De vre-o 3 ani incoace s-au construit o multime de crescatorii moderne in judetul Bihor. Si inca se mai construiesc… De cateva zile colegul Bondar Andrei tocmai si-a terminat noua crescatorie de la Oradea (click AICI pentru a o vedea). Nu de mult, de vre-o 40 de zile mi-am terminat si eu noua crescatorie destinata lotului de zbor. Nu am vrut sa imi pun poze pe site cu ea, dar cineva m-a ambitionat si iata ca pozele sunt aici…
Despre crescatorie:
Este structurata in 3 compartimente: 1 compartiment femele (2 m lungime pe 2 m latime si 1,85 inaltime)
2 compartimente masculi (2 m lungime pe 2 m latime/ 1,85 inaltime / compartiment).
Aceste compartimente vor adaposti 48 de porumbei (24 femele si 24 masculi).
Materialul folosit este din lambriu de brad (2 cm grosime) si pal hidrofugat (1,8 cm grosime). Am facut pereti dubli fara a pune ceva intre ei. Tot exteriorul si partea din fata interior sunt placate cu lambriu de brad . Pe spate si lateral –interior– am placat cu pal hidrofugat. Dece? Pentru ca este mai racoros iar vara am nevoie de racoare in crescatorie.
Orientarea este spre SUD. Aerisirea se face prin tavan in podul crescatoriei. Este ridicata de la sol aproximativ 40 cm. Nu prea mult pentru a nu se crea curenti de aer sub crescatorie.
Desi am vrut sa o fac cu 20 cm mai lata (matematica e grea 🙂 ) ma bucur ca am gresit schita. Trebuia sa aibe aceleasi dimensini cu vechea crescatorie din care am concurat din 2011 pana in 2013 reusind sa fiu in top 3 judetean la diferite categorii in fiecare an. Boxele le-am comandat de la domnul Kelemen din Reghin . Intr-un compartiment am optat pentru boxe de vaduvie iar in celalalt am optat pentru boxe de natural doar pentru a vedea diferenta dintre cele doua tipuri. Dupa primele 40 de zile in care le-am folosit au un plus din partea mea cele de vaduvie. Porumbeii isi iubesc mult mai mult boxa (sunt agresivi aproape toti daca imi bag mana in boxa lor) si sunt mai calmi cand intru la ei. Pe cand in cele de natural nu sunt la fel de calmi si iubitori fata de boxa lor. Am optat si pentru gratare pe jos care sunt ridicate 16 cm de la podea. In vechea crescatorie (terminata in februarie 2011) nu am avut gratare pe jos de aceea am avut probleme cu praful. Daca as avea timp sa le fac curat si dimineata si seara as prefera sa nu am gratare. Inca mai am de facut mici retusuri cum ar fi: obloane din lemn la geamurile din plasa, sistem de inchidere pe șine al sputnicului cu pal si…. nu mai stiu 🙂
Crescatoria a fost construita in totalitate de mine si inca doi colegi de club. Nici unul dintre noi nu avem prea mare tangenta cu tamplaria.
De aceea mai apar si unele imperfectiuni… care din fericire nu sunt luate in seama de porumbei.
Iata pozele:
Modul in care functioneaza o crescatorie se reflecta in proportie de 70% in rezultatele tale.
Fa-ti o crescatorie cat mai buna iar rezultatele vor aparea chiar daca detii porumbei de o calitate mai slaba.
Daca crescatoria este facuta din materiale neadecvate si nu va functiona bine, poti detine cel mai bun lot de reproducatori din lume, tot nu vei avea rezultate prea spectaculoase.
Vlad Fildan.
Felicitari Vlad.
Super crescatoria, la fel si porumbeii pe care i-ai achizitionat. Multa bafta in sezonul care sta sa inceapa !
Felicitari Vladut pentru noua locatie.Este superba crescatoria si f.bine utilata. Ma bucur foarte mult pentru tine si sper din tot sufletul sa devii campion national din aceasta crescatorie. Numai bine !!!
,,Un alt mascul care nu ma suporta. I-am pus numele de SLOVACU ,,
Si eu tot asa cred ca puneam un nume, ales cu mare grija. Am ras tare de tot:))))))))))))))))))))
frumos!sa-ti aduca satisfactii1vlad te-as ruga sa-mi spui daca ai facut un calcul la cat te-a costat asa cum arata ea!bineinteles fara mana de lucru a colegilor!poate ma apuc si eu sa investesc si as vrea o idee!merci
Felicitari VLADUT !!
Felicitari Vlad !!! Arata foarte bine, chiar daca nu ai calitati de tamplar 🙂
La tine crescatoria este complet mobilata, la mine doar din toamna, dupa ce finalizam zborurile cu puii.
Speram sa cresetm nivelul sportului columbofil cu astfel de investitii si sa-i determinam si pe altii sa inceapa.
Felicitari, foarte frumoasa si utila crescatoria.
Sunt absolut convins ca o sa ai succes.
Este foarte clar ca esti siper pasionat. In acelasi timp cred ca e mai bina ca ai investit acum. Cand o sa apara nevasta si copii, crede-ma ca nu o sa iti mai vina sa le iei de la gura si sa dai la porumbei.
Vlad, cred ca esti una dintre marile sperante ale columbofiliei din Romania.
Iti doresc multa sanatate si succes!
Foarte frumos, construit cu multa inteligenta .Chiar daca nu e omul timplar a realizat ceva foarte frumos,noi romani sintem descurcareti .Felicitari pentru rezultate ,sa obti rezultate de care sa te bucuri in continuare,chiar mai bune decit cele de pina acum .
Felicitari,arata bine crescatoria ,dar(intotdeauna exista un dar) personal cred ca sunt putin prea multi 48 de porumbei in 2m/2m .In rest arata bine,interiorul e super.A, inca un aspect ,pomul din fata va creste,mai bine cauta-i alt loc la toamna ca “pisicile vecinilor”asteapta sa creasca si te rezolva sigur.Am avut si eu un pom pe care tot am zis ca il mut de 3 ani si nu am facut-o pana nu a intrat pisica si m-a rezolvat 48 de pui in aer noaptea la ora 23 ,dimineata 7 disparuti ,unul singur mancat inauntru noroc ca eu las sputnicul deschise non stop.Acuma stau linistit vad pisicile cum se perinda si se uita a paguba ca-ci nu au cum sa intre.Hai ca v-am plictisit deja,bafta la zbor tuturor.
Da…se pare ca am gresit cu numarul porumbeilor ,sunt 48 total , e foarte ok.scuze…
Super imi place bravo Vlaut
Super imi place bravo Vladut scuze pt gresala graba bato vina
Multumesc pentru aprecierile de tot felul :))
Mi-am facut un moft ca sa zic asa pana mai pot, vorba lui F A pozitia 7 🙂
com 2: si campion judetean este suficient :))
com 3: porumbelul are o poveste aparte, de la care i se trage si numele :)))
com 4: iti dau in mare cat am cheltuit pentru ca nu am suma exacta, am preferat sa nu stiu exact cat m-a costat.
Lambriu – 3500 lei
Pal centrifugat – 1200 lei
Gratare Podea – 1200 lei
Boxe Kelemen – 1350 lei (+ 200 lei transport pana acasa)
Scandura, grinzi, coarne – 1400 lei
Plasa pentru tavan si fatada – 200 lei
L-uri pentru prinderea scheletului- 150 lei
Vopsea pentru exterior – 100 lei
Holsuruburi – ~150 lei
Tub PVC pentru picioare – ~100 lei
Ciment pentru picioare – ~ 50 lei
+ altele pe care nu le-am tinut minte…
Sumele sunt cu aproximatie pentru ca nu mai retin exact cat am platit.
Am avut tigla de la mine + 3 grinzi de 6,4 m + V-utile de la femele.
Am avut sputnicele de la vechea crescatorie pe care o folosesc pentru reproductie si care este FOARTE asemanatoare cu aceasta.
Andrei, e frumoasa si nemobilata , va fi si mai si mobilata.
Cu siguranta nivelul de performanta a crescut ENORM in judetul nostru din 2008 pana in prezent si cu siguranta nu ne-am oprit aici.
com 7: de impatimit sunt la maxim, imi plac mult porumbeii, dupa care imi plac aproape la fel de mult si concursurile. Dar peste foarte putin timp totul se va schimba iar porumbeii vor trece pe plan secund pentru mine. Voi concura in continuare dar timpul acordat pregatirii concursurilor va fi mult mai limitat decat pana acum.
com 8: sper sa am rezultate mai bune (pe judet e suficient pt mine), in special la fond si maraton.
com 9: sunt doua compartimente pentru 48, iar dupa ce trec la vaduvie sunt 3 compartimente. Nu voi tine mai mult de 48 niciodata, stiu ce inseamna supra-popularea :))
P.S. pozele sunt facute cu telefonul iar daca veti intra de pe telefon pe columbofil.net, mai apoi la acest articol, va vor aparea unele poze cu susul in jos. Va rog nu bagati in seama nepriceperea mea in domeniul IT :).
ce dimensiuni au boxele de la vaduvi?
@ 9 ALIN TM
Multumesc pentru sfatul cu pomu’. La treaba cu pisica nu m-am gandit si sa stiti ca vecinii mei nu duc lipsa de pisici. Un motan de-al unui vecin zilnic ma viziteaza. O sa mut acel pom sa stau linistit.
Felicitari Vladut! Asta face parte din ciclul: „Așa da!” 😉
frumoasa si utila;
Daca practici rotatia poti renunta la sputnicul de la femele si la gratarele inclinate. Sputnicul te incurca la intrare.Mult succes
@ 17 marian
Intradevar, practic vaduvia prin rotatie.
Sputnicul la femele l-am pus pentru ca uneori nu o sa am timp sa fac rotatia, iar daca voi elibera doar femelele, sa intre la ele in compartiment. O fi bine?
Partea cu gratarele inclinate… nu stiu daca am procedat bine. Ma gandeam sa fie spatiu cat mai mic in compartiment si sa nu mi se imperecheze intre ele.
Din nou aceeasi intrebare: o fi bine?
‘O fi bine?’ …esti dezorientat ? 🙂
Cusca este buna!..cu mici ajustari (destul de multe) va fi si mai buna, in rest mie imi place, e ok. Si sa o lasi asa nu va fi o voliera rea.
Cu gratarele alea te-ai autodepasit:), sunt modalitati mai simple(nu se opreste nici mizeria)… ia niste bete de lemn si trage peste ele teava de ebonita (se foloseste la vechile instalatii de curent) le asezi inclinat (sa fie legatura intre ele, gen gratar dar pe verticala tijele… acum tijele la gratarul ridicat sunt pe orizontala).
Foarte frumoasa crescatorie. Sa aveti rezultate bune.
Un program complect pe care il faceti dvs de la hrana pana la produse ne puteti ajuta?
Multi colegi de-ai mei au auzit ca Lemnaru Cristi zboara dupa programul facut de dvs.
Super frumoasaa cuscaa bv Vlad ! :);)
Frumoasa crescatoria,v-a fi mai frumoasa cand v-a da un campion judetean-zonal sau chiar national…………….!!!
Bafta in 2014.
Eu sper ca,colegi din bihor sa se opreasca din investit in porumbei si crescatorii. ca prea aspira la top 10 national…………sau campioni.!!!.
Vlad,eu ti am vazut crescatoria,apartament de lux,pe masura porumbeilor tai,de ce nu m ai chemat sa ti fac pozele,nu s rele,dar ma mai revansam si eu,sti tu…oricum ai avut un an bun pana acum si ti doresc sa fie perfect si de acum inainte,felicitari,
Iti doresc mult succes in noul sezon cat despre porumbei si crescatorie mie personal mi-a placut ce am vazut cand am fost la tine succes in tot ce faci salutare !!!
bravo vladut si succes in continuare la femele sa-ti cumperi niste mingi pe jos
Foarte frumos.
Felicitari si succes.
Vad ca cei priceputi nu vor sa-ti spuna adevarul… Eu te sfatuiesc asa: femelele tb neaparat sa manance si sa bea apa dupa antrenament in compartimentul cu boxele masculilor, si dupa ce se retrag pe boxe trebuiesc mutate in compartimentul lor. Sputnicul destinat compartimentului de femele e total inutil, nepractic pt metoda vaduviei. Asadar femelele se antreneaza primele, masculii dupa ce intra toate femelele.
Boxele au 60 latime pe 45 adancime pe 40 inaltime.
Sunt dezorientat pentru ca intotdeauna ai de invatat. Crescatoria din spatele celei noi este aproape identic construita dar este diferenta intre cele doua.
Cea noua este mai bine aerisita etc. etc.
@27
Practic vaduvia prin rotatie din 2008 dar de anul acesta nu-mi mai permite timpul sa fac acelasi sistem.
M-am gandit sa nu mai antrenez femelele decat seara. Inca nu stiu. De aceea am scris mai sus ca uneori doar femelele se vor antrena dimineata si vor intra la locul lor, sau poate le voi lasa la masculi peste zi.
Am incercat o groaza de chestii din 2008 pana in prezent si as vrea sa-mi simplific munca in crescatorie. Pana pe 5 aprilie ma mai gandesc. Abia atunci imi trec porumbeii pe program.
@ Alex Olt
Cristi a primit cateva sfaturi si un program de la mine dar el si l-a ajustat. Ajutorul meu este nesemnificativ. Poate intr-o zi voi pune aici programul meu de baza care i-a ajutat pe unii sa creasca mult in competitii.
Maine voi modifica gratarele la femele, chiar a fost o idee proasta sa le pun inclinate. O sa las gratarele jos iar cele care se vor imperechea intre ele le voi linisti cu angajari la maratoane + scurte intre maratoane.
Vezi la Sjaak Buwalda poza(e) din compartimentul femele vaduve, gasesti o idee buna ce cred ca merita chiar sa faci ceva asemanator.
La ‘Slovacu’ sunt adunate suvite penele pe gat…si nu ‘intinse’, rasfirate dar si culoarea rosu si verde pe gat este prea intensa, lipseste total acea pelicula fina de pudra care acopera omogen aceasta portiune despre care am pomenit. Acelasi lucru se vede si la masculu albastru ‘pe care te razbuni la maraton’, acelasi lucru se vede si la stropitul care canta sus pe voliera. (Le lipseste ceva…)
‘Slovacu’ usor umed la nas in partea din fata a orificiului… ai fluctuatii mari de temperatura in voliera… seara regleaza sa nu fie prea rapid schimbul de aer interior.
In rest ma abtin la voliera, vorba ta: ‘ intotdeauna ai de invatat’ 🙂
P.S. Ai dat cu ‘E 621’ pamantul din gradina? 🙂 Nu uita sa deprafuesti bulgarii altfel se poate sa nu il mai manance asa cum se intampla cu Gritul 🙂
foarte frumoasa si practica ,sincere felicitari 🙂 🙂 🙂 !!!
Foarte frumoasa crescatoria,felicitari !!
Felicitari Vlad !
mai r.p tu i dai lectii lui Vladut,cand el este,,omul care vede porumbelul,, omul asta cunoaste aproape totul la porumbei,si tu i spui lui cum are nasul un porumbel,ma carcotasule,aici nu i vb de cum arata porumbeii ci de spre voliera,si ti mai spun ceva,niciodata un telefon mobil chiar daca are 40mp pe hartie,nu va face poze de calitatea unui dslr,care are 8,10,12,15mp,de aici apar acele sa le zic aberatiuni cromatice,care insela ochiul uman,apoi tu crezi ca el a stat sa vada cum cade lumina cand a facut poza…invata si nu vb aiurea
Taci mai Manea ma, ca nu a fost scris cu rea intentie si nici nu cred ca esti cel mai in masura sa comentezi ce am scris, te rog si merci.
auzi ma r p,pt tine dl Manea,ca nu manc de la masa ta,la fel mie sa nu mi spui sa tac,….asa cum tu ti ai spus…parerea subiectiva, asa mi am spus o si eu pe a mea,dar obiectiva…
🙂 asa este!
vladu de la cristi ai 3 de DA cind mam uitat peste poze sa sti ca mia placut foarte mult cind miam adus aminte de cusca ce o aveai in pod si conditiile ce leai creiat acuma ; FELICITARI; ai sanse mult mai mari sa-l bati pe Marius. Mie dor de voi . Mult succes sa te vad in clasamente caci va urmaresc pa pa
Imi place foarte mult cusca,,e foarte buna mult succes