voiajori

Natura disputelor columbofile îmi sugerează titlul romanului ”Agonie și extaz”, celebra lucrare a lui Irving Stone. Agonia, lupta pentru restabilirea adevărului și extazul, sentimentele pe care le încerci în fața realizării uluitoare a lui Michaelangelo, unul dintre exponenții generației renascentiste.
Lectura înfruntărilor columbofile pe paginile siteurilor mă extaziază. Columbofilia în România este tânără, efervescentă, ea are viitor. Într-un articol al maestrului Schaerlaekens era incriminată îmbătrânirea columbofiliei belgiene. Tot mai puțini tineri îmbrățișează pasiunea pentru zborul înaripaților.
Indiferent de natura inclestarilor prolansari timpurii sau prolansari intarziate esenta fundamentala o constitue ascensiunea tineretii careia ii este specifica impetuozitatea. Nu-mi permit sa ma supar pe generatia care nu impartaseste preferintele mele. Prin natura varstei ei nu au avut posibilitatea sa cunoasca framantarile mele in urma cu 30 de ani, confruntati cu ascetismul unei societati comuniste. Eu doresc doar sa-i informez, nu oblig carcotasii sa accepte un adevar.
Spre exemplu in sezonul columbofil din vara anului 1987 am organizat 15 etape de concurs. Toate procesele verbale au purtat girul parafarilor oficialitatilor columbofile poloneze. Localitatea Gdansk de unde efectuam lansarile pentru categoria fond era fostul oras german Danzig, lucru care explica seriozitatea si corectitudinea indiscutabila acelor care ne super vizau. Va spun cu mana pe inima, daca bineinteles acceptati acest fapt, sacrificiile care le faceam pentru organizarea unui concurs erau prea mari ca sa ne permita eludarea lui.
Desigur este neplacut acum cand lecturez diferite siteuri si constat ca fii sau nepotii celora cu care atunci infruntam scrupulozitatea vamesilor de la Porubnoe – o data m-au tinut 6 ore la verificari schimbandu-se doua serii de vamesi – acum urmasii nostri afirma neincrederea pentru eroismul performantelor realizate. In acele vremuri ei poate nu erau nascuti sau se aflau la o varsta imberba, de aceea nu-mi permit sa ma supar. Incriminez ca sentiment al agoniei neconformitatea expresiilor folosite, unele cu adevarat suburbane, neadecvate tonului si principialitatiilor unor conversatii decente. Sunt convins ca cei care le folosec cunosc doar sensul si nu ceea ce ele reprezinta. In calitate de absolvent al facultatii de Defectologie de la Cluj Napoca, doresc sa aduc o anumita limpezime pentru a se evita pe viitor folosirea unor termeni traumatizanti.
Intelectul uman se apreciaza pe baza unor teste care opereaza anumite clasificari. Un Coeficient de Inteligenta cuprins intre 0-20 reprezinta gradul de idiot, deficit genetic, individul necesitand tutelare permanenta, el nereusind sa-si insuseasca deprinderile elementare de igiena. Coeficient de Inteligenta cuprins intre 20-40 reprezinta gradul de imbecil care inseamna o subdezvoltare mintala, subiectul nereusind sa-si insuseasca capacitatea de a scrie. Urmeaza apoi Coeficient de Inteligenta subliminar cuprins intre 40-60, Coeficient de Inteligenta liminar cuprins intre 60-80, Coeficient de Inteligenta normala cuprinsa intre 80-120 si Coeficient de Inteligenta a super dotatilor cu peste 120 de puncte.
Invit pe cei care sub influenta nervilor confruntati cu anumiti termeni poate neconformi cu principiile lor sa se calmeze, sa fie rationali si sa-si ceara scuze pentru limbajul intrebuintat. Cu atat mai mult cu cat unele persoane au atributiuni in comitectul director al FCPR-ului.
In vremea mea am ocupat functii grele in cadrul FCPR-ului dar sincer nu mi-am permis trivialitati in limbaj. Mai mult sa nu transformam comitetul de conducere al FCPR intr-un fel de ,,stat” al columbofililor, el reprezinta o asociere liber consimtita a membrilor sai cu respectarea unui statut si a normelor de sportivitate.
Filosoful Schophenhauer afirma ”statul nu este decat o botnita al carui scop este de a face inofensiv acest animal carnivor, omul si de al face in asa fel ca sa aiba aspectul unui ierbivor”. Sa nu se inteleaga ca eu zeific iubirea dintre oameni sau sunt adeptul cercurilor epicureice, celebre prin cultul prieteniei care avea ca maxima ”prietenia face inconjurul lumii si ne invita pe toti sa ne trezim la o viata fericita”, stiu in timpurile noastre este imposibila, m-asi bucura daca s-ar limita macar la o strangere sincera de mana si ar disparea din vocabularul nostru expresiile injurioase.
Porumbelul adevarat monument de inteligenta trebuie respectat, sa fim rationali, echilibrati sa nu inflamam spiritele intrucat facem un mare deserviciu asociatiilor noastre columbofile din cadrul FCPR-ului.
dr. Mircea Bilius
Presedinte onorific Asociatia Columbofila
Suceava

Adaugat pe 14 Feb 2012 de |  | 1,613 views

Nu se accepta pareri.