentului lot de matcă și, implicit, de zbor?

 

Răspuns: În permanență am căutat să aduc porumbei,încă de la început, de la cei mai buni crescători și din porumbeii respectivi să zbor tot, “la sânge”,cum spunem noi, crescătorii. Și din ce zboară șirealizează categoria palmares As Maraton să introduc la matcă. În anul 2005, an în care domnul Cobzaru a ieșit campion, am urmărit saaduc de la el ceva pe linia Campioanei. Iar în anul 2006, am adus un fiu și un nepot din Campioana dumnealui.

De la domnul Nica Ștefanache, un crescător bun din perioada respectivă,chiar dacă nu era campion,am adus mai multe păsări.

De la Domnul Buțucanu,la fel am procedat, pe celebru Luxemburghezul l-am ales de la el, porumbel care fusese adus de domnul Buțucanu, în urma unei vizite organizate de domnul Marius Tunduc în Ungaria. Porumbeii aduși atunci din Ungaria și-au pus imediat amprenta în mai multe crescătorii din tara. La domnul Buțucanu cred ca au fost atunci peste 20 de porumbeii din Ungaria,dar mie mi-a atras atenția Luxemburghezul. După ce l-am văzut la el, l-am analizat și l-am eliberat din mână, zborul lui până la podea era total diferit de tot ceea ce văzusem până atunci în toate crescătoriile. Baza crescătoriei pe liniesportivă este dată de porumbeii aduși atunci, porumbei care au realizat performanțe sportive în competițiicu mai multe județe. În perioada respectivă, zburam cu Bacău,Neamț,Iași,Vaslui,Vrancea, centru de îmbarcare  fiind la Bacău, Dacă nu aveai porumbel să claseze pe general, nu realizai norma.

În anul 2009,am adus și de la domnul Moise Dinu un fiu din celebrul “Bestia”.

  1. Dintre aceștia, ați putea indica un cuplu sau o anumită familie care a ieșit în evidență și a produs mai mulți descendenți buni decât restul porumbeilor?

 

Răspuns: Indiscutabil, reproducătorii de bază sunt:

 

212491-07

– Campioana Națională Maraton 2010

– Locul 2 Național As Maraton

– Locul 7 Național Palmares As Maraton

 

010502-07

– Locul 2, cum îl numesc eu

– Locul 1 Gdansk (1198km) centru de îmbarcare Iasi

– Locul 2 clasament general Moldova

– RealizeazăPalmares As Maraton și este prezent în 2 ExpozițiiNaționale

 

Acești porumbei,pușiîmpreună, reproduc pe:

 

203181-11 M

– Campion Provincia Moldova Palmares Maraton Extrem  

– Locul 4 Național Palmares Extrem Maraton 2015

– Locul 8 Național Maraton Extrem 2014                                                                   

 

 

47441-10 F

– Locul 20 Național Maraton Național 

– Locul 9 Provincia Moldova Maraton Național

 

472827-10 F

– Locul 1 Goldap Național (1046 km) jud.Galați

– Norma palmares3 ani Maraton

 

Campioana212491-07 esteși mama lui:

81269-12 M

– Locul 11 Național Extrem Maraton 2014             

 

604012-14 F 

– Locul 4 Jud.Galați Maraton Național Tineret 2014

– cu etape de Goldap Nat. (1046 km) și 1158km                               

 

Campioana 212491-07 este și bunica multor porumbei de top.

 

”Locul 2” 010502-07 este și tatăl lui:

203081-11 M                                                                                       

474441-10 F                                                                                            

472827-10 F                                                                                          

637022-17 F 

– Locul 9 Național Maraton 2019                                           

 

”Locul 2” 010502-07 este și bunicul lui:                                            

81034-12 F “Cangurița”

– Locul 4 Nat. Palmares 3 Ani As Maraton 2015   

 

81219-12 F “Eva”

– Locul 5 Național Palmares 3 Ani As Maraton2015

 

Vădați seama că, în anul 2015,la cea mai titrată categorie – Palmares 3 ani AS Maraton – în primii 5 porumbeii Naționali se aflau două nepoate din 010502-07 ”Locul 2”.                                                                                        

 

Acești  porumbei,împerecheațicu diferiți parteneri, au reprodus porumbeii de mare valoare. Împreună cu 31982-03 “Luxemburghezul”,reprezintă baza crescătoriei Miron + Dedu.

 

  1. Dacă ar fi să selectați un porumbel după numai o singură caracteristică fizică/morfologică, deci acel detaliu care în ochii dumneavoastră ar conta cel mai mult, pe ce anume ați miza?

 

Răspuns: Daca mă uit la un porumbel, știu că îmi place sau nu. Nu cred că am găsit o definiție sau un tipar, dar știu că, dacă simt ca îmi place,atunci continui planurile cu el. Pe latura sportivă, măinteresează în primul rând partea psihologică a animalului, mai ales după revenirea din concursuri, în special cele cu grad de dificultate. Nu îmi plac porumbeii ”gem mai mult timp”. Pe partea fizică, mă interesează sa aibă o recuperare cât mai rapidă, naturală.Toate aspectele acestea mă vor determina să știu dacăva ajunge sau nu la matcă.

 

  1. Ați întâlnit în cariera dvs. columbofilă un porumbel pe care să-l considerați aproape perfect? Etalonul absolut, șablonul după care v-ați fi dorit să fie construiți toți porumbeii din volieră? L-ați putea descrie?

 

Răspuns: Nu cred în porumbei perfecți. Am întâlnit porumbei care arătau foarte bine și nu au transmis nimic bun, niciodată, și am întâlnitporumbeifără multe calități și au fost buni reproducători. Valoarea geneticănu se regăsește multîn calitățile corporale. Un hibrid va arăta întotdeauna mai bine decât un porumbel consangvin. În formarea perechilor la matcă, încerc să echilibrez plusurile cu minusurile. Dar nu reprezintă un criteriu de bază.

  1. Cei mai buni porumbei din crescătoria dumneavoastră corespund standardelor care se vehiculează în funcție de categorie: aripă, osatură, musculatură, ochi, expresivitate? În sensul că e util să ținem cont de aceste criterii când facem selecția zburătorilor sau lăsăm coșul să decidă? Unde înclină balanța?

 

Răspuns: Niciodată nu am selectat puii pe principiul că este sau nu bun la mână. Odată ce am hotărât să reproduc dintr-un cuplu, toți puii vor zbura,vor primi aceeași hrană,aceeașiatenție, diferența o vor face ei sau coșul cum se spune. Când zbori tot, este mult mai simplu, natura nu greșește. Un porumbel zburat de la vârsta de un an la Maraton, mai alescând ajunge săconcureze timp de mai mulți ani, să facă palmares etc. cu siguranță este un porumbel care are un corp bun.

  1. Adoptați o strategie de pregătire diferită în funcție de condițiile meteorologice din ziua concursului? Adică schimbați ceva în rutina de condiționare sau antrenament atunci când știți, spre exemplu, că intensitatea vântului și direcția lui sunt altele decât la etapele anterioare? Vă nominalizați porumbeii de la echipă în funcție de aceste variabile?

 

Răspuns: Porumbeii beneficiază de același tratament tot sezonul, în mare parte am jucat natural, singura diferență legată de vânt fiindcâștigarea locului 1 într-un concurs. Porumbeii mei au ieșit în evidență în concursuri cu viteza medie mică. Iar când au vânt din spate,știu căpot apărea surprize la astfel de etape, în sensul că pot sosi în față porumbei care nu au realizat nimic până în acel moment. Dar asta e situația, acestea sunt sezoanele, echipa de concurs rămâne aceeași. Singurul criteriu care poate modifica componența echipei este starea găinațului din noaptea premergătoareîmbarcării. Sunt foarte atent la momentul respectiv,știu unde doarme pasărea și urmăresc cum se prezintă găinațul dimineața. Dacă consider că este ok,nu modificechipa.

  1. Considerați că un porumbel se motivează mai bine teritorial sau, mai degrabă, instinctul sexual primează? În crescătoria dumneavoastră, care abordare a dat randament mai bun?

 

Răspuns: Nu cunosc detalii despre motivare. La noi, în 99% dintre cazuri, porumbeii zboarătoți. Că sunt motivați sau nu, nu știu și nu măinteresează. Rămâne cine poate și, probabil, cine trebuie.

 

  1. Care sunt în prezent cei mai buni performeri din lotul de zbor și care ar fi, pe scurt, performanțele lor?

 

Răspuns: În ultimii ani, am ales să selectez porumbeii după alt principiu. Și anume: revenind la baza porumbeilor mei prezentați anterior,mi-am dat seama că a fost o bază selectatăsănătos și solid pe termen lung,pe niște porumbei care, repet, realizau performanțăîntr-ocompetiție formată din mai multe județe și cu diferențe aeriene considerabile.Fiind pe centrul deîmbarcareBacău, aveam diferențe aeriene între 140-220 km.

Treptat, zonele s-au modificat și am rămas în zona cu Vrancea,Galați, care încă oferea o selecție destul de riguroasă. Din nou se schimbăsituația și, în lipsa membrilor, cei din orașulGalați devin membri la Brăila, cele mai multe clasamente realizând-se pe AsociațiaBrăila. Concurență bună și cu cei de la Brăila, dar Maratonul a început sa se alinieze la normele FCI, rar depășind 900 km și asta dupăniște negocieri acerbe. Și din dorința de a nu mă mai certa cu nimeni, am hotărât să zbor porumbeii axându-măpe etape ca Madona și Birzai,organizate de Suceava si Neamț, la Birzai având centru la Brăila. Și mai mult de atât, am hotărât ca tot ce clasează la primul maraton pe AsociațiaBrăila sămeargă de la a 2-a etapă, cu schimbare de unghi pe Ucraina, la Harkov sau Madona (1326km). Apoi, tot ce clasa la Harkov I schimba iar unghiul spre Nord-vest,pe Polonia,ori spre Nord, la Birzai. Mulți care clasau Madona (1326 km)mergeau în continuare cătreBirzai (1236 km) sau li se schimbă unghiul și plecau pe Ucraina, la Izium. Am făcut acest lucru conștient că pierd lupta pentru campionatul Național, dar știu că am câștigatniște porumbeii de mare valoare, porumbeii care nu vin cu stolul,ci sunt porumbei care gândesc.

Astfel:

58079-18 M

– Locul 3 Palmares 3 ani As Maraton,cu schimbare de unghi

 

6037023-17 M

– Palmares AS Maraton cu Madona (1326km) și Birzai (1236km)

– În același sezon, Palmares Birzai (1236km)

 

6037025-F

– Palmares As Maraton, Palmares 3 ani Maraton, cu schimbare de unghi

 

12721-16 F

– în 2020, această femelă, după ce obţine locul 4 Harkov (804 km) din Ucraina, este angajată la Berlin (1447km), probabil una dintre cele mai grele etape de Berlin, și soseștefără clasare.

– în 2021 zboară Bielsk (871 km) și obține locul 22 pe Asociație.

-după Bielsk,este angajată la Madona (1326km) și clasează.

– după Madona,este angajatăla Izium.

 

58075-18 M 

– Locul 2 Maraton Extrem Tineret Jud.Brăila, cu etapa de Vilnius (1046km) și Birzai (1236 km), la vârsta de 1 an

 

4850-15 F “Doamna în Roșu”

– Locul 10 centru Focșani la etapa Madona (1326km).

– realizează norma extrem Maraton cu două etape peste 1300km, într-un sezon.

– Palmares Birzai, Extrem Maraton etc.

 

6404012-14 “Călăuza”

– Locul 4 Maraton Național 2014 cu etapa de Goldap (1046km) și Silagalys (1158km) la vârsta de 1 an.

– este mama lui 58048-18 M, locul 15/3441p. Tartu, organizat de Suceava în 2020.

 

  1. Vaccinați porumbeii împotriva salmonelozei? Cum procedați pentru a contracara efectele acestei boli atât în rândul zburătorilor cât și în compartimentul de reproducție?

 

Răspuns: Ne vaccinez împotriva salmonelozei și, în afară de tratamentele de iarnă clasice, nu intervin prea mult.Nu am avut cazuri de salmoneloză până acum.

 

  1. Cum reușiți să gestionați starea de sănătate în rândul puilor? Cu ce afecțiuni vă confruntați cel mai des și ce remedii aplicați pentru a-i menține sănătoși ori pentru a-i readuce pe linia de plutire?

 

Răspuns: Pui sunt vaccinați cu LaSota în ochi și nas-picături, și 0.2 ml subcutanat în spatele cefei la vârsta de minimum 21 de zile. După alte 21 de zile, vaccin Columbovac 0.2 ml per porumbel,cu rapel la 21 de zile.Mențin sub control tricomonoza cuoțet de mere în apa de băut sau cu Avidress, plus Entrobak, de 2 ori pe săptămână. Hrana încerc să nu fie foarte grasă, dar săconținăsemințe mici de in și cânepă. Nu bombardez puii  cu vaccinuri și tratamente agresive, eu îi consider viitoripretindeți la matcă și, după 4-5 ani de zboruri, am nevoie de ei la reproducție încă pe atât. Dacă intervii agresiv, totul se reduce.

  1. Legat de hrănire, ce amestecuri folosiți și cum raționalizați hrana în timpul sezonului? Până în ce moment al săptămânii sau al pauzei între etape mergeți cu amestec ușor asimilabil și când începeți să-i ”încărcați”? Aveți mici trucuri la care apelați?

 

Răspuns: Mâncarea de baza este realizată personal, din majoritatea cerealelor autohtone. Mai folosesc mâncare la sac doar pentru a completa lipsa anumitor ingrediente pe care nu le găsesc la liber. Ca bază, porumb undeva la 30%, grâu 10%,orz 15%, ovăz decorticat 15%, orez 10%, semințe mici, în mod special in și cânepă, dar și mei alb, roșu 10%, sorg 10%. În primele zile după concurs, mâncare depurativă. În funcție de concurs,trec apoi treptat la mâncarea de bază.

 

  1. În ce privește consangvinizarea, dacă ați apelat la ea, care vi s-a părut că dă rezultate mai bune? Preferați o împerechere de tipul nepot x nepoată, bunic x nepot/nepoată, părinte x fiu/fiică, frate x soră etc.?

 

Răspuns: Cred în consangvinizare și lucrez pe păsări care s-au dovedit mari reproducători. O consider cheia succesului pe termen lung într-ocrescătorie. Și cred cu tărie că acest capitol face diferențaîntrecrescătorii buni, foarte buni și restul crescătorilor. Consider că cea mai buna consangvinizare este făcută pe semifrați ,dar buni zburători. În permanență trebuie folosite calitățiledobândite, fiecare nouăgenerațiedobândește în timpul viețiiniște calități care se întipăresc în codul ADN al fiecărui exemplar, aceste noi calitățifiind transmise urmașilor. De fapt, asta înseamnăevoluție,toate ființele de pe Pământ au evoluat datorităcalitățilordobândite de ascendențiși transmise noilor generații. 

 

La mine în crescătorie, din Luxemburghezul 031982-03,vectorul principal, obțin cu o femelă pe:

212491-07 ”Campioana”

 

Tot din Luxemburghezul 031982-03 obțin cu altă femelă pe:

4863-09 ”Bomerang”,ambii foarte buni zburători și reproducători.

 

Pun în pereche pe 212491-07 ”Campioana” cu 4863-09 ”Bomerang” și obțin pe:

508299-15, din semifrațiașadar.

 

508299-15 devine o mare reproducătoare, obținând din ea pe:

 

379049-19 F

– Locul 2 General Brăila și 7 As Maraton Brăila

– din 2400 de porumbeii la start la primul maraton pejudeț, doar 3 porumbeireușesc săsosească toate cele 3 etape în prima zi de concurs, 379049-19 fiind una dintre cele 3 păsări.

 

4850-15 “ Doamna în Roșu”

– Locul 10 centru Focșani la etapa Madona (1326 km)

 

Acum, pe 508299-15 F, rezultată din doi semifrați, o pun din nou cu LUX 031982-03 șiobțin pe:

998111-15 M

– care reproduce în Crescătoria Familia Henning pe:

 

6121277-17 F “Doi Șeptari”

– Locul 3 Național Trofeul Maraton Extrem 2020 și pe:

 

696366-16 F

– Locul 18 Național Maraton 2019

 

998111-15 este și bunicul lui

 

535262-20 F

-candidată la locul 3 Super Maraton 2022

 

Cred că și incesturile sunt bune dacă, pe lângăreproducătorul principal, pui o fiică care deja a demonstrat că este o bunăreproducătoare.

Am realizat și astfel de împerecheri și sunt convins că incesturile respective vor păstra calitatea de buni reproducători.

  1. În încheiere, care credeți că a fost cheia succesului dumneavoastră în sportul columbofil?

 

Răspuns: Datorită unor porumbei buni,poți realiza lucruri deosebite. Un lucru este clar: și pentru porumbelul prost,slab, faci aceeași muncă ca pentru porumbelul bun. Diferența este că porumbelul bun te poate răsplăti.

 

Adaugat pe 11 Oct 2022 de |  | 3,012 views

Spune-ti parerea

*