voiajori

Autor: Joep Bodelier

Crescătorul
Cor este directorul general al propriei firme de construcţii, Lage Zwaluwe, deci o persoană foarte ocupată, însă pentru acest interviu şi-a luat o după-amiază liberă, punându-se astfel la dispoziţia reporterului. Cor a devenit pasionat de porumbei prin intermediul tatălui său. La vremea respectivă, erau doar 120 de crescători în micuţa localitate Made. În anii ’60, l-a cunoscut pe Piet de Weerd prin intermediul fiului său, Henk de Weerd, care tocmai îşi finalizase studiile şi se pregătea să devină medic veterinar practician. Cei doi s-au împrietenit şi Cor l-a însoţit pe Piet în numeroasele sale vizite în crescătoriile de top ale vremii, unde Piet era chemat pentru a selecta porumbeii. În felul acesta, Cor a avut ocazia să ţină în mână foarte mulţi campioni. Piet era recunoscut la nivel internaţional drept un maestru al selecţiei şi avea un dezvoltat simţ al musculaturii porumbelului. Aşa cum însuşi mărturiseşte, Cor a învăţat foarte multe de la maestrul său. Tot Piet de Weerd i-a insuflat acea fineţe de a analiza musculatura unei păsări şi a-i evalua vitalitatea. Până în ziua de azi, Cor aplică aceeaşi metodă de selecţie pe care a învăţat-o de la Piet de Weerd.

În anii tinereţii, Cor a avut o mulţime de modele printre crescători, în mare parte datorită rezultatelor obţinute de aceştia. Însă acelaşi respect Cor îl poartă multor crescători din ziua de azi, care, deşi nu au rezultate deosebite, au rămas crescători de porumbei.

După ce s-a căsătorit în 1972, a început columbofilia pe cont propriu. A debutat cu o serie de tardivi. Devenit membru al uniunii Madese, a continuat să fie membru al acestei asociaţii până în zilele noastre, clubul având acum 55 de membri. Între 1972 şi 1981, Cor a participat la toate etapele din planul de zbor, câştigând de 6 ori titlul de campion al categoriei General în cadrul CC Made-Raamdonksveer (130 de membri). Din 1981 nu a putut să mai concureze deoarece a pus bazele propriei firme de construcţii. A reluat activitatea de columbofil în 1991, însă de data aceasta s-a axat numai pe cursele de maraton. Deci punctul său de interes îl reprezintă zborurile lungi, celelalte etape fiind doar antrenamente. Începând cu 1993, îl putem regăsi pe Cor de Heijde în topul clasamentelor categoriei fond-maraton. Din păcate, în 1998 hoţii i-au furat aproximativ 80 de păsări, dintre care mulţi fii şi fiice direct din „Klamper”, plus majoritatea zburătorilor de top. Din cauza aceasta, Cor nu mai lasă pe nimeni să-i treacă pragul crescătoriei. De îngrijirea porumbeilor se ocupă Bert van Beek, care face totul: curăţenie, aprovizionare, antrenamente, îmbarcări etc. La nevoie, Louis (fratele lui Cor) le dă o mână de ajutor. Iar seara, Cor îşi hrăneşte singur porumbeii.

Crescătoria

Dacă adăugăm şi compartimentul de reproducţie, crescătoria lui Cor este alcătuită din 20 de compartimente. Fără doar şi poate, Cor nu-şi mai doreşte şi alte încăperi şi, implicit, mai mulţi porumbei deoarece Cor este adeptul calităţii, nu al cantităţii. Crescătoria din cărămidă are un perete prevăzut cu deschizături, pe jos e turnat beton, acoperit cu o podea din lemn. Doar voliera are grătare. Porumbeii maturi sunt găzduiţi la etaj, tinerii la parter. Compartimentul de zbor este orientat către sud-vest. Deasupra construcţiei din cărămidă se află adăpostul din lemn, unde sunt găzduiţi şi yearlingii. Toate încăperile sunt curăţate o dată pe zi.

Baza crescătoriei

Dacă luăm ca punct de plecare anul 1972, putem spune că actuala colonie a lui Cor de Heijde a fost construită pe suşa Jan Aarden. Acesta este genul de porumbel care îi place cel mai mult lui Cor şi pe care l-a căutat întotdeauna. Atunci când Cor face noi achiziţii, nu contează dacă sunt păsări bătrâne ori tinere deoarece Cor are răbdare cu porumbeii dacă vede ceva la ei. A cumpărat foarte mulţi porumbei de la Piet Lazerooms din Zegge, un colecţionar înfocat al păsărilor din suşa Jan Aarden. Prin intermediul lui Piet şi Henk de Weerd, apoi al lui Jan Hermans a adus şi alte exemplare din această linie. Cu ajutorul lui John Lambrechts, încă din 1972 sângele porumbeilor Catrijsse curge prin venele păsărilor lui Cor. Porumbei tineri au fost aduşi şi de la Jack Tournier din Lommel, Jan Theelen din Buggenum şi Chretien Vissers din Beck. Datorită câtorva achiziţii bine gândite de la crescători de top naţional, de exemplu un fiu din „Het wonder van Neer”, apoi prin împerecheri comune cu porumbeii altor crescători, Cor şi-a construit familia de porumbei pe care o vedem azi.

Cel mai important rol l-a jucat „De Oude Lambrechts”, BE-73-6722512, pe care Cor l-a cumpărat de la John Lambrechts, autorul celebrei cărţi columbofile. A fost un porumbel complet, poate cel mai bun pe care Cor l-a deţinut vreodată. Ca zburător, a obţinut 5 locuri de 1, incluzând aici două etape de la Orleans, cu un avans considerabil. Ulterior, porumbelul s-a dovedit şi un bun reproducător, descendenţii lui câştigând etape din sute de porumbei şi clasând mii de kilometri. Sângele lui curge şi astăzi prin venele multor porumbei ai lui Cor.

Aşa cum am menţionat anterior, în 1981 Cor a pus bazele propriei afaceri, o activitate în care Cor a investit atât de mult timp şi efort încât porumbeii au trecut în plan secund. Concursurile cu porumbei au căpătat o importanţă scăzută şi mulţi dintre zburători au fost cedaţi prietenilor. În 10 ani, afacerea a luat amploare, compania s-a extins foarte mult şi a dobândit o reputaţie deosebită în regiune. Datorită faptului că acum exista un director competent şi angajaţi permanenţi, Cor a putut să ia reia în serios columbofilia. Dar pe măsură ce copiii familiei creşteau şi atenţia ce le trebuia acordată devenea tot mai mare, Cor s-a consultat cu soţia şi a luat hotărârea să participe numai la etapele de maraton, cu sosiri a doua zi. După o selecţie riguroasă, Cor a decis să-şi mărească compartimentul de reproducţie şi să mai cumpere porumbei. A achiziţionat astfel un porumbel bătrân de la Piet Lazeroms. A putut să-şi aleagă singur porumbelul şi, în timp ce se afla în crescătoria lui Piet Lazeroms, a pus ochii pe NL-84-1870149 şi pe semi-sora acestuia, NL-81-308 F, una dintre cele mai bune maratoniste din Olanda la acea vreme. Masculul „149” era un porumbel închis la culoare, de talie medie spre mică, cu spatele îngherat în urma unui atac de uliu. Nu se ştia nimic despre acest porumbel din moment ce nu fusese concurat niciodată. Totuşi, Cor a simţit ceva la acest porumbel din momentul când l-a văzut în crescătorie. Iar când l-a luat în mână, şi-a dat seama imediat că el este porumbelul pe care îl căuta. Ulterior, Cor a mai cumpărat de la Piet de Weerd 3 pui din „Oude Kruk”, tatăl locurilor 6 şi 8 naţional Barcelona în 1987, plus o nepoată a acestuia. De la Jan Hermans a adus o fiică din „Het Spinnetje Barcelona” şi o fiică consangvină din „De Smaragd”. Ambii prinţi câştigaseră Barcelona. Împreună cu porumbeii pe care deja îi deţinea, Cor a început din nou să concureze. Masculul „149”, care a primit ulterior numele de „De Klamper”, s-a dovedit un reproducător de aur. Din 1991, „De Klamper” şi-a pus amprenta asupra coloniei lui Cor de Heijde. Numele acestui porumbel a fost dat de localnici unei specii de uliu.

Reproducţia

Cor are 20 de cupluri la matcă, dar opreşte pui şi din cei mai buni zburători, şi chiar din tardivi. Printre reproducători se numără şi câţiva fii din stâlpul crescătoriei, „De Klamper”. Atât zburătorii cât şi reproducătorii sunt împerecheaţi la sfârşitul lui Martie / începutul lui Aprilie. Nu toţi puii sunt opriţi. Cor reproduce cam 120 de pui pentru uz propriu. Aplicând propria metodă de selecţie, în jur de 50-60% din aceşti pui sunt eliminaţi. În opinia lui Cor, nu există „cuplu de aur”, însă unii dintre porumbeii de bază ai lui Cor nu îşi schimbă perechea.

Cor foloseşte atât încrucişarea cât şi consangvinizarea. Preferă să lucreze în consangvinitate cu proprii porumbei, la care adaugă câte ceva nou, dar întotdeauna noul trebuie să fie ceva de excepţie pentru că e foarte exigent când introduce sânge străin. Bineînţeles că linia de bază rămâne cea a lui „De Klamper”.

Sistemul de zbor

Lotul de zbor este alcătuit din 60-70 de porumbei. Puii nu participă la maratoane pentru că părinţii sunt împerecheaţi prea târziu şi tinerii nu au timp să se maturizeze suficient. Porumbeii nu sunt concuraţi niciodată după un sistem anume. Iar Cor procedează astfel pentru că e mult mai uşor şi nu trebuie să aloce prea mult timp păsărilor. Porumbeii buni se motivează uşor, iar distanţele de concurs sunt folosite pentru a băga porumbeii în formă. Distanţele nu sunt aceleaşi pentru tot lotul de zbor. Aici intervine spiritul de observaţie şi priceperea crescătorului. Când vine vorba de pregătirea etapelor de maraton, sistemul lui Cor e simplu: în principiu, masculi sunt angajaţi într-o săptămână, femelele în cealaltă. Aşa cum spuneam şi mai devreme, Cor nu are un sistem special, însă e de părere că aplicarea unui sistem poate avea multe beneficii. Cor pur şi simplu nu are timp pentru aşa ceva, însă nu-şi face griji prea mari în privinţa acesta. Nu foloseşte sistemul obscurizării şi totul se petrece în mod firesc. Echipa o alcătuieşte bazându-se pe instinctul său. Reproducătorii primesc cu regularitate baia, în timp ce zburătorii se bucură de ea numai o dată pe săptămână. În apa de baie nu se adaugă nimic.

Metoda de hrănire

Zburătorii la maraton primesc mâncare pe săturate. Cor foloseşte 3 sortimente de amestec sport de la Mariman. Amestecul e acelaşi tot timpul anului. În fiecare zi porumbeii primesc grit proaspăt şi seminţe mici.

Antrenamentul

În timpul sezonului competiţional, porumbeii se antrenează o oră dimineaţa şi o oră seara. Din când în când, păsările mature sunt duse la un antrenament de la 50 km. Tinerii au parte mai des de astfel de antrenamente cu maşina.

Aspecte medicale

Cor încearcă să menţină starea de sănătate a porumbeilor folosind produse naturale. După terminarea sezonului de zboruri, porumbeii primesc ceai, oţet de mere şi alte produse similare. Potrivit lui Cor, nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării în timpul sezonului competiţional, altfel rişti să intervii prea târziu. În toată perioada cât a crescut porumbei, Cor a folosit produsele lui Henk de Weerd. Pentru că Henk de Weerd nu-i este doar un bun prieten, ci şi o autoritate în materie de columbofilie.

Cea mai mare importanţă Cor o acordă clasărilor obţinute la începutul sezonului pentru că un campionat este lung şi mereu se pot ivi situaţii neprevăzute. Porumbelul favorit al lui Cor este fără îndoială „De Perpignan”, fiu direct din „Klamper” şi singurul zburător din acest mascul care nu a fost furat în 1998. Şi mai presus de toate, are aceleaşi calităţi excepţionale de reproducător ca tatăl său. Porumbeii lui Cor au obţinut rezultate excelente de-a lungul anilor nu numai în crescătoria maestrului din Made, ci şi în alte crescătorii. Porumbelul ideal – sau prototipul care îi place lui Cor – este de talie medie, foarte echilibrat şi cu un penaj extrem de fin. Penele trebuie să fie mătăsoase, iar ochiul foarte pigmentat. Nu culoarea ochiului este importantă, ci vitalitatea pe care acesta o degajă. Iar porumbelul trebuie să aibă o privire tăioasă.

Sfaturi pentru începători

1. Nu vă pierdeţi în amănunte neimportante, concentraţi-vă exclusiv pe porumbei şi pe îngrijirea lor.

2. Nu vă uitaţi doar la pedigree deoarece pedigreele nu câştigă concursuri.

3. Faceţi o selecţie dură.

4. Angajaţi numai porumbei bine antrenaţi.

5. Fiţi una cu porumbeii voştri.

Concluzie

Am fost oaspetele unui crescător care a găsit timpul necesar pentru a se ocupa de afacerea solicitantă pe care o conduce, dar şi pentru a se relaxa prin intermediul concursurilor cu porumbei. Un om căruia îi place să-şi aştepte porumbeii şi care se simte foarte relaxat în aşteptarea lor. Un crescător care, de obicei, obţine cele mai bune rezultate în perioada concediului pentru că atunci poate petrece mai mult timp alături de porumbeii săi. Un crescător care încearcă să nu complice prea mult lucrurile, fără sisteme de zbor ori scheme de hrănire diferite. Un om al cărui principiu călăuzitor este acela că „totul ţine de porumbeii de calitate”. Un columbofil care aplică o selecţie dură dar corectă. După umila mea părere, acestea sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a te menţine în top multă vreme.

Sursa: www.pipa.be

Adaugat pe 15 Feb 2015 de |  | 8,027 views

O parere la articolul “Cor De Heijde – Un maratonist de clasă mondială”


  1. laurentiu says:

    suuper articolul

Spune-ti parerea

*