Columbofilia romaneasca si-a premiat cei mai buni crescatori si porumbei intr-un cadru select cu ocazia Expozitiei Nationale F.N.C.P.R. de la Alba Iulia. Expozitia s-a desfasurat in perioada 27 Noiembrie – 30 Noiembrie 2014 in cadrul Complexului Mercur.
In cadrul Federatiei Nationale a Crescatorilor de Porumbei din Romania s-a introdus conceptul de campionat provincial. Prin acest campionat provincial se doreste realizarea unui clasament cat mai real, un clasament care sa arate cat mai corect ierarhia concursurilor cu porumbeii voiajori. Fiecare zona are specificul ei, un relief, o clima, astfel conditiile unui concurs difera de la o zona la alta si de la o zi la alta.
Campionatul Provicial al Federatiei Nationale a Crescatorilor de Porumbei din Romania este impartit in 5 zone mari, si anume: Vest, Transilvania, Moldova, Oltenia si Sud. In cadrul fiecarei zone se vor organiza o expozitie zonala si premierea campionilor zonali. Zona de Vest este compusa din urmatoarele judete: Caras Severin, Timis, Arad, Bihor, Satu-Mare, Salaj, Maramures.
Zona de Vest prin intermediul Asociatiei Columbofile Voiajorul Bihor v-a organiza in data de 20-21 Expozitia Zonei de Vest, in Oradea la Sala Sporturilor – Antonio Alexe, de pe Str. Alexandru Cazaban, nr.3, 410276, Oradea, Romania. Sala Sporturilor Oradea a fost dată în folosinţă în anul 1979 și este proiectată de către arhitectul Vladimir Ionescu și are o capacitate maximă de 2000 de locuri. Capacitatea sălii poate fi mărită de la 1000 mp la 1500 mp prin acţionarea automată a tribunelor mobile.Se pot vedea cateva imagini cu Sala Sporturilor Antonio Alexe (Oradea).
Cu aceasta ocazie va invitam sa veniti pentru a fi alaturi de columbofilii din vestul tarii si sa veniti sa luati parte la aceasta manifestare columbofila, intr-un oras frumos al tarii in care puteti vizita mai multe obiective turistice dintre care amintim:
Centrul istoric. Un tur al orasului ofera sansa de a admira cladiri deosebite, cu arhitectura specifica: Complexul baroc format din Palatul Episcopal, Basilica Romano-Catolica – cu numeroase fresce realizate de J.N. Schöph si Francesco Storno – si Şirul Canonicilor, ansamblu construit in a doua parte a secolului al XVIII-lea, fostul Palat al Finantelor (1890, stil eclectic, actualmente adaposteste Policlinica), Manastirea Capucinilor (1837, construita in stil neoclasic), Teatrul (1899-1900),
Palatele
• Astoria (1902-1906, secession),
• Rimanoczi (1903),
• Vulturul Negru (1907-1909),
• Moskovits (1905),
• Ulmann (1913),
• Apollo (1913-1914),
• Palatul de Justitie (1898),
• Sinagoga neologa (1890),
• Palatul Primariei (1902-1903),
• Palatul Episcopiei Greco-Catolice (1903-1904),
• Biserica romano-catolica Olosig (1876,1903-1905);
• Biserica romano-catolica Sf.Ladislau (1723-1742);
• Biserica cu Luna; Catedrala ortodoxa „Adormirea Maicii Domnului”.
Merita sa admirati vitraliile din pasajul „Vulturul Negru”, simbol al orasului executat in atelierele de sticlarie Neuman la 1909, precum si mecanismul indicand fazele Lunii, realizat in anul 1793 de Georg Rueppe, functional si astazi, dupa cum merita sa ascultati concertele de Craciun, sustinute la orga donata de Maria Tereza la 1780, de la Basilica Romano-Catolica.
Cetatea fortificata, situata in zona centrala a orasului, este un punct de atractie important, fiind cea mai mare si mai bine pastrata cetate pentagonala din Europa Centrala, reconstruita in stil italian in secolul al XVI• lea.
O excursie, pe jos sau cu bicicleta, pe dealul „Pisica”, la restaurantul „Ciuperca”, ofera un loc de belvedere excelent, de unde orasul poate fi admirat in toata splendoarea sa.
Nu in ultimul rand Baile Felix si 1 Mai, un loc in care va puteti relaxa la piscine cu apa termala.
Pa langa aceste frumuseti ale orasului Oradea, veti putea admira cei mai buni porumbei ai provinciei dar si ai celor 6 cluburi bihorene care vor expune cate 15 porumbei per club.
Intalnirea noastra a vesticilor este in sine un eveniment major. Vom putea sa ne aducem aminte de sezoanele trecute de intamplari, de sosiri, de rateuri, si de multe altele.
La ora 13.00 se va desfasura o interesanta intalnre a reprezentantilor celor 4 judete ce compun zona de fond din nord-vestul tarii dar si zona primului maraton. Aproape 500 de crescatori sunt grupati in aceste asociatii, iar impreuna consituie o concurenta extrem de puternica la toate categoriile de distanta. Este de prisos sa enumaram locurile de Top National obtinute in 2014 in aceasta zona, insa trebuie remercat ca Crescatorul anului 2014 concureaza aici!!!
Asadar un eveniment unic, o sarbatoare a tuturor columbofililor din vestul tarii, urmata de un banchet columbofil care se va desfasura intr-unul dintre cele mai luxoase locuri din Oradea, la Restaurantul Nevis. Aici se va premia cu medalii si diplome Top 3 Provincial 2014. Adica cei mai buni dintre cei mai buni!!!
Pentru numai 70 de lei, vom avea parte de un meniu bogat format din aperitiv, felul doi, suc, apa, cafea la discretie, vin…. la discretie si pentru cei cu ficatul mai tare, celebra Palinca de Bihor!!!
Rezervarile la banchet se fac pentru judetele participante la expozitie prin intermediul conducerii asociatiei participante, iar pentru Bihoreni prin intermediul presedintilor de cluburi, cu exceptia Oradiei unde se anunta la Flavius Vancea. Pana joi 19 decembrie trebuie transmis numarul de locuri necesar la banchet. Dupa data de joi nu se mai primesc solicitari.
In treacat va anuntam ca in cadrul banchetului se vor premia si Campionii Asociatiei Judetene Bihor, precum si Campionatul Cluburilor Bihor.
Va asteptam cu drag la Expozitia Zonei de Vest si sa ne vizitati orasul Oradea si imprejurimile orasului pentru a descoperii frumusetile din zona de vest, dar si pentru SARBATOAREA COLUMBFILA A VESTULUI!!!
Lautari o as fie la banchet sau venim cu ei de acasa????
Mai bine aduceti ca noi aveam doar un casetofon Sonny.