voiajori

Avem nevoie de reteta?

Exista mai nou, in zona de unde provin eu, termenul de “reteta”. Daca cineva are performante bune, toti ceilalti incep sa spuna: “Asta le face reteta care trebuie!”. Sau daca nu se mai ridica la nivelul asteptarilor: “Le-a gresit reteta!” sau “Cat sa mai vina si din drogurile acelea?!”.

Nu stiu exact cum se face ca cei care dispun de fabuloasele “retete” secrete, nu sunt nici vraci, nici veterinari, nu au legatura cu medicina. Insa aproape an de an obtin rezultate dintre cele mai bune. Si in urma cu 10-15 ani, tot ei erau printre cei mai buni din zona si din federatie. Si atunci, din cate imi amintesc, nu prea aveam acces asa usor la produsele magice care fac furori in zilele noastre. Atatea firme, atatea licori, incat nu sunt zile in calendar pentru a le face “ca la carte”, cum spune programul fiecarui brand.

Multi nu stiu ce utilizeaza

Intr-o seara, vorbeam cu un prieten la telefon, si prin preajma sa erau si alti amici columbofili, care mai de care mai campion. Doar era primavara, inainte de startul oficial al sezonuluii. Fiecare se lauda cu fel de fel de achizitii in materie de energizante si curative, dar ulterior am constatat ca majoritatea nu stiau exact care pentru ce se da sau cat se pune in apa. Auzind ce se intampla , ii spun prietenului meu sa ia un pix si o foaie A4 sa ii dictez cateva produse, dar i-am si precizat ca totul e o farsa, pentru a vedea cum reactioneaza cei din jur. Dintr-odata s-a facut liniste acolo, si am inceput sa dictez, iar el sa noteze, in vreme ce restul stateau cu ochii sau cu urechile in directia noastra. Avand si laptopul in fata, am inceput sa dictez de pe internet cateva produse strict pentru femei (anticonceptionale, ovule etc.) si cateva antibiotice foarte tari, pentru boli umane mai severe. In 30 de minute, nu stiu cum s-a intamplat, dar amicului meu i-a disparut “reteta”. Cineva a dorit-o cu orice pret! Deci, multi nu stiu ce utilizeaza. Pur si simplu fac ce aud in stanga si in dreapta, dar niciodata nu se intreaba: “oare pentru ce sa dau asa ceva porumbeilor mei?”.

“Daca le dau ce trebuie, n-au cum sa nu castige!”

Oare chiar asta sa fie secretul acestui sport minunat? Tainele sale sa fi fost ascunse in aceste substante? Eu consider ca ne inselam amarnic daca am ajuns sa credem ca un porumbel de exceptie reprezinta medicamentele si suplimentele pe care I le administram. Nu contest produsele columbofile! Sunt create special pentru porumbei, iar fiecare are rostul sau. Dar oare ce procentaj din performantele unei pasari de valoare il constituie acestea? Ei bine, eu consider ca foarte putin. Daca nu ai cui sa-i dai, ai sa tot dai. Dar de venit, nu va veni nimic! Tot in zona mea cunosc pe cineva care probabil cheltuie anual intre 500 si 1000 de euro pe produse energizante de tot felul si de la toate firmele de specialitate. Si face asta de vreo 3 ani. Oare daca investea in achizitia de porumbei jumatate din acesti bani, nu era mai cu folos? Fiindca, fie vorba intre noi, nu se “misca” deloc. Chiar mi-a spus odata ca el nu are de ce sa dea bani pe porumbei, pentru ca poate sa ia orice porumbel, daca ii da tot ce ii trebuie, il face sa vina. Cand am auzit asta, am stiut ca niciodata nu va ajunge acolo unde viseaza orice crescator, fie el cat de incepator.

Parerea mea

Si eu le administrez porumbeilor antibiotice, dar destul de rar. De asemenea si produse de conditionare si recuperare, dar niciodata nu am exagerat. Majoritatea au fost vitamine simple si administrate in doze mai mici decat ar fi trebuit. De multe ori le pun chiar “la ochi”. Dar intotdeauna atunci cand trebuie! Exista mai nou, la fiecare companie producatoare de astfel de suplimente, un program. Eu incerc sa il urmez, dar nu chiar in detaliu, pentru ca, dupa cum v-am spus, nu ar exista zile in calendar pentru a le face tot ce spun ei acolo. Fac asta pentru a fi impacat cu gandul ca au primit tot ce aveau nevoie, alaturi de conditiile optime, spun eu, de a se antrena si de a se hrani. Am fost sportiv de performanta si stiu de ce este nevoie sa ajungi in top. Dar si acolo, toti ne antrenam la fel, toti primeam aceeasi atentie si aceeasi alimentatie; insa intotdeauna a existat un coleg care era cel mai bun jucator din echipa. Iar daca ceilalti nu se apropiau de valoarea lui, atunci nu formam un grup puternic si nu reuseam sa castigam. Asa e si in columbofilie: daca nu exista pasari de calitate, orice “reteta” le-ai aplica, tot nu vor fi capabili sa castige.

Retetele sunt pentru prajituri

Matusa mea este o gospodina desavarsita. Iar la ea am observat ca atunci cand prepara o prajitura sau un tort, se ghideaza dupa un carnetel plin cu retete. De aici stiu pentru ce sunt retetele. Pentru ca pana si cele de la medic, sunt prescriptii. La porumbei, nu stiu exact cum sa le denumesc, dar in orice caz nu cred in asa zisele “retete”. In zilele noastre totul poate fi verificat. Exista internet, exista firme care produc sau distribuie suplimentele si medicamentele pentru porumbei, asa ca, daca ar fi sa ne ghidam dupa acest fapt, ar trebui cu totii sa fim mari campioni. Insa, nu asta e secretul! “Materialul” e esential, restul e la indemana oricui. Dar nu uitati ca in urma cu 10-20 de ani nu existau atatea posibilitati, si totusi majoritatea celor de atunci, sunt si acum in topurile nationale. De aici trebuie sa deduceti unde sta secretul acestui sport.

Cristian – Daniel Stan

Adaugat pe 16 Aug 2013 de |  | 3,583 views

7 pareri la articolul “Pentru a deveni campion nu trebuie să fii vraci”


  1. Sandu Huzu says:

    Excelent articolul. Din pacate crunta realitate este ca ff multi columbofili cumpara fara sa stie de ce si pt ce. Ce ar trebui sa inteleaga toti ca inca nu s-a inventat nici un medicament sau energizant care sa imprime porumbelului valoare si ca orice medicament sau orice “reteta” folosita pe niste gioarse nu inseamna altceva decat bani aruncati absolut DEGEABA !!!
    Lumea r trebui sa inteleaga ca inainte de toate e valoarea genetica a porumbelului apoi valoarea CRESCATORULUI impreuna cu o sanatate de fier intr-o crescatorie buna duce la rezultate. Medicamentele trebuiesc folosite atunci cand este nevoie (nu cred ca un om normal inghite medicamente daca nu e bolnav).Energizantele si produsele de recuperare dau superrezultate cu niste porumbei pregatiti sanatosi de de valoare.
    E o absurditate sa creada cineva ca medicamentele si retetele dau valoare porumbelului. Este la fel de adevarat ca produsele pt porumbei folosite pe porumbei de valoare, de crescatori de valoare duc la maxim rezultatele ce se pot obtine DACA SUNT FOLOSITE CUM TREBUIE!!!

  2. Cosmin says:

    Da intradevar, daca ai rezultate dopezi porumbeii,iar daca nu ai rezultate ai gresit lotul dupa parerea unora.Pacat ca de obicei acei crescatori care sustin chestiile astea fac parte dintre acele persoane de la coltul strazii care in loc sa se ocupe de porumbei mai bine barfesc pe altii

  3. columbofil says:

    dle Cristian – Daniel Stan,ce buni suntem noi romanii la teorie,din pacate la practica suntem slabi,de aia merge Romania asa bine,cu sau fara prajituri,hai sa fim deschisi,pe majoritatea ne intereseaza doar REZULTATELE,NE DOARE N COT de porumbei,pe unde ratacesc,…dar asta i alta treaba,mai nou sportul columbofil a ajuns o afacere de pe care unii profita,facand bani frumosi,vand porumbei de calitati indoielnice,iar noi columbofilii de rand pierdem bani si pasari din cauzaunor lansari proaste… a INCOMPETENTEI,A NEGLIJENTEI unor oameni pe care i platim si care ne vb de sus.asta i columbofilia romaneasca ,sincer eu sunt satul de BALIVERNE,pe net,de fapt vad ca multi sunt columbofili de net,, si atat..pacat

  4. TRUE says:

    Pentru a devenii campion trebuie sa ai porumbel(i)buni, sa cunosti columbofilie si… putin noroc.
    Numai ca la noi se practica brafa si cunostinte IOC si deloc.

  5. TRUE says:

    Pentru a devenii campion trebuie sa ai porumbel(i) bun(i), sa cunosti columbofilie si… putin noroc.
    Numai ca la noi se practica barfa si cunostinte IOC si deloc.

  6. Alin says:

    Nu are legatura cu acest topic dar vreau cu aceasta ocazie sa rog omologatorii sa faca centralizarile,sa terminat sezonul cu maturii de ceva vreme si inca nu ne putem vedea rezultatele si sa ne cunoastem campionii.Multumesc!

  7. catalin says:

    10% din porumbeii produsi intr-o crescatorie sant utili.
    5% buni,3% excelenti,2% campioni…..chiar daca matca este formata din campioni.
    ….si totusi tot campionul este cel mai bun reproducator.
    …citate din experienta din lumea columbofila a unor mari specialisti din lumea intreaga.

Spune-ti parerea

*