Lecturând ofertele atât de tentante ale firmelor care oferă produse pentru porumbei nu putem sa nu remarcăm tendința de trecere spre produsele naturiste,atât pentru pregătirea porumbeilor pentru concursuri, pentru menținerea în forma iar unele chiar pentru tratarea unor boli.
Ofertele se înmulțesc de la an la an și datorită efectelor negative pe care le au asupra organismelor , antibioticele și produsele create prind sinteze chimice. Poate nu vor reuși niciodata să înlocuiască complet antibioticele însă folosirea lor are efecte benefice evidente asupra porumbeilor noștri. Știm cu toții efectele usturoiului, ale cepei, ale sucului de lămâie sau ale produselor apicole. Dintre acestea din urmă mierea este la locul de cinste atât pentru noi crescătorii dar și pentru favoriții nostri. Propolisul cu efectul său dezinfectant excelent pentru a fi pus în apa de băut. Am lăsat la urma polenul pentru că despre el vreau să vorbim mai mult.
Firma germana Klaus, îl prezintă într-un material publicitar ca fiind ,,polițistul intestinelor’’ datorită proprietăților sale de antibiotic natural, și această firmă oferă pentru porumbei chiar polen în stare naturală. Bineînțeles că lista ar putea continua și cu alte firme care oferă polen sau produse derivate din acesta. Din fericire în România acesta este ,încă , disponibil pentru oricine, numărul mare de stupari ajutându-ne să-l găsim ușor atunci când avem nevoie de el și la prețuri relativ ieftine atunci când le comparăm cu cele din Europa.
Așadar haideți sa facem o scurtă prezentare a polenului și apoi să vedem cum îl putem folosi în propria crescatorie.
Polenul este elementul fecundat al florilor și se găsește pe arterele acestora sub forma unei pulberi fine și colorate. Este singura sursă proteică în procesul de hrănire al albinelor și este esențial pentru creșterea puietului, determinând producerea lăptișorului de matcă, a cerii și a veninului de albine. ( veninul ajută la producerea de antibiotice de mare importanță pentru om ).
Iată și o analiză chimică a polenului:
– Conținutul de proteină brută variază între 13-14% dar poate ajunge și până la 42% .
– Cel de aminoacizi liberi este între 1-10% . Au fost identificați în polen un număr de 20 de aminoacizi ți iată o parte dintre cei mai importanți cantitativ: arginină 5,7 ; histidină 2,4 ; isoleucină 4,5 ; leucină 6,7 ; lisină 6,3 ; metionină 1,8 ; fenilalamină 3,9 ; trepnină 4 ; tripofan 1,3 ; valină 5,7. Ca și o comparație cantitatea de aminoacizi prezentă în polen este de câteva ori mai mare decât cea pe care o găsim în brânză, ouă sau carne.
– Polenul conține grăsimi, proporția lor variind între 1,8 si 18%
– Dintre vitaminele care se găsesc în polen o cantitate importantă o constituie cele di grypa B( B1 tianina, B2 riboflavia, B6 piridoxin, acidul pantotenic, biotina, și acidul folic ). Totul în polen găsim vitamine C, E și A.
– În polen se găsesc peste 80 de enzime. (enzimele sunt compuși organici de natură proteică, prezenți în celulele vii care au rol de catalizator pentru reacțiile vitale )
– Substanțe minerale care se găsesc în polen: potasiu, fosfor, siliciu, calciu,sulf, magneziu, clor, sodiu, aluminiu, fier, iod, bor, nichel, mangan și cupru.
– Hidranții de carbon se găsesc în polen în procente ce variază între 7 si 48%. ( aceștia sunt o adevărată sursă de energie )
Datorită calitaților sale deosebite pelenul este folosit și în alimentația umană ca medicament natural și ca energizant. Întru-un articol dintr-un ziar am găsit faptul că polenul poate înlocui cafeaua. Astfel este recomandabil consumul a doua lingurițe de polen pe zi, acestea având ca efect energizant ca si o ceașcă de cafea.
Privind acum la această minune a naturii care este polenul este recomandabil să încercăm să o folosim în alimentația porumbeilor noștri pe toata perioada anului și dacă vom privi mai atent la compoziția lui vom vedea că poate să înlocuiasca o serie de produse sintetice pe care le folosim .
Iată și câteva moduri de folosire aplicate de către mine:
-Polen în stare naturală ( granule ) dat cu porumbeilor în hrănitor . Este o metodă foarte comodă având singurul dezavantaj că trebuie se avem puțină răbdare ca porumbei să se obișnuiască cu noul aliment. După aceasta porumbei îl consumă cu o placere deosebită și trebuie să avem grijă doar la dozarea lui: 1-2 grame pe porumbel pe zi.
– Polenul se dizolvă în 50 ml de apă călduță și se toarnă în vasul de apă cu apa de băut. Dezavantajul major este că după un timp coboară, datorită densității, pe fundul vasului plus că murdărește vasul destul de tare cu rășină. fiind necesară o spalare puternica după folosire.
– Polenul se dizolvă în 50 de ml de apă și apoi se amestecă cu hrana. Dezavantajul metodei este că se murdăresc vasele de mâncare su rășini care sunt apoi mai greu de curățat. Este mai ușor de aplicat decât metoda a doua, dar totuși prima metodă rămâne cea mai comodă și ușor de folosit.
Polenul se oferă porumbeilor de 1-2 ori pe săptămână.
Foarte mulți crescători îl folosesc prin una din metodele arătate mai sus. Cei care nu ați încercat până acum, timpul nu este pierdut, așa că puneți mâna și oferiți porumbeilor dumneavoastră un produs natural cu efecte sigure…
SURSA: Revista Columbofilia Română nr. 3/2006
Va asteptam si pe facebook!
cel mai bun dintre cele mai bune.
Un articol foarte intereseant! multe dintre aceste lucruri chiar nu le stiam, dar am sa incerc sa le aplic si eu la porumbei mei.
Polenul necesar intro zi il dizolvati in putina apa calduta iar apoi cu aceasta inmuiati 50-100 grame de drojdie de bere pe care o amestecaticu mincarea necesara la o hranire.Asteptati putin sa se usuce drojdia iar apoi hraniti porumbeii.Cantitatile le veti stabili fiecare in parte in functie de nr de porumbei,dar cu aproximatie in 50 ml de apa dizolvati 2 linguri de polen si 100 gr de drojdie
Sigur nu o sa fiti dezamagiti.
Succes tuturor.
http://halmageanclaudiu.weebly.com
Multumim pentru articol. Foarte interesant.
cel mai bine este sa invatati porumbii sa il manance. In momentul in care il diluati cu apa si il puneti pe boabe o sa vedeti ca are un miros foarte foarte puternic, inzecit fata de cum miroase in starea lui naturale, unii porumbei vor ezita sa manance boabele.