voiajori

Odata cu acest program marca FNCPR, Romania intra in rand cu tarile civilizate din punct de vedere al columbofiliei avansate.
Programul este coordonat de dl Mihai Turcanu, medic veterinar si Europarlamentar,  pus in aplicare de catre Oros Bogdan, medic veterinar.
Pentru ca am fost asaltati cu intrebari despre ceea ce urmeaza sa se intample, incepem de azi un topic foarte util: 5 zile despre doping si testarea lui cu Bogdan Oros!!!
Astepptam intrebarile dumneavoastra la acest topic urmand ca Bogdan Oros sa raspunda tuturor intrebarilor care sunt serioase si la subiect.
Asteptam asadar intrebarile dvs!!!
Lista substanțelor interzise in sezonul competițional 2016:

Corticosteroizi (glucocorticoizi):
· Aclomethasone
· amcinonide
· Beclomethasone
· Betamethasone
· Budesonide
· Ciclesonide

· Clobetasol
· Clobetasone
· Clocortolone
· corticosterone **
· Cortisone **
· cortivazol
· deoxycorticosterone
· (Desoxymethasone)
· desonide
· Desoximethasone
· Dexamethasone
· Dichlorisone
· Diflorasone acetate
· Diflucortolone
· Flouroprednisolone
· Fluandrenolide (Fluandrenolone,
· Fludrocortisone (Fluorocortisone)
· Fludroxycortide)
· Flumetasone (flumethasone)
· Flunisolide
· Fluocinolone
· Fluocinolone acetonide
· fluocinonide
· Fluocortolone
· Fluoprednidene
· fluorometholone
· (Fluprednisolone)
· Fluticasone
· Halcinonide
· halobetasol
· Halomethasone
· Hydrocortisone **
· Isoflupredone
· Meprednisone
· Methylprednisolone
· Mometasone
· Paramethasone
· Prednisolone
· Prednisone
· Triamcinolone
· Triamcinolone acetonide
· Triamcinolone hexacetonide
Incepand cu 2016, Romania columbofila prin Federatia Nationala Columbofila (FNCPR) demareaza testarea porumbeilor pentru doping.

Adaugat pe 8 Apr 2016 de |  | 26,441 views

54 pareri la articolul “INTREBARI SI RASPUNSURI DESPRE CONTROALELE ANTI DOPING + LISTA SUBSTANTELOR INTERZISE”


  1. Liviu says:

    Buna ziua,

    As avea o intrebare referitor la produsul romanesc Oculoforte, ce este recomandat in afectiunile puilor in special gen micoplasmoza – raceala ochiului.
    Acest produs este pe lista substantelor interzise sau nu?

    Cand va fi publicata o lista cu substanetele interzise si cu produsele de intretinere ale porumbeilor care sunt interzise?

    Va multumesc.

    Raspuns Oros Bogdan:
    Oculoforte conține dexametazona care face parte din grupa corticosteroizilor si este o substanța interzisă. O lista cu produse nu se va publica. Folosiți produse destinate porumbeilor si producatorul sau comerciantul sa va asigure ca nu conțin substanța interzise!

  2. I Walk Alone says:

    Ce probe se vor recolta si care vor fi criteriile de selectie dupa care se va hotari cine va fi controlat?
    Daca exista o banuiala cui ne putem adresa in aceasta privinta ?
    Se vor lua in seama aceste cereri?
    Multumesc anticipat!

    Raspuns Oros Bogdan:
    Se vor recolta probe de gainat. Consiliul director al FCPR va stabili membrii care vor fi controlați. Daca se dorește ca un crescător anume sa fie controlat, crescătorul care solicita controlul va achita taxa probei antidoping.

  3. Gabi says:

    Buna ziua
    Cred ca toata lumea asteapta o lista detaliata cu toate substantele interzise. Deci intrebarea mea este: care sunt substantele exacte care sunt interzise? Regulamentul precizeaza doua categorii: glucocorticoizi si steroizi anabolici si hormoni sexuali. Nu cred ca este suficient pentru ca nu exista un site anume care sa specifice toate substantele incluse in aceste categorii.

    Raspuns Oros Bogdan:
    Am solicitat laboratorului o lista si răspunsul a fost negativ, deoarece sunt foarte multe substanțe active. Denumiri de produse comerciale nu putem da. Sfatul meu este sa folosiți doar produse destinate porumbeilor si producatorul sau comerciantul sa va garanteze ca nu conțin substante interzise.

  4. Toader Dorin says:

    Ce produse sunt interzise?Ce probe se ridica ptr analize si de catre cine?

    Raspuns Oros Bogdan:
    Grupa corticosteroizilor este interzisă. Se vor recolta probe de gainat de către o comisie formată din doua persoane. Aceasta comisie va fi desemnată de către federație sau asociație.

  5. Marius says:

    Cum se.numeste atunci grupa de substante de care trebuie sa.ne ferim?

    Raspuns Oros Bogdan:
    Corticosteroizi.

  6. Vicentiu says:

    Salut, broncho-sprint de la firma tollisan se poate adimista in timpul sezonului competitional ?
    Kit-ul in care se vor colecta probele biologice va fi pus la dispozitie de clinica care va face testul ,sau e procurat de federatie ?
    Probele biologice colectate in cat timp vor ajunge la clinica selectata de Fncpr si in ce conditii ?
    Multumesc !

    Raspuns Oros Bogdan:
    Întrebați producatorul sau comerciantul. Ei va pot garanta daca contine sau nu substanțe interzise. Trusa de recoltare a probelor va fi pusă la dispoziție de către FNCPR. Probele recoltate vor fi trimise prin curierat rapid.

  7. sam says:

    Nu suntem toti medici,poate nu avem nici studii,era bine totusi sa se prezinte o lista cu produsele interzise, pana acuma stim ca nu putem folosi oculoforte, acest produs este de uz veterinar si facut de romvac, oare nu e bun ca din Romania,cate produse mai sunt interzise?

    Raspuns Oros Bogdan:
    Produsele care conțin corticosteroizi. Citiți răspunsurile anterioare!

  8. Vicentiu says:

    Inteleg ca o lista cu produsele interzise nu va fi publicata ,putem afla si motivul ? Dar una cu produsele ce pot fi adimistrate porumbeilor in timpul sezonului competitional ! ?

    Raspuns Oros Bogdan:
    Am solicitat laboratorului o lista si răspunsul a fost negativ, deoarece sunt foarte multe substanțe active. Denumiri de produse comerciale nu putem da. Sfatul meu este sa folosiți doar produse destinate porumbeilor si producatorul sau comerciantul sa va garanteze ca nu conțin substante interzise.

  9. Iulian Pavel says:

    Interesant!
    Dvs. spuneti ca este o substanta interzisa, dar din ce am citit din regulamentul antidoping, sunt interzise substantele care fac parte din grupa steroizilor anabolici, pe cand dexametazona face parte asa cum bine spuneti si dvs. din grupa corticosteroizilor.

    Dupa ce ca lumea nu stie ce are voie sau nu sa dea la porumbei, acum mai si induceti lumea in eroare, amestecandu-le.

    Raspuns Oros Bogdan:
    Substanțe interzise: 1. Corticosteroizi

  10. filip adrian says:

    Super raspuns domnule doctor … nu stiu de ce , dar am o senzatie de supeficialitate , cu o tenta de intentii vinovate . Cam cat de corect vi se pare ca cei vizati de aceasta tampenie si noi toti ceilalti sa ne cheltuim banii , timpul , etc. , bazandu-ne pe seriozitatea comerciantilor . Daca tot s-a implementat nu se putea face o treba serioasa si sa se alcatuiasca o lista cu produsele care contin substantele interzise ?! sau macar sa se spuna : produsele Rohnfried sunt singurele care pot fi folosite in siguranta …DE UNDE SA STIU EU SI ALTII CU PATRU CLASE , CA MINE , DACA SEDOCHOL-UL CONTINE VREO “SUBSTANTA INTERZISA” ?

  11. filip adrian says:

    Scuze pentru off-topic !!! In lipsa unei finalitati cat de cat multumitoare a acestei discutii inepte despre nimic , putem sa facem prognosticuri … cine va fi primul controlat si cine va plati controlul ? Asta ca sa mai descretim fruntile celor frustrati ca mine . Multumesc pentru intelegere .

  12. filip adrian says:

    Multumesc pentru efortul de a-mi citi ineptiile . Cred ca va simtiti foarte cerebral atunci cand cenzurati .

    Primul dvs. comentariu a fost scris la 22:44. Dvs. credeti ca eu stau toata noaptea sa aprob comentarii?
    Vlad Fildan

  13. samuiel says:

    Foarte bune aceste teste,vrem corectitudine, dar concret de ce ne ferim,exemplu in compozitia la oculoforte nu scrie sa fie corticosteroizi si e interzis trebuie cumparate numai produse ca sa facem vanzari la terti sau trebuie sa ne tratam porumbei,in circulatia rutiera exista sute de indicatoare pe care le respectam pentru a nu fi sanctionati aici nu vrem sa fim sanctionati dar scrieti ce este interzis nu sa scriem la modul general. Plus cred ca este foarte tarziu acest lucru presupunem ca am folosit ceva interzis in iarna de unde stim cat timp este in organism si o sa vina forurile superioare sa ni-o traga pe romaneste,lista trebua afisat din momentul in care sa vorbit de doping chiar si inainte incat pasarile sa elimine substantele nedorite.Cred ca o sa aveti multe controale precum si multe actiuni judecatoresti deoarece lasa-ti multe lucruri inclare.

  14. Sandu Constantin says:

    Din ce sa anunțat, am înțeles ca începând cu anul 2017 se va scumpii cotizația cu încă 10 RON ptr control antidoping,poate se deranjează si cei din conducerea FCPR sa afișeze acea lista fantoma cu produsele interzise care se comercializează pe piata.

  15. Vicentiu says:

    Daca mergi in piata agroalimentara sa cumperi un kg de carne de la producatori au acea stampila pusa de un medic veterinar ,deci o garantie ca cineva controleaza ,eu daca am cumparat cateva medicamente cu ocazia expozitiei nat. Fncpr imi garanteaza cineva ca au fost controlate inainte sa fie puse la vanzare ?
    Garantia verbala a unui vanzator este indeajuns ?

  16. Liviu says:

    Ca si reper pentru substantele interzise putem folosi lista atasata pe un site belgian din linkul de mai jos?

    http://www.porumbei.ro/atentie-la-dopaj/

  17. malancas ARAD says:

    Ideea in sine e foarte buna ,dar sa transformat intr-o mare gogoasa .Atita timp cit nu este prezentata o lista cu produsele interzise nu se poate cere de la columbofili sa identifice pe nustiu ce,, teste”,, personale ”substantele interzise .Nu ne este prezentata aceasta lista dintr-un motiv foarte lesne de inteles ,nimeni din conducerea FCPR nu isi asuma nicio responsabilitate ,deoarece ar intra in conflict deschis cu producatori de produse columbofile ar fi un scandal monstru intre producatori si FCPR ,dece sa-si aprinda focul deasupra capului arunca pisica in ograda columbofililor si cu multa politete ne spune descurcativa .Sa nu uitati domnilor din conducere in ROMANIA exista o lege care se numeste ,,PROTECTIA CONSUMATORULUI ” in varianta propusa de dumneavoastra incalcati aceasta lege .E inadmisibil sa emiti o hotarire care incalca o lege a statului in care traim .Sa presupunem ca in urma testelor intro crescatorie se dovedeste faptic ca acel crescator a folosit substante interzise si se iau masurile stabilite ,iar acel crescator deschide o actiune in instanta pentru ca a fost sanctionat fara sa ii prezinti lista cu produsele de care trebua sa fereasca propri porumbei o sa platiti daune de nu acopera tot ce are FCPR -ul .In alta ordine de idei sa aleaga conducerea crescatoria din care se va recolta probe ,planeza iarasi o suspiciune ,posibil sa fie testati acei crescatori care nu au rudeni pe la,, Ierusalim” iar cei care sunt ,,fideli” nu vor fi ,,cautati ” .Propun pentru a inlatura orce suspiciune si orce neintelegere urmatoarele ; 1.FCPR sa-si asume lista cu ,,produse,substante ” interzise si sa fie prezentata in ordine cronologica ,toate” produsele ,substantele ” interzise .2 .Fiecare asociatie ,zona sa nominalizeze crescatoria care va fi testata ,antidoping . Lucrurile sunt simple punetile in ordine si totul va fi ok.

  18. mocanu andrei says:

    Subscriu la ceilalti oameni care cer lista exacta cu produse interzise, sunt produse care nu au nici un prospect, nimic. Nu stii ce contine….
    Credeti ca daca ma apuc sa trimit mesaj la toti producatorii o sa imi raspunda? Cel mai corect ce ne cereti noua trebuie sa faceti voi ca federatie, si sa aveti un raspuns oficial.. Ce se intampla daca toti membri (8000 se zice) am trimite toti mailuri la toti producatorii? Ar spune ca suntem nebuni si prosti ca nu stim sa ne organizam, dar noi suntem deja organizati in Champion League :d

  19. Ion says:

    Mocanu andrei federatia vrei sa vina sa iti dea de mancare la porumbei?
    Au transmis o grupa de sustante si asta nu de acum, ci din toamna.
    Oare de ce producatorii locali farmavet si romvac pana la ora asta nu au anuntat public daca au sau nu produse cu substante interzise? Oare de ce dealerii din Romania nu au cerut producatorilor de afara declaratii daca au sau nu doping in produse. Nu tin cu rohnfried dar au fost primii care au postat o astfel de declaratie. E de vina tunduc sau federatia ca producatorii si comerciantii nu isi fac treaba. Aici e ca la sporturile umane, s-a spus grupa si gata. E treaba ta sa vezi ce dai. Eu abia astept sa fii prins daca esti in fata mea ca sa urc eu mai sus!

  20. unu says:

    Centru de mare fond cu 50 de membri,o ineptie votata cu brio, de parca stikerele nu erau suficiente si 40 de oameni. Program antidoping fara a oferi membrilor o informare decenta si eventual o discutie cu importatorii de medicamente, iarasi votat cu brio. Ganditi-va la omul simplu, pe urma lui se zideste totul!

  21. Alin Rosu says:

    Foarte buna initiativa cu controale antidoping, asa nu va mai ramane nici macar o indoiala ca un anumit crescator isi dopeaza sau nu porumbeii si se va putea verifica. Bogdan ,spune-mi te rog din gama Rohnfried sunt produse care contin substante interzise? Multumesc si succes tuturor in noul sezon 2016!

  22. filip adrian says:

    Scuze ,domnule Fildan !

    Nu trebuie sa-mi cereti scuze, doar sa aveti rabdare. Nu am de ascuns nimic. Tot ce se scrie aici e postat. Vreau sa iasa ceva bun din toata treaba asta cu anti-dopingul.

  23. George says:

    Buna ziua, nu am timp sa citesc regulamentul anti—–, nici nu particip la concursuri, dar cred ca, aveti mentionat in regulament si conditiile de contestarea a rezultatelor pozitive ( daca vor fi ) si ce autoritate ( unitate ) va efectua analiza la proba a 2-a ……………..

    • Oros Bogdan says:

      1. FEDERAAL LABORATORIUM VOOR DE VEILGHEID VAN DE VOEDSELKETEN
      Braemkasteelstraat 59 9050 Gentbrugge Belgium
      Tel 0032(0)92102100 fax 0032(0)92102101

  24. Dragan Adrian says:

    Vai ce denumire de topic interesanta!!!
    “INTREBARI SI RASPUNSURI DESPRE CONTROALELE ANTI DOPING”
    De fapt, intrebari si un singur raspuns… “NU stiu”
    Mai mult:
    “Odata cu acest program marca FNCPR, Romania intra in rand cu tarile civilizate din punct de vedere al columbofiliei avansate”
    Aici, ca o paranteza… noi nu stim sa mergem, insa intram la alergat cu tarile civilizate! Civilizat ar fi, sa prezentati o lista cu produse (denumire), NU doar substante interzise!!!
    Dupa ce ati “invatat” oamenii simplii si in varsta sa trimita sms-uri si mail-uri, acum sa inteleg, ca ii pregatiti pentru deslusirea prospectelor si interpretarea substantelor din compozitia produselor folosite?
    … este trist!
    Dupa 24 de comentarii si intrebari, d-nul medic veterinar, nu a stiut sa spuna despre substante interzise, decat “grupa corticosteroizilor” ! Pai, daca DOCTORUL, pus la dispozitia noastra stie decat atat, ce pretentii aveti d-le presedinte ING.DPL-fncpr la oamenii care au alte pregatiri profesionale???
    Dar, sper, ca asa cum se doreste, in cele 5 zile date pentru acest topic, totul va fi clar si pentru noi, columbofilii!
    Repet o intrebare pusa mai inainte si anume:
    -Ce facem cu acele produse, speciale pentru porumbei, care se vand fara prospect, iar pe ambalaj, nu este trecuta compozitia – de exemplu “BS”? Cine imi garanteaza ca nu contine substante interzise? Pentru ca pe plic, nu scrie absolut nimic despre compozitie …sa sunam la Belgica De Weerd?
    Si mai am o intrebare strict in legatura cu sfatul lui Oros Bogdan: Cum sa ne garanteze producatorul sau comerciantul (care din asta castiga bani), verbal, sau in scris? Este suficienta garantarea celui ce vinde?
    Ideea in sine, este FOARTE BUNA, insa, in felul acesta tacit in care se pune in aplicare,scoate in vedere o alta parte “buna” si anume, “federatia” poate elimina din competitie fix pe cine doreste, gasind in urma controlului, substante interzise, sau mai bine spus, SUBSTANTE NESTIUTE!
    …iar e trist!

  25. admin1 says:

    Daca unii jmecheri au chef sa scrie la misto, sa o faca in alta parte.

  26. costyy says:

    unde anume se fac aceste teste?am inteles ca belgia fac testele in africa de sud.noi suntem peste belgieni si o facem in bucuresti?oare vor trimite belgienii porumbeii la noi pt teste?sa intelegem ca unele produse romanesti sunt interzise pe cand cele ale caror dealeri sunt prin conducere nu?
    Oameni buni substantele se pot gasi pe internet ,nu e greu dar treaba asta e sa sa facem si noi ceva sa nu zicem ca nu facem.
    toate sunt niste aberatii .vor sa faca ceva bun e sa scoata prostia de mesaj de la fond. ca pt un porumbel trimiti 3-4 mesaje si daca nu te incadrezi intro ora pierzi.
    testele doping e un mare fas.

  27. costinel says:

    Astia care latrati pe aici aveti ceva de ascuns? Sa se faca controale domnule. Ca prea le vin la unii porumbeii de rup intrarea. Cortizonul a fost la putere dar acum nu va mai fi.

  28. Dragan Adrian says:

    D-le admin1 , sunteti columbofil?
    Acest topic, trebuia deschis imediat dupa ce FNCPR-ul a introdus in regulament controlul anti doping! Majoritatea columbofililor si-au achizitionat produse pentru porumbei inca din iarna de pe la expozitii, altii in perioada imediat urmatoare sau altii sunt pe pasul de a cumpara, avand in vedere faptul ca au inceput deja antrenamentele!
    Oare ceea ce au folosit ani la rand, mai este bun si anul acesta? Ce sa faca cu produsele cumparate deja? Sa inceapa sa le foloseasa…sa nu…? Sau pe care sa le evite?

    Va intreb daca sunteti columbofil, (insa columbofil cu pretentii de a iesi campion anul acesta), pentru ca va vad foarte linistit… ne rugati sa avem rabdare… analizati modul de exprimare al fiecaruia ca apoi sa-i catalogati pe unii mai jmecheri sau mai putin jmecheri! Dvs. ar trebui sa fiti un bun mediator, sa culegeti esentialul din fiecare intrebare, indiferent de cat de jmecher a fost adresata si sa-l postati pe intelesul tutror!
    Personal, nici macar nu am reusit sa ma apropii de podium mai mult de locul 8 pe judet, folosind majoritatea produselor ce se vand pe piata (speciale pentru porumbei sau de la Romvac) si in fiecare an facand achizitii in porumbei din ce in ce ma buni, culminand cu construirea unei noi crescatorii cu pretentii.
    Sincer, mi-e teama, ca in ciuda noilor achizitii, a noii crescatorii, a plusului de experienta cumulat, sa iesi campion (folosind tot ceea ce am folosit si pana acum- cat timp n-am facut nimic) si in urma unui control sa se anuleze tot, doar pentru ca nu am stiut ca de fapt produsul “x” super mediatizat si vandut pe piata, contine substante interzise!
    Astept nume sonore sa-si spuna parerea! Pentru ca ei sunt primii vizati, urmati fiind de noii campioni surpriza!

  29. Avram Lucian says:

    Bin punctat Dl. Dragan Adrian.Sper ca nu a-ti atins prea tare coarda sensibila a Bosilor de la FNCPR.

  30. admin1 says:

    Domnule Dragan Adrian,
    Da, sunt columbofil si inca unul destul de priceput cu destul de multe locuri de 1 castigate pe lansare intr-o perioada scurta de cand concurez cu porumbeii (2007).
    Sunt foarte linistit pentru ca, gandesc clar si logic acest aspect. Sa nu va asteptati niciodata sa primiti o lista care sa spuna ca Mumm – interzis, Belgasol – interzis etc. Asta nu se va intampla niciodata nicaieri in lume.
    Firmele serioase gen Rohnfried, Natural, Belgica de Weerd, Ropa-B, Pro Qure, Dr. van der Sluis, Giantel, Vanhee, Chevita, Brokamp, Herbots etc. nu au produse dopante. Produsele de la aceste firme sunt folosite in intreaga lume, inclusiv in Belgia, Olanda si Germania. S-ar fi aflat deja daca vre-unul dintre produsele acestor firme este dopant.
    Cand am spus sa aveti rabdare, ma refeream la timpul de aprobare a comentariilor. Nu stau non-stop pe calculator pentru a aproba comentariile.
    Da, unii incearca sa faca pe desteptii si asta ma enerveaza la culme… Comentariul meu in care am spus ca jmecherii sa scrie in alta parte se referea la cineva care ma ameninta, avea treaba cu mine.
    Puteti folosi linistit BS ca nu se intampla nimic. Este clar ca ar trebui sa ceara cineva (federatia sau importatorul) o lista cu produsele de la firma lor care nu sunt dopante pentru a evita orice probleme iar columbofilii sa stea linistiti.

    Mai sus intr-un comentariu cineva a lasat un link catre un articol de pe porumbei.ro unde exista o lista cu substantele interzise dar atenitie, nici un nume de produs pentru porumbei cunoscut.

  31. admin1 says:

    . Corticosteroids
    The following list is not exhaustive;
    Interzise:

    · Aclomethasone
    · amcinonide
    · Beclomethasone
    · Betamethasone
    · Budesonide
    · Ciclesonide
    · Clobetasol
    · Clobetasone
    · Clocortolone
    · corticosterone **
    · Cortisone **
    · cortivazol
    · deoxycorticosterone
    · (Desoxymethasone)
    · desonide
    · Desoximethasone
    · Dexamethasone
    · Dichlorisone
    · Diflorasone acetate
    · Diflucortolone
    · Flouroprednisolone
    · Fluandrenolide (Fluandrenolone,
    · Fludrocortisone (Fluorocortisone)
    · Fludroxycortide)
    · Flumetasone (flumethasone)
    · Flunisolide
    · Fluocinolone
    · Fluocinolone acetonide
    · fluocinonide
    · Fluocortolone
    · Fluoprednidene
    · fluorometholone
    · (Fluprednisolone)
    · Fluticasone
    · Halcinonide
    · halobetasol
    · Halomethasone
    · Hydrocortisone **
    · Isoflupredone
    · Meprednisone
    · Methylprednisolone
    · Mometasone
    · Paramethasone
    · Prednisolone
    · Prednisone
    · Triamcinolone
    · Triamcinolone acetonide
    · Triamcinolone hexacetonide

  32. samuiel says:

    guaifenezina e interzisa?

  33. Oros Bogdan says:

    In urma discuțiilor cu laboratorul din Belgia cu care avem contract am primit următorul raspuns: Dear,

    In the interest of the combat against the use of hormones, I must inform you that we cannot publish a list of substances.

    The list of WADA for glucocorticoïds states: “All glucocorticoids are prohibited when administered by oral, intravenous, intramuscular or rectal routes.”

    I’m sorry that we cannot respond to your question.

    Kind regards,

    Ingrid Vermeulen
    sectieverantwoordelijke R&C

    FLVVG

  34. Oros Bogdan says:

    Laboratorul determina reziduri de corticosteroizi si nu ne poate publica o lista cu substanțele active! Toți corticosteroizii sunt interziși cand sunt administrați pe cale orală, intravenoasa, intramusculare sau rectală!!!

  35. malancas ARAD says:

    Eu unul am primit raspuns .Domnul administrator la com .32 si 33 a lamurit lucrurile ,anume a prezentat o lista cu firme care au produse curate .Eu o sa-mi notez toate aceste firme iar cind o sa cumpar produse pentru porumbei o sa deschid ochii mari de tot .Am primit fiecare columbofil raspuns la problema dopingului .Sportul columbofil va fi de acum mai curat dati-mi voie sa cred acest lucru.Un proverb spune ,,frica pazeste padurea”Multumim domnule administrator pentru ca ati facut lumina in aceasta problema.

  36. samuiel says:

    Firmele serioase gen Rohnfried, Natural, Belgica de Weerd, Ropa-B, Pro Qure, Dr. van der Sluis, Giantel, Vanhee, Chevita, Brokamp, Herbots etc. nu au produse dopante. Produsele de la aceste firme sunt folosite in intreaga lume, inclusiv in Belgia, Olanda si Germania. S-ar fi aflat deja daca vre-unul dintre produsele acestor firme este dopant.
    Aici ati raspus perfect,cum ne-ati prezentat firmele bune pentru a nu crea confuzie si neplaceri membrilor federatiei atunci afisati si firmele care trebuiesc evitate,si am folosit un termen lejer sa nu le suparam,am spus evitate. Din cate se observa raspunsi mai clare ne ofera administratorul nu reprezentantul federatiei in actiunea antidoping,greu cu temele.

  37. Marius Tunduc says:

    Buna ziua
    Interesante discutii. Vad ca au unii comentarii care nici nu zboara porumbeii
    Acest topic a fost deschis la initiaviva mea pentru a clarifica unele aspecte.
    Dragan Adrian, FNCPR a decis in 2014 inceperea testarilor anti-doping.
    In 2015 s-au mai pus unele lucruri la punct iar din 2016 incepem. La Expo Nationala au fost deja firme care aveau buline cu confirmarea de no-doping deci de povestea asta se stie de mult.
    Nu este treaba federatiei sa intrebe firmele si sa confirme daca o firma sau alta are sau nu costicosteroizi in produsele sale.
    este treaba firmelor sa faca asta si a crescatorilor sa deschida ochii.
    Dupa cum ati vazut raspunsul postat de Oros Bogdan, labooratorul cu care lucram prefera sa confirme grupa decat sustanta cu substanta.
    Asadar cred ca fiecare trebuuie sa ne informam ce dam porumbeilor.
    Nu dorim declansarea unei vanatorii de fantome si eu iau anul 2016 ca unul de test in care probabil multe lucruri vor fi lamurite.
    Nu e nimic de speriat. Probabil 99 % dintre crescatori nu folosesc asa ceva si oricum costicosteroizii nu s egasesc in produsele uzuale.

    va doresc un sezon cu zboruri reusite pentru ca in definitiv asta e tot ce conteaza.

  38. Mihai says:

    Avem posibilitatea sa verificam daca produsele respecta reteta fabricantului?
    Unele din ele par contrafacute!

  39. Domnule dr. oros Bogdan,
    Va rog sa-mi explicati care este sistemul de sigilare a recipientelor pentru probele recoltate.
    Din ce se observa in filmuletul de prezentare, pentru recipinetele in care urmeaza sa fie introduse/extrase probele de excremente, accesul la excremente pentru omogenizarea problelor C se face prin insurubarea/desurubarea capacului.
    Exista un sistem de sigilare sau este doar insurubarea/desurubarea capacului recipientelor unde vor fi introduse probele A, B si C?

    • Oros Bogdan says:

      Sunt doua recipiente pentru proba A de exemplu: unul mai mic in care se introduce găinațul si se înșurubează capacul. Aceste recipient se introduce in alt recipient mai mare, care iarasi se înșurubează. Fiecare proba se va pune separat in “Sealbag” care se sigilează precum am arătat in filmuleț!

  40. Catalin says:

    Fara cortizon

  41. silviu says:

    Avand in vederea ca probele nu trebuie contaminate , se impune ca si paharul si lingurita in care se colecteaza si omogenizeaza probele recoltate sa fie sterile .

  42. Dan says:

    Ca principiu se vor determina urme de substante interzise.
    remanenta acestora in organism difera in functie de substanta activa pe care ati folosit-o
    Nu este cazul ca acele recipiente sa fie sterile, daca sunt curate este suficient nu vrea nimeni sa puna diagnostic de alta natura.
    ce era bine sa se precizeze este faptul ca nu toate laboratoarele sunt atestate/acreditate sa faca aceste analize si asta poate fi unul din motivele pentru care se vor face afara , este foarte greu sa gasesti mai aproape de Romania si este pacat ca, conducerea sau macar cei responsabili nu o spun dar de multe ori sa stiti ca pretul de cost este mult mai mic afara decat ar fi la noi.
    Sigilarea este obligatoriu sa fie facuta conform cerintelor celor de la laborator cu sigilii, altfel pe buletinul de analiza va apare notat “proba nesigilata”

  43. Aurel says:

    Va salut D-le Oros,din ce am observat grupa AMINOGLICOZIDELOR nu este mentionata,sau nu am observat eu?este interzisa sau nu? Cel mai bine era afisata o lista cu substantele active,pentru ca foarte multi nu cunosc substantele din grupele interzise,este strict o parere personala,va multumesc!!!

  44. Cristi says:

    Da ce va supărați si ,,enervati,,daca unii mai pun cate o întrebare care nu va convine..de parca totul începe si se termina cu voi,calm ca începutul este greu in orice domeniu.Fara suparareR

  45. catalin says:

    Catosal si lincospectin sunt interzise?
    Multumesc

  46. catalin says:

    N-butanol si butafosfat contine catosalul si nu vad pe lista de subst interzise..dar toata lumea spune ca e interzis…??

  47. sam says:

    Sunt judete unde nu sa discutat nimic despre problema doping , oare nu trebuia oamenii sa fie pregatiti si bine informati,aici pe net se discuta destul de vag,raspunsuri inexistente sau date asa in doi peri din pacate lucrurile nu au o tenta serioasa.

  48. misu says:

    Este foarte minunat ca se va face acest control anidoping, dar o problema majora la noi in tara si poate si afara este cum protejam si crescatorii de anumite scenarii. Nu a atins nimeni punctul cel mai sensibil! Eu unul nu m-as ingrijora de sigilarea probelor ( ar putea oricine care este controlat sa-si ia si el o proba de rezerva sa o tina acasa la frigider pt orice eventualitate, sigilata etc…..) ci de inscenarea unor episoade catre unii crescatori care domina de ceva timp la anumite categorii CAMPIONATUL NATIONAL. Atat timp cat acestia joaca corect trebuiesc stimati, dar tot in acelasi timp si controlati si iarasi in acelasi timp si PROTEJATI. De unde nu stiu eu ca cineva pe perioada transportului nu-mi da sau nu imi baga o anumita substanta in bazinul cu apa, sau chiar pe la imbarcare dupa ce se mai ” cara” majoritatea” pe acasa, sau de ce nu pe drumul de lansare. Intradevar cand sunt anumite controale cu dedicatie controlul ar trebui facut la mai multi crescatori care au avut porumbei in aceeasi masina, pt a se elimina din start posibilitatea ca cineva ar face-o INTENTIONAT. Si sa nu-mi spuneti ca sunt bolnav de scenarita, ca la fel de bine pot sa gandesc si eu toate comentariile de mai sus, altfel n-ar mai fi atatea discutii.

  49. adriandumitrache says:

    Pentru ca anul acesta pentru mine sezonul competitional inseamna decat zborurile cu puii, am cautat bineinteles sa “ma pun la adapost” si sa nu existe posibilitatea de a fi “aratat cu degetul”, cautand o lista cu PRODUSELE interzise a se administra porumbeilor. Astfel am gasit topic-ul dumneavoastra si sincer sa fiu, desi initiativa dumneavostra este laudabila, am senzatia amara a lucrului “pe jumatate facut”, specific romanesc. In sensul ca “domnilor, daca gresiti, noi ne-am facut datoria sa va avertizam…pardon!…sa va bagam in ceata!!!”Pe scurt…citind si postarile anterioare am realizat ca am pierdut vremea degeaba si tot nu stiu ce sa administrez porumbeilor astfel incat sa nu fiu acuzat ca i-am dopat. Concret, federatia ar trebui sa publice lista PRODUSELOR interzise si nu a substantelor. Mi-e foarte clar ca daca daca merg ORIUNDE as vrea sa cumpar un produs pentru porumbei vanzatorul, chiar daca ar avea mai multe conostinte decat mine despre produsul respectiv, din dorinta de a-l vinde nu-mi va spune niciodata ca poate contine substante interzise!!! Desigur, exista si varianta sa fie la fel de in “ceata” ca si mine si pur si simplu sa nu stie!!!

Spune-ti parerea

*