Va trimit acest link spre analiza.
Stiu ca si voi ca si mine iubiti sportul columbofil, jocul cu porumbeii. Insa privind la ce se intampla acolo poate ar fi cazul sa ne punem si noi niste semne de intrebare.
Avem o columbofilie extrem de activa si colorata si mai ales in crestere.
Suntem oare pregatiti pentru momentul reculului?
Putem oare face ceva pentru a promova si mai intens pasiunea noastra?
Dupa ce am citit cele scrise eu am ramas pe ganduri.
Poate ar fi momentul sa ne trezim, inainte de a fi prea tarziu.
Marius Tunduc
Am pus traducerea articolului din link mai jos (admin1)
O abordare diferita a sportului columbofil – Un articol de Ad Schaerlaeckens
In Olanda 15 columbofili pe saptamana se lasa de sportul columbofil (de porumbeii voiajori), iar in Belgia numarul columbofililor a scazut de la 250.000 la 30.000. Din pacate aceasta decadere este simtita la nivel mondial, mai putin in Polonia, China si partea sudica a Portugaliei: Algarve. Portugalia a pierdut si ea aproape 10.000 de columbofili dar sportul columbofil ramane stabil in Algarve. Erau in jur de 1.000 de columbofili acolo, si inca mai sunt. In Olanda, Uniunea (federatia columbofila) ii intreaba pe columbofilii care se lasa de sportul columbofil de ce se lasa, care sunt motivele, in schimb ar trebui sa se intrebe de ce columbofilii din Algarve sunt atat de entuziasmati si de ce media de varsta este atat de mica fata de cea din Olanda si Belgia. Am mai scris despre Algarve si inainte, dar acum am primit niste informatii interesante si recente.
EXPOZITIA NATIONALA
In Europa de Vest tinem expozitiile nationale in Blackpool, Oostende, Dortmund, Kassel si Houten. In Europa sudica (Portugalia) au si ei expozitii nationale dar sunt tinute in locatii diferite in fiecare an. In ianuarie 15 si 16, 2011, Expozitia Nationala a fost organizata in micul oras Tavira in … Algarve. Am fost prezent la expozitie si am fost surprins sa vad cat de bine sunt organizate lucrurile de catre Presedintele Dl. Rui si echipa sa. Expozitia a fost amplasata in 3 hale uriase. Nu a fost atat de diferita de expozitiile din celelalte tari, cu exceptia faptului ca lucrurile erau atat de bine facute si de clare. Cativa din prietenii mei belgieni au vizitati asa numitul “satul porumbeilor” si au ramas profund impresionati, din cate mi-am dat eu seama. 20 de adaposturi apropiate platite de autoritatile locale in asa fel ca oamenii sa poata concura porumbeii, este ceva unic in intreaga lume. Banuiesc ca Dl. Rui si Dl. Teresa sunt responsabili si pentru acest sat de porumbei. Si-au folosit ei pozitia in asa fel sa convinga autoritatile locale ca sportul columbofil este un mod minunat de ati petrece timpul si ca merita sa fie sustinut?
GRATIS
Diferenta dintre Olanda, Belgia si oamenii de acolo este ca acestia fac toata munca pentru sportul columbofil gratis; niciunul nu doreste sa fie platit. Ce diferenta fata de Belgia si Olanda unde fiecare care munceste la club este platit. Acolo nu a trebuit sa platim ca sa vizitam expozitia. In Olanda cei care viziteaza trebuie sa plateasca iar organizarea unei astfel de expozitii costa bani. Ma intreb oare cum reusesc in Portugalia.
CONCURSURILE
Sunt 3 serii de curse:
– 7 curse de distante scurte
– 7 curse de distante medii
– 7 curse de distanate lungi
In total 21 de curse intr-un an, dupa parerea lor sunt destule, mai mult ei nu au concursuri cu puii.
Ce diferenta fata de Belgia. In unele zone, numai intr-un week-end sunt 6 curse. Puii, yearlingii si maturii, zbor separat (in trecut chiar si femele) si e de inteles de ce multi columbofili considera prea mult acest program. Acestia vor sa si traiasca, sa-si petreaca timp cu familiile. In trecut, cand inca erau 250.000 de columbofli, 6 curse intr-un week-end erau acceptabile, acum cand numarul columbofililor a scazut dramatic, Belgienii ar trebui sa se adapateze la noua situatie, dar belgienilor nu le plac sa strice vechile randuieli. Pe de-alta parte trebuie spus ca portughezii sunt frustrati de faptul ca porumbeiilor de olimpiada nu au o sansa sa arate puncte record impresionante datorita faptului ca nu au oportunitatile pe care ceilalti columbofili le au in celelalte tari. Defapt in Olanda si Belgia, situatia nu este corecta nici aici. In unele zone in Olanda sezonul pentru porumbeii maturi se termina in iunie, pe cand in alte zone se poate concura pana la mijlocul lui septembrie. In Belgia multi columbofili nu au sanse la un AS National sau la un porumbel de olimpiada deaorece in unele zone sunt prea putiniporumbei care participa la concursuri.
MAI MULT
Mai mult am observat ca oameni ca si Pedro Lopez, Dr. Madeirra si altii din Portugalia sunt bine informati despre sportul columbofil din Belgia si Olanda. Ceea ce nu pot sa inteleaga este urmatoarea: de ce columbofilii din Olanda pot sa introduca cati porumbei doresc la concurs. Sportul columbofil este un sport pentru fiecare, sustin ei. Cum poate cineva cu o slujba, care are o mica gradina si un adapost mic cu cativa porumbei sa concurenze cu profesionisti care introduc in concurs pana la 200 de porumbei, poate chiar mai mai multi?
In Portugalia este limitat numarul de porumbei (30 de porumbei), daca cineva doreste sa zboare mai mult de 30 de porumbei, celilalti sunt introdusi intr-o alta echipa. Parerea mea este ca este corect ceea ce fac ei. Ce ma mai sursprins la ei a fost existenta unui post de radio care pentru o zi intreaga se ocupa doar de sprtul columbofil. Nu poate fi o coincidenta ca postul de radio era localizat intr-o zona cu 20 de cluburi apropiate. Imi aduce aminte de vremurile mai de demult cand televiziunea nationala era interesata de sportul columbofil in week-end, cand in zilele de luni revistele prezentau o pagina intreaga despre sportul columbofil. Atunci erau 200.000 de columbofili nu 30.000 de columbofili cati sunt acum. In Algarve sportul columbofil este la fel de popular cum a fost dintotdeauna. Acest lucru nu poate fi doar o coincidenta, trebuie sa aibe un motiv.
Autor: Ad Schaerlaeckens
Traducere: Andrei Bondar
SURSA: www.columbofil.com