voiajori

schwerin lansare

Zburam sau nu zburam tineretul toamna?Problema controversata,care a dat nastere la numeroase dispute. Din punctul meu de vedere, cu o experienta de peste 45 de ani ,eu cred ca  tineretul trebuie sa zboare in primul an de viata.Dar nu la distante mari, concurand ca porumbeii adulti.O uzura timpurie este primejdioasa.Acesti porumbei nu mai sunt nici buni zburatori,nici buni reproducatori in anii urmatori,stiut fiind ca maturitatea deplina a porumbelului este atinsa al 3 ani.Dar tineretul are nevoie de o scoala si bune deprinderi, care se capata cu atat mai usor cu cat pasarea este mai tanara. De cele mai multe ori,un viitor campion se formeaza de tanar.

Puii reprezinta viitorul crescatoriei, deaceea trebuie acordata o mare atentie educatiei lor.Scopul educarii puilor este acela de a dezvolta facultatile fizice, intelectuale si morale obtinand un porumbel bun, perfect, porumbel pe care ni-l dorim cu totii.pigeon-in-flight-by-david-gifford
Scopul acestor zboruri este de a obisnui porumbelul cu cosul, cu transportul in masina ,cu lansarile in grup mare,de a fortifica porumbelul pentru anul urmator,de a dezvolta instinctul de orientare si reintoarcere la crescatorie,obisnuirea porumbelului cu zborul de distanta si cu problemele pe traseu,castig de rutina si siguranta la zbor,selectionarea unei echipe care va reprezenta crescatoria si de a sesiza pe cei mai buni zburatori si de a elimina pe cei cu defecte.

Aceasta este o garantie ca tineretul ce urmeaza a fi obtinut va avea o buna conformatie fizica,cat mai apropiata de standard, obtinand puterea de zbor si orientare.

Si daca totusi este in programul national ,concursuri cu puii ,pai de ce sa nu beneficiem de rezultatele lor ?Pot face norma la cat. viteza ,demifond ,general ,fond ( daca am in program ) As Spyd ,ajutandu-ma la anul ,sa fac si palmares si in ani de zile si record ! Mai pot beneficia si de rezultate / crescator ,care dupa mine ,sunt importante ,dovedind maiestria crescatorului,de a citi potenta porumbeluli,in alcatuirea echipei.20141123_132748
Si totusi ,multi crescatori ,zic eu, fara experienta ,se vaita ca au pierderi mari si rezultate foarte slabe cu puii,motivand ca zborul cu puii este o pierdere de timp,cheltuieli suplimentare si in final ca  aceste concursuri ,nu sunt concludente pentru viitor, la yarling. Cauzele de pierderi masive la astfel de crescatori ,ar fi multe .Sa enumeram cateva cauze principale care duce la pierderea puilor: In primul rand sa plecam de la conditiile din propria crescatorie. In primul rand aglomerarea, stresul, dar si diversele lipsuri din propria crescatorie pot determina chiar si o pasare buna sa-si aleaga alta casa.

DSC00117
Pregatirea insuficienta a puilor inaintea de angajare in concurs. Ma refer aici la lipsa unui program de zbor zilnic in jurul crescatoriei.De cand s-au mutat in compartimentul destinat puilor , apoi eliberati afara , se incepe un program strict ,in care includem alimentatia ,antrenamentul in jurul crescatoriei ,obtinerea de intrare rapida imediat dupa antrenamentele zilnice. La imceput puii trebuie să zboare între 20-30 minute, de două ori pe zi, Zborul contribuie la fortificarea musculaturii şi a plămânilor sănătoşi, asigurând o stare de sănătate perfectă. Durata de zbor nu poate fi impusă de la început. Ea se măreşte progresiv in decurs de mai multe zile ,ajungand pana la 45 …60 minute sau chiar mai mult,în timp de mai multe săptămâni, zilnic mărindu-se cu câteva minute în plus.

La început poate fi necesar să apelăm si la drapel, sau alt mijloc, pentru a-i determina pe pui să zboare. De regulă, această educaţie a zborului s antrenament de seara1

se face cu multă uşurinţă, căci puii nu sunt prosti, din contră, înţelege ceea ce cerem de la ei.

Deasemenea, antrenamentul individual (privat) insuficient inaintea inceperii zborurilor cu clubul.
O hranire defectuasa in timpul perioadei de concursuri .Excesul de alimentaţie, adică acumularea în organism a substanţelor hrănitoare în proporţie mai mare decât nevoile strict necesare, care îngreunează porumbelul în zbor, îngroaşă sângele, tulbură regularitatea funcţiunilor şi duce sigur la ingrasare si intoxicaţie. Puii, trebuie să elimine totalitatea substanţelor inutile. De aceea este foarte important de a-i menţine în permanenţă corpul uşor.

O recuperarea insuficienta a pasarilor dupa concurs.Recuperatoarele si suplimentele naturale, nu trebuie sa lipseasca din programul de pregatire si recuperare a puilor.
Angajarea puilor in stare precara de sanatate.Acesta este unul dintre motivele principale pentru pierderile masive de pui.Se ştie că fără o sănătate perfectă ,puii nu pot face sport de performanţă.In consecinta ,puii daca nu vor fi sănătoşi perfect, procentul pierderilor se va mări după fiecare concurs.

Printre bolile care produc pierderi amintesc de coccidioza, în special tricomonoza si salmoneloza, adeno-coli,paramixoviroxa.

Este de remarcat că puii , atinşi de tricomonoza se pierde deja cu mult înainte ca boala să-i fi slăbit complet.

Totul se petrece destul de rapid, ca şi cum singura prezenţă a acestor paraziţi ar tulbura sensul de orientare , căci boala îl face neputincios de a reveni la crescătorie.

porumbelul salmoneloza
Gradul de naparlire avansat. Din dorinta de a avea pui cu cat mai mare experienta, reproducem cat mai devreme, fara sa ne gandim la naparlirea avansata in momentul concursurilor din toamna.

Angajarea in concursur a puilor prea mici.Multi crescatori prefera sa-i angajeze si pe acestia, iar de multe ori acestia sunt primii care se pierd.pictures 023
Conditiile de transport precara ,ar mai fi unul din motive . Asigurarea unor conditii bune pe tot parcursul transportului, dar si la locul lansarii, cu respectarea regulamentului sportiv este una dintre principalele conditii pentru asigurarea unui concurs reusit.

11692638_850362768376684_5843459381964393341_n

Sursa: www.columbofil.com

Autor: Gruescu Sava

Adaugat pe 14 Aug 2015 de |  | 2,580 views

Spune-ti parerea

*