În 2016, federaţia columbofilă din Olanda, ZLU, vrea să renunţe la utilizarea clemelor de cauciuc ca modalitate de control pentru etapele internaţionale. Organizatorilor de concursuri belgieni nu le convine ideea şi ameninţă că vor interzice participarea porumbeilor olandezi în cadrul etapelor internaţionale de maraton dacă se va renunţa la acest control.
Este util controlul suplimentar cu cleme din cauciuc? Un subiect controversat.
În 2016, ZLU intenţionează să introducă sistemul WCS (Wedvlucht Controle Systeem sau sistemul de control al cursei), bazat pe cipurile cu senzori. Această metodă permite utilizatorului să afle dacă porumbeii au ajuns la locul lansării, dacă au fost îmbarcaţi corespunzător şi dacă există inele cu serii identice în concurs. Înainte şi după concurs, la sediul clubului, toate ceasurile electronice trebuie introduse în fişierul digital (programul de clasamente – n.t.) al acelei curse.
Dacă un club olandez nu îşi introduce ceasurile în programul de clasamente, atunci membrii acelui club vor folosi în schimb clemele din cauciuc, iar cipurile electronice vor fi scoase de pe picioarele porumbeilor la îmbarcare. Aceşti porumbei vor primi pentru control o clemă de cauciuc şi o ştampilă pe aripă, şi vor trebui constataţi după regulamentul în vigoare. Asta înseamnă că un crescător nu îşi mai poate constata porumbeii folosind simultan cipul electronic şi clema din cauciuc, ci va folosi doar una dintre cele două metode. Cluburile din cadrul federaţiei ZLU vor primi în curând informaţii detaliate despre noul sistem şi noile reguli de constatare.
Federaţia belgiană KBDB a fost informată despre această nouă măsură. În cadrul Adunării Generale Naţionale a KBDB (februarie 2016), sistemul WCS a fost deja discutat, propunându-se o metodă alternativă de control (prin intermediul platformei online a KBDB). Dacă unul dintre cele două sisteme se dovedeşte a fi 100% sigur, federaţia KBDB va lua în considerare implementarea acestui sistem şi în Belgia (probabil) în 2017 (posibil în cadrul etapelor naţionale de Mare Demifond pentru început). Asta înseamnă că acele cleme din cauciuc nu vor mai fi folosite drept modalitate de control nici în Belgia. Această abordare va reduce costurile pentru cluburi deoarece clemele de cauciuc şi costurile operaţionale de constatare prin această metodă sunt destul de mari.
Organizatorilor belgieni nu le convine această măsură
Organizatorii belgieni de concursuri internaţionale nu sunt de acord cu această nouă măsură. Din punctul lor de vedere, este inacceptabil ca porumbeii din Olanda să nu fie supuşi unui control cu clemă. În fapt, sunt uimiţi de faptul că federaţia KBDB este dispusă să adopte acest sistem din moment ce nimeni nu poate garanta că este 100% sigur, în opinia lor. Organizatorii solicită o MĂSURĂ COMUNĂ pentru toţi participanţii, adică o modalitate de control a inelului care să se aplice tuturor porumbeilor angajaţi în concurs.
Din punctul nostru de vedere, situaţia nu e chiar atât de rea cum pare. Totuşi, este foarte important pentru toate părţile implicate să se ajungă la un consens în săptămânile ce vor urma. Dacă nu se ajunge la un numitor comun, cursele internaţionale pot fi în pericol. Dacă organizatorii belgieni rămân fermi pe poziţie, atunci va trebui să alegem între utilizarea clemelor de cauciuc ca modalitate de control pentru toţi porumbeii îmbarcaţi, ori un concurs internaţional fără participarea porumbeilor olandezi. În cazul acesta, concursurile internaţionale de maraton extrem, precum Pau, Agen, Barcelona, St. Vincent, Marseille, Narbonne şi Perpignan îşi vor pierde mult din interes. Nu putem spera decât la o soluţie agreată de toate părţile, astfel încât crescătorii să nu sufere de pe urma acestei controverse.
P.S. Potrivit organizatorilor belgieni de concursuri internaţionale, toţi participanţii se vor supune regulilor care se aplică în ţara de origine a organizatorilor. În cazul de faţă, Regulamentul Naţional Sportiv al federaţiei belgiene KBDB. În sprijinul acestei afirmaţii, organizatorii invocă Articolul 98 din RNS.
Sursa: pipa.be
Traducere: Andrei Oprea