voiajori

LOC 2 NATIONAL MARATON PALMARES TINERET – 2013 cu 0838207-2012 – “Micuta Domnisoara”

Dati-ne cateva detalii despre dvs.

Ma numesc Ungureanu Cezar , sunt din Suceava, am 30 de ani si sunt casatorit cu Alexandra din anul 2009. Impreuna avem o fetita pe nume Sofia.
In anul 2010, impreuna cu prietenul meu Bozu George Amar, am format tandemul UNGUREANU C.A. + BOZU.
De atunci concuram porumbeii sub acest nume.

De cand aveti aceasta pasiune pentru porumbei?
Cum ati intrat in contact cu pormbeii pentru prima data?

Pentru mine ,cat si pentru Amar, columbofilia nu a fost o mostenire ci a trebuit sa o descopar pas cu pas in fiecare zi.
Primul contact cu porumbeii l-am avut in 1998, cand intamplarea a facut ca un porumbel voiajor cu aripa “filata” sa poposeasca langa blocul in care locuiam si asa a inceput totul.

Cand v-ati decis sa concurati porumbeii?

Inca de la inceput am fost fascinat de capacitatea acestor fiinte de a strabate sute de km. in drumul lor spre casa.
In anul 2005 am decis sa concurez pentru prima data, insa pana in 2010 am concurat cu rezultate mediocre spre slabe. In anul 2010 am decis ca trebuie sa schimb total modul de gandire privind sportul columbofil. Am lichidat vechea crescatorie si porumbeii pe care ii aveam i-a oferit cadou. Am construit o noua crescatorie de aproximativ 50 m patrati, dotata cu sisteme moderne si am inceput sa concuram porumbeii in mod profesionist.

Care sunt categoriile preferate? De ce?

Nu pot spune ca avem neaparat o categorie preferata. Tratam toate concursrile din planul de zbor cu aceeasi seriozitate, insa cred ca originea porumbeilor si-a spus cuvantul in cazul nostru, cele mai bune rezultate le-am avut la fond si maraton, in special la maraton.

Ce linie de porumbei detineti?

Dupa cum am spus mai sus, in 2010 am lichidat crescatoria veche impreuna cu porumbeii pe care ii aveam si am cumparat alti porumbei. Majoritatea porumbeilor care stau la baza zburatorilor nostrii sunt FABRY, STICHELBAULT si JANSSEN. De asemenea un super reproducator s-a dovedit a fi si 263366-04-M, “BUFNITA”, porumbel de origine FABRY+REYCKARD care a ajuns la noi printr-un pur noroc.

Care credeti ca sunt atuurile reproducatorilor dumneavoastra?

Am achizitionat numai porumbei din familii de super zburatori care sa aiba minim un campion judetean sau national in pedigree, iar pe parcurs am introdus la matca doar porumbei care aratau super la mana si care s-au dovedit a fi buni zburatori la noi. Dintre acestia am selectat dur doar pe cei care meritau sa ramana. Acestea cred ca sunt atuurile reproducatorilor nostrii din prezent.

Cum aveti organizata crescatoria? Ce orientare are?

Detinem o crescatorie de aprox. 50 m patrati ,pozitionata cu fata catre sud, organizata in 6 compartimente, dupa cum urmeaza: 1 comp. pt. matca, 1 comp. pt. pui, 2 comp. pt. zburatori masculi vaduvi, 1 comp.pt. femele vaduve si 1 comp. pt. “infirmerie” sau alte activitati.

Cati porumbei aveti in compartimentul de reproductie? Dar in cel de zbor? Cati pui reproduceti intr-un an?

La reproductie avem 10 cupluri, adica 20 de pasari, insa anul acesta vom mai baga inca 2 cupluri din porumbeii nostrii care au facut rezultate foarte bune la palmares si vor fi retrasi din viata lor sportiva. In compartimentele de zburatori situatia sta cu totul altfel.
In cele 2 compartimente de masculi avem aprox. 20-25 de vaduvi, iar la female tinem de obicei un numar de 10-15. In total tinem cam 30-40 de zburatori yarlingi si maturi. La pui numarul lor difera de la an la an insa niciodata nu am depasit 60 de pui. Tinem aprox. 40 de pui de la matca si aprox. 20 de la vaduvi. Toti puii din anul respectiv participa la toate etapele din planul de zbor al asociatiei.

Faceti tratamente in timpul iernii? Daca da cu ce anume ii tratati si impotriva caror boli? Vaccinati impotriva paramixovirozei? Dar impotriva salmonelozei? Cu ce ii vaccinati?

Obligatoriu tratam tot efectivul de porumbei in timpul iernii dupa ce au terminat de naparlit chiar inainte cu cateva saptamani de vaccinare ii tratam impotriva tricomonozei, coccidiozei si salmonelozei cate 5 zile cu pauza intre tratamente de 3-4 zile.
Pentru tricomonoza folosin Flagelstop, Enteroguard sau Trichoplus in functie de ceea ce gasim in acel moment pe piata.
Pentru coccidioza si salmonella tratam cu Sulfadimidin, iar in cele 3-4 zile dintre tratamente oferim porumbeilor probiotice si ceva vitamine+minerale. Toate aceste tratamente sunt administrate pe mancare. Nu am incredere in tratamentele puse in apa.
Dupa ce termin tratamentele de mai sus tratez contra viermilor intestinali si vaccinez porumbeii doar impotriva paramixovirozei cu vaccine Paramixovacol de la Romvac. De asemenea vaccinez si puii cu acest vaccin in momentul in care ii dau la intarcat, apoi repet vaccinarea dupa 7-10 zile.
Nu vaccinez pentru salmoneloza.

Cand incepe pregatirea lotului de zbor pentru noul sezon? In ce consta pregatirea?

Pregatirea porumbeilor pentru concursurile de anul viitor incepe chiar din toamna anului precedent. Urmaresc sa ofer porumbeilor mei tot ceea ce este mai bun in perioada marei naparliri pentru ca dupa parerea mea aici este cheia succesului pentru anul care vine. Daca porumbeii nu au o naparlire buna si nu sunt sanatosi 100% atunci nu voi putea avea asteptari prea mari din partea lor in sezonul care urmeaza. In aceasta perioada pot observa cel mai bine daca porumbeii au probleme de sanatate sau nu.
In iarna porumbeii din compartimentul de zbor efectueaza zilnic antrenamente in jurul crescatoriei, exceptie facand zilele in care conditiile meteo nu sunt favorabile. Bineinteles ca acest lucru implica si riscuri din partea rapitoarelor inca acest risc suntem dispusi sa ni-l asumam atata timp cat porumbeii vor iesi din iarna intr-o conditie fizica buna. Odata cu venirea primaverii cand vad ca migurii copacilor incep sa inverzeasca si randunelele au sosit incepem si noi antrenamentele cu porumbeii. Ii ducem treptat la 10 km, apoi la 40, la 70 si din nou la 40 km distanta de casa, dupa care incepem concursurile cu asociatia.

Natural sau vaduvie?

Vaduvie catogoric!!!
Am zburat porumbeii la natural la inceput insa nu se comapra nici pe departe cu vaduvia. Porumbeii se antreneaza mult mai bine, se recupereaza si sunt motivati mult mai bine la vaduvie.

Faceti antrenamente fortate pe langa crescatorie? Dar cu masina ii duceti? Cand?

Nu. Daca porumbeii sunt sanatosi si intra in forma atunci ei zboara fara sa fie fortati aprox. 45-60 min. Daca vad ca pasarile nu se antreneaza bine, atunci ii duc cu masina la 40-50 km de mai multe ori pana cand ei intra in forma dorita. De obicei masculii vaduvi sunt cei care creeaza probleme, femelele vaduve se antreneaza intotdeauna foarte bine fara sa fie fortate. Acest lucru se intampla inainte de inceperea sezonului, cand porumbeii sunt “ruginiti” dupa atatea luni de repaus, insa datorita faptului ca ii las liberi si iarna, ei intra mult mai usor in forma. In timpul sezonului facem antrenamente doar cand este nevoie, cand simtim ca intradevar este nevoie de antrenament.

Ce hrana primesc porumbeii?

Amestecul de hrana pe care-l primesc porumbeii este unul pe care il facem noi din seminte cumparate de la piata si uneori mai folosim si mancare la sac.

Produse pentru conditionare folositi? Dar antibiotice in timpul sezonului?

Da. Pentru conditionare folosim produse de la firmele: Rohnifield, Versele Laga, Belgica, etc.
In ceea ce priveste antibioticele, aici este o sabie cu 2 taisuri. Daca nu folosesti deloc atunci ai probleme mari, iar daca folosesti in exces iti distrugi singur colonia de porumbei. Noi incercam sa tinem totul in balanta, nici prea mult nici prea putin, insa fara antibiotice in zilele noastre nu se poate, deoarece sunt foarte multi crescatori care imbarca porumeii bolnavi mai ales la primele etape si daca nu esti atent iti poti compromite intreg sezonul. In concluzie pot spune ca mai mult incercam sa prevenim bolile decat sa le tratam, insa cand se impune sa tratam, atunci tratam categoric.

Concurati puii in anul nasterii?

Da, particip cu puii la toate etapele din planul de zbor al asociatiei.

Dar yarlingii si porumbeii de la 2 ani in sus la ce etape participa?

Toti porumbeii indiferent de varsta lor, daca se afla in compartimentul de zbor trebuie sa participle la 1-3 etape de viteza-demigond, la 1-5 etape de fond si 1-3 etape de maraton.
In trecut lasam porumbeii sa se maturizeze, insa am ajuns la concluzia ca daca sunt de origine buna, ei pot face rezultate si la maraton chiar din anul nasterii.
Nu pot astepta 2-3 ani sa vad valoarea unui porumbel.
Toti porumbeii, indifferent de varsta lor, participa la toate etapele din planul de zbor.

Care credeti ca sunt principalii factori pentru a avea performanta in sportul columbofil?

Principalii factori pentru performanta sunt porumbeii sanatosi, bine antrenati si cu origini bune.
In rest sunt vorbe goale!!!

Aveti un porumbel favorit? Care este acesta si care sunt rezultatele lui?

Avem mai multi porumbei favoriti, insa mandria crescatoriei noastre este porumbelul cu seria 0838207-2012-“MICUTA DOMNISOARA”- LOC. 2 NATIONAL MARATON TINERET PALMARES, categorie unica in istoria columbofiliei romane si internationale.
Aceasta femela este o pasare cu o vointa de fier si o dragoste de casa extraordinara.
Ea are in palmares urmatoarele rezultate:
In anul 2012 ca pui, Loc. 75 Sighetul Marmatiei-182 km , Loc. 31 Elblag1 -850 km si Loc.9 Elblag2 -850 km.
LOC .3 JUD.MARATON PUI,
LOC.5 NATIONAL MARATON PUI.
In anul 2013 ca yarling, Loc. 396 Yaroslaw1 -380 km , Loc.1312 Varsovia1 – 650km, Loc.708 Elblag1 -870 km , Loc.280 Gdansk1 – 910 km.
LOC. 49 MARATON TINERET,
LOC.2 JUD. MARATON PALMARES TINERET,
LOC 2 NATIONAL MARATON PALMARES TINERET.
In total are peste 4700 km clasati la varsta de 1 an.
Ce reprezinta pentru dumneavoastra porumbeii si concursurile cu porumbei?

Pentru noi porumbeii sunt o pasiune, un hobby, care incet incet a patruns in vietile noastre si acum este parte din noi.
Concursurile cu porumbei sunt un mod placut de a-ti petrece timpul si in acelasi timp pentru a-ti testa colonia de voiajori.

Selectati puii si maturii la mana sau lasati cosul sa-si faca treaba?

Nu selectam niciodata porumbeii de zbor la mana. Ei se selecteaza doar prin participarea la concursuri. La matca insa nu introducem o pasare noua decat daca are rezultate foarte bune, daca provine dintr-o familie de porumbei puternica din punct de vedere al rezultatelor si daca arata foarte bine la mana.

Ce planuri columbofile de viitor aveti?

Pe viitor ne-am propus sa punem un accent mai mare pe maratoane si pe nationale in special si sa incercam sa castigam locuri fruntase acolo.

Care sunt cele mai notabile rezultate obtinute de dumneavoastra in ultimii ani?

Demifond tineret 2012: loc. 22,69,70,90,119,125,etc.
Fond tineret 2012: loc. 98,128,132,183,202,207,298,etc.
General tineret 2012: loc. 25, 86, 88, etc.
AS Fond tineret 2012: loc. 16,17,35 si 41, fiind SINGURA CRESCATORIE DIN ROMANIA care realizeaza 4 porumbei cu norma la aceasta categorie.

Crescator 2012: loc 15 demifond, loc. 40 fond, loc. 33 generel.

Maraton pui 2012: loc. 3, 7 si 10 judetean.
Loc.5, 10 si 16 national.
Loc. 5 ELBLAG 1 PUI-850 KM cu 0838205-2012(fiica BUFNITA), sosita in prima zi.
Loc. 3 ELBLAG 2 PUI-850 KM cu 0838221-2012(nepot BUFNITA)
Loc. 4 crescator ELBLAG 1 PUI 850 KM.
Loc. 3 crescator ELBLAG 2 PUI 850 KM.

Demifond pui 2012: loc. 49 cu 0838219-2012-M.

Fond maturi 2013: loc. 259 cu 0508994-2011-M.
Fond palmares maturi: loc. 86 cu 0508994-2011-M
Loc. 20 Gdansk 2 -910 km. cu 0508994-2011-M.

AS Maraton maturi loc. 17 cu “BULGARIAN BOY”-0508988-2011-M.
Loc. 19 BERLIN NATIONAL 2013 -1100 KM. CU “BULGARIAN BOY”.

MARATON PALMARES TINERET – LOC. 2 NATIONAL si LOC. 2 JUDETEAN , cu 0838207-2012- “MICUTA DOMNISOARA”.

Care credeti ca sunt motivele obtinerii acestor rezultate?

Principalul motiv sunt porumbeii. Apoi un rol foarte important il reprezinta modul in care stim sa-i recuperam dupa zbor si sa-i punem in cea mai buna forma pentru etapa urmatoare.
Insa porumbeii in proportie de 70-80% sunt cei care-ti aduc rezultate sau nu .

Ce sfaturi dati columbofililor la inceput de drum?

Sa achizitioneze porumbei doar de la crescatori de top, care fac rezultate notabile an de an si care sunt dispusi sa-i ajute dupa aceea, sa-i invete din experienta lor.
Sa nu plece urechea la toate povestile columbofile pe care le spun unii, majoritatea vorbind doar din amintiri si laudandu-se cu rezultate facute in trecutul indepartat. Sa nu uite niciodata ca rezultatele care conteaza sunt cele din prezent.
Sa pastreze sanatatea porumbeilor cum pot ei mai bine ; sa nu aiba umezeala si curenti de aer in crescatorie.
Sa selecteze dur porumbeii fara a tine cont cati bani a costat fiecare dintre ei.

Daca tin cont de cele de mai sus sigur vor ajunge repede in top.

Un cuvant de incheiere…..

In incheiere as vrea sa-i multumesc sotiei si familiei mele pentru sprijinul acordat in sportul columbofil, sa-i multumesc tandemului meu Bozu Amar pentru tot ajutorul si sa salut toti columbofilii din tara si strainatate.
Si sa nu uitati niciodata un lucru: Fara porumbei se poate trai, dar…..nu are rost !!!!

Iata si pozele cu cei mai reprezentativi porumbei ai crescatoriei:

263366-2004 BUFNITA, baza crescatoriei, tatal si bunicul multor porumbei cu norma la demifond,fond,general si maraton.

0838207-2012-MICUTA DOMNISOARA, LOC. 2 NATIONAL MARATON PALMARES TINERET

556048-2009-VULPEA ARGINTIE- Tata MICUTEI DOMNISOARE

488013-2007 LADY GAGA-Mama MICUTEI DOMNISOARE

0508988-2011 BULGARIAN BOY- Loc. 19 BERLIN 1100 KM.

Ungureanu Cezar si “Micuta Domnisoara”

BOZU AMAR si 0838221-2012, loc 3 Elblag 850 km.


Adaugat pe 5 Oct 2013 de |  | 7,828 views

15 pareri la articolul “Interviu UNGUREANU C.A. + BOZU, Suceava!”


  1. Marian says:

    Felicitari si mult succes pe mai departe. Sunteti tineri si ambitiosi.

  2. mirel says:

    rezultate subtirele micuta domnisoara sa zicem ca a facut ceva in rest este putintel tare la cata zarva faci si cemi place la tine ca ai inceput sa ti seminare despre maratoane

  3. moldova says:

    mult succes !

  4. munteanu bogdan says:

    FELICITARI BAIETI!!!rezultatele sunt atat de pretioase stiind concurenta din zona!!!mirel am vrea sa vedem si rezultatele tale:D

  5. panty says:

    felicitari pentru voi si porumbei vostri.

  6. ASMARANDEI says:

    Felicitari baieti pt rezultatele obtinute.Va doresc la mai mare an 2014.Pe carcotasi deal de mirel nu o sai multumiti niciodata,nu puneti rautatile la suflet si mergeti tot inainte.Anca o data felicitari…

  7. Simplu….felicitări!

  8. catalin says:

    felicitari cezar ,mult suces in continuare .porumbelu263366 de la domnu constantin saviuc e un porumbel d mare valoare.la fel si mana acestuia avand palmares 3 maraton cat si tatal .cine vorbeste de rezultate slabute sa i vedem rezulatele lui.bafta si l aaa anu

  9. Alin Rosu says:

    Felicitari baieti! Pt Roman Claudiu,multumesc pt pasarea de Van Loon cumparata de mine in urma cu vreo 3-4 ani,sa dovedit a fi un foarte bun reproducator.Am pui cu 6 etape din 6 si doua etape fiind de locul 1 !!!Nici fratele lui de cuib nu este mai prejos.Se vede ca ai pasari de valoare!Cu stima,Alin Rosu- Arad

  10. I Walk Alone says:

    Felicitari pentru rezultatele femelei dar si pt a celorlalti porumbei!
    Cine contesta acest rezultat ori e nebun ori nu stie care este concurenta la nivel de judet!
    Numai bine si bafta multa!

  11. Felicitari Baieti. Ati facut o treaba buna…pentru ca aveti cu ce !!!

  12. Vlad Fildan says:

    Felicitari pentru rezultatele obtinute intr-o concurenta foarte puternica. M-a impresionat rezultatul vostru la Maraton Palmares Tineret….. ceva de vis.
    Cezar, esti un baiat de nota 12 cu steluta.
    Va doresc mult mult succes in continuare si sper ca la anul sa scriem aici despre alte rezultate obtinute de voi si favoritii vostri, macar la fel de bune daca nu mai mult de atat…. Bravo!

  13. UNGUREANU CEZAR says:

    Multumim tuturor pentru felicitari. E placut sa vezi ca munca noastra este apreciata de persoane importante ale sportului columbofil din Romania.
    Multumim inca o data si sper sa ne vedem sanatosi cu totii la expozitia nationala.
    Multa bafta tuturor si numai bine!!!!

  14. bocanet catalin says:

    super pasari suces in continoare. felicitari.

  15. costy.saviuc [ Lica ] says:

    FELICITARI BAIETZI!si bafta in continuare.ma bucur pt voi. Pt.Catalin de la poz 8:e adevarat ce ai scris tatal por.263366-04 este 391125-05 iar mama 1013347-99 ambii cu norme fond ,maraton. http://www.pigeonsaviuc.cabanova.ro

Spune-ti parerea

*