Cu câteva zile în urmă am citit un articol foarte interesant pe site-ul pipa.be. Engleza mea nu m-a lăsat să traduc acel articol, dar spre marea mea bucurie prietenul si colegul de asociație Andrei Bondar a tradus acest articol și l-a postat pe site-ul sau www.columbofil.com
Eu l-am preluat pentru că îl consider un articol EXCEPȚIONAL. Se potrivește și cu vremea de la noi din momentul de față, adica cu multă umiditate și după prognoza meteo vom avea parte de vreme urâtă cu ploi până spre sfârșitul lunii mai. Vă sfătuiesc să țineți cont de sfaturile din acest articol și sigur veți avea success în concursurile cu porumbei.
Lecturare plăcută.
În urmă cu câțiva ani, vremea era deosebit de umedă și perversă. Acum mai mult decât oricând, o crescătorie bună este necesară, pentru a obține o serie de rezultate succesive.
Multe crescătorii din grădini au dezamăgit mai mult sau mai puțin în acești ani, în timp ce crescătoriile din pod (mansarde) s-au dovedit a fi cele mai bune, lipsa umidității joacă un rol important. Mulți columbofili care au avut concursuri reușite în timpul acestor veri, nici cu văduvii nici cu puii, nici cu porumbei zburați natural, aceștia au acuzat situațiile de vreme adversă. Aceștia aveau dreptate. Dar unii au uitat că porumbeii trebuiau să fie într-o condiție (formă) mai bună ca oricând. Aceștia au trebuit să înfrunte nu numai distanța și vremea rea dar și mediul din crescătorie. Se pare că mediul din crescătorie a influențat cel mai mult. Fie nu puteau aduce porumbeii în formă, sau dacă reușeau, nu puteau să o mențină. Foarte mulți porumbei buni au avut această problemă. Vremea și temperatura ar trebui să fie de partea lor, ar trebui să ajute ca adăportul lor să fie unul sănătos.
O crescătorie cu geamuri duble (plasă+sticlă)
În multe concursuri, adăpostul (crescătoria) este cauza performanțelor slabe. Nu este doar vremea de vină. Se pot găsi și exemple de porumbei care au zburat bine săptămână de săptămână. Stiu și că vremea rea nu i-a ajutat să zboare mai bine, și nici nu a redus oarecum numărul mare de pierderi. Dar, am văzut crescătorii în care porumbeii tineri cât și porumbeii maturi erau în formă de top, unde pierderile erau puține și rezultate constante, an de an. Ne-a făcut să ne gândim de două ori.
În ultima lună a unui sezon competițional dezastruos, am vizitat 4 crescătorii “proaste” unde porumbei de calitate erau “cazați”. Când i-am luat în mână, am observat că aceștia nu erau într-o condiție bună. Pur și simplu nu arătau bine, având un penaj mai degrabă dur, cei mai mulți aveau mucus în gât. O crescătorie era prea întunecoasă și umedă, cealaltă era orientată greșit, ventilația era improprie sau prea multă. Crescătoria numărul 3, era orientată corect dar direct pe pământ și avea, bineînțeles, umezeală. Materialele folosite nu erau cele mai bune pentru a controla orice schimbare de temperatură. Ar fi fost în regulă dacă am avea o vreme ideală. Proprietarii acelor crescătorii ar trebui să facă schimbările necesare cât de curând posibil. Pereți dubli, mai multe geamuri, un sistem de ventilație mai bun, un alt acoperiș, ridicarea crescătoriei de la sol, toate aceste schimbări funcționeză imediat.făcând minuni.
Lumină multă, umiditate puțină
Crescătoriile orientate pe direcția ploii (vest sau nord) sunt de cele mai multe ori umede. Este nevoie de mai multă muncă în această crescătorie, ar trebui schimbată orientarea crescătoriei. Toți știu că unui porumbel îi place un adăpost călduț. În timpul iernii, poate fi rece, dar ar trebui să fie uscat ca un os. Primăvara, nu poate fi prea cald. Porumbeilor le place căldura, de aceea li se permite să fie răsfățați. Ține crescătoria închisă când este rece și ploios afară. Lumina soarelui este foarte importantă. Soarele este sursa vieții. Asigură-te că sunt destule geamuri în fața crescătoriei și țigla de sticlă în acoperiș. Un singur lucru greșit este deseori cauza faptului că văduvii nu ajung în formă sau nu o pot menține.
Sunt încă mulți columbofili care cred că geamurile sunt bune doar pentru a lăsa porumbeii afară sau înăuntru. Aceștia le țin deschise indiferent de vremea de afară!!! Noi le recomandăm să adopte un sistem mai bun; astfel vor avea mereu probleme. Lasă aerul umed afară, în acest mod continuăm pentru o perioadă mai lungă să beneficiem de porumbei. Trebuie să nu fim prea nesăbuiți dar nici să aplicăm prea multe schimbări. Toate acestea sunt idei vitale în sportul columbofil.
Pentru cei care au fost atenți succesul nu este departe.