Vicecampion National AS Maraton Tineret 2012
Vicecampion National Maraton Pui 2012
Loc 1 Gdansk 2009
Loc 1 Gdansk 2010
Loc 2 Gdansk 2012
***
Câteva detalii despre dvs. ne puteți da?
Mă numesc Iurieți Relu, sunt din Botoșani, născut în localitatea Corni. Cresc porumbei de prin anul 1999 dar mai serios din anul 2006. Până în 2006 nu prea am avut rezultate și a trebuit să studiez foarte mult, tot ce apărea în materie columbofilă. Datorită faptului că porumbeii ce îi aveam nu au reusit să dea randamentul dorit am trecut la porumbeii aarden pe care i-am studiat foarte mult înainte. Imediat au apărut și rezultatele la nivel național. Dețin porumbei de aarden din liniile vechi cum ar fi Aarden 1, Aarden 2, din porumbeii Lazeroms, Nichita, Nero etc. Am avut norocul să prind o linie de porumbei foarte bună. Cel mai bun porumbel al meu a fost o femelă de Jan Castelyn cumpărată de fostul meu asociat. Urmașii acestei female urcă în top 10 național la categoria maraton an de an, atât în crescătoria mea cât și în altele. Anul trecut am terminat noua crescătorie din Botoșani și am mutat câțiva pui aici pentru a-i concura de aici în sezonul 2013.
Deci, în sezonul 2013 veți concura pentru prima dată de la noua crescătorie?
Da.
Ce v-a determinat să construiți o nouă crescătorie în Botoșani având în vedere faptul că de la Corni ați avut niște rezultate senzaționale în ultimii ani?
Eu locuiesc în Botoșani iar pentru a ajunge la Corni trebuia să fac naveta 22 de km. zilnic. Un alt motiv care m-a determinat să mut porumbeii este acela că la Corni după terminarea sezonului trebuia să țin porumbeii închiși până pe 15-20 martie din cauza răpitoarelor. În fiecare primăvară î-mi ia uliu foarte mulți porumbei. Aici unde am noua crescătorie mi-am construit și o casă, deci mă voi muta aici, aproape de porumbei. La țară ajungeam de 2-3 ori pe săptămână la porumbei. Aici îmi voi putea petrece zilnic timpu alături de ei, îi voi putea monitoriza mult mai bine. Personal, cred că va fi mai bine aici dar acest lucru îl va spune rezultatele pe care le voi avea de la Botoșani.
Cum reușiți să vă mențineți în top an de an?
Cred că porumbeii mă ajută. Pentru că, după cum am spus și mai sus, îmi petrec puțin timp alături de porumbei. Iar metoda de zbor pe care o practice e o văduvie seaca dacă pot spune așa, inventată de mine, după timpul meu liber. În plus de asta an de an fac rezultate cu alți porumbei. Nu pot spune că am un porumbel, doi, trei buni în fiecare an care să mă scoată în față. An de an apar alți porumbei buni, de top. De asta cred eu că mă ajută porumbeii. De la Corni spre exemplu porumbei cu locurile 5,6,14 național mi i-a luat uliu, alții tot de top național i-am vândut așa că a trebuit să descopăr alți porumbei de top și bineînțeles că am găsit pentru că am o linie de porumbei bună. Ca și îngrijire să nu creadă nimeni că dorm în crescătorie, nici într-un caz.
Mulți columbofili vă numesc “maestrul concursurilor de Gdansk”. Cum reușiți să aveți de fiecare dată porumbei în fruntea clasamentului la acest concurs? Pregătiți special porumbeii pentru această etapă?
Porumbeii mei sunt pregătiți de la începutul sezonului pentru maraton, indiferent de numele localității de lansare. Spre exemplu în 2009 și 2010 câștigătorii etapei de Gdansk au fost porumbei diferiți. Locul 2 din 2012 a fost alt porumbel. Consider că porumbeii sunt de vină pentru aceste rezultate.
Ce număr de porumbei dețineți la lotul de zbor, matcă și câți pui reproduceți anual?
La lotul de zbor am în jur de 50-60 de zburători, rar depășesc acest număr. La reproducție am întradevăr foarte mulți, în jur de 47 de perechi. Sper ca în viitorul apropiat să rămân la 20 de perechi de reproducători care de fapt le-am și adus la noua crescătorie. Iar numărul puilor variază de la an la an. Trebuie să las mulți și din cauza răpitoarelor. Dar de anul acesta nu voi mai lăsa la Corni nici un pui. Voi zbura doar maturii de acolo. Puii vor fi mutați toți aici.
Cum pregătiți porumbeii pentru concursurile de maraton?
Prea mari pregătiri nu am. Zbor prima etapă de fond la natural după care trec cu ei la văduvie. Dăpă asta îi antrenez în jurul crescătoriei. Dacă zboară în jur de o oră e ok. Dacă nu zboară îi duc cu mașina la antrenamente de 50-60 km. Îi duc în fiecare zi până când vor zbura în jurul crescătoriei aproximativ o oră. Același lucru îl fac și la sosirea de la concursuri. Îi antrenez la început 20 de minute după care cresc timpul de zbor treptat până ajung la o oră. Dacă nu vor zbura o oră, îi duc din nou cu mașina la antrenamente până vor zbura suficient în jurul crescătoriei, adică o oră.
Lăsați văduvi să se vadă înainte de îmbarcare?
Nu las să se vadă decât la sosirea din concurs. Dacă a fost un concurs mai ușor și am mai mulți sosiți în prima zi, seara îi despart. Dacă a fost un concurs greu îi las împreună până a doua zi.
La întoarcerea de la antrenamente se văd văduvii?
Nu. Niciodată.
Ce plan de zbor au maturii, dar yarlingii?
Indiferent că sunt maturi sau yarlingi vor participa la toate maratoanele din planul de zbor. Dacă ar fi 10 etape de maraton cred că la toate 10 i-aș angaja.
Anul trecut a-ți reușit ceva unic aici în Moldova și anume să organizați două maratoane cu puii. Ce părere aveți despre aceste concursuri fiind implicat direct în acest nou proiect columbofil?
Am o părere bună pentru cei care doresc să își verifice porumbeii. Eu am o vorbă: nu pot să aștept 3 ani ca să văd cât de deștept este un porumbel. Pentru selecție pe viitor sunt bune aceste maratoane. Pentru a concura aceeași porumbei și anul următor cred că e prea mult având experiența celor 3 fonduri cu puii. Se uzează foarte tare. În toamnă am angajat la marathon doi din patru frați sau unu din doi pentru a vedea cât se poate întinde coarda la anumite familii. Spre fericirea mea am avut niște rezultate extraordinare la marathon, și nu numai. Când am jucat prima dată la fond cu puii am ieșit campion național. Lumea la început nu a fost foarte încrezătoare în aceste două maratoane cu puii dar asta nu ne-a împiedicat să încercăm. Nu sunt de acord ca un crescător să încerce cu tot lotul de pui pentru că e posibil să piardă tot efectivul la un concurs. Pentru a verifica diferite cupluri cred că e bine.
La primul maraton cu puii ați avut niște sosiri extraordinare. 4 pui în doar câteva secunde. Cum e posibil?
Sincer să fiu, nici mie nu mi-a venit să cred. Nici la maturi nu am avut de la maraton așa sosiri senzaționale. 4 pui în 14 secunde + un pui polonez care nu era al meu. Probabil s-a agățat de stol. Pun aceste sosiri pe seama porumbeilor puțini angajați la acest maraton și pe faptul că porumbeii mei erau foarte pregătiți. Am avut și comisie care a spus că porumbeii aceștia arată foarte bine. Zilele trecute mă uitam cu un coleg la clasamente și mi-a arătat că la concursul de Elblag din 2010 am avut locurile 12,13,14,15 cu sosiri în 22 de secunde, deși eu nu știam. Porumbeii ne arată că dacă prind vârful de formă, cei mai buni și mai pregătiți sunt capabili să vină toți odată chiar și de la maraton. Să nu uităm că sosiri spectaculoase am avut destul de des. În 2011 la Coronowo, un concurs catastrofal unde s-au pierdut peste 6.000 de porumbei, la un moment dat erau 20 de porumbei sosiți pe tot județul Botoșani din care 11 erau ai mei. Încă o dată pun seama acestor rezultate pe porumbei și pe sănătatea lor.
Ce senzație ați avut când ați văzut că vin 5 odată spre crescătoria dvs.?
Inițial am crezut că nu sunt toți ai mei. De fapt între cei 5 a fost și un pui polonez. La început m-am bucurat foarte mult dar după aceea când am văzut discuțiile și comentariile ce au apărut am fost dezamăgit. Mule comentarii au fost scrise de oameni care nu m-au văzut nici o dată, nu știu nimic despre mine. În locul lor m-aș uita în propria crescătorie și m-aș gândi mult înainte să lansez astfel de comentarii. Răutatea și proasta educație îi împing pe unii la astfel de comentarii răutăcioase și nefondate.
Ce hrană primesc porumbeii dvs.?
Primesc mâncare la sac de la firma Elpol din Polonia. La zbor dau Champions Turbo (LT), o mâncare foarte bună iar la reproducție dau super amestec fără grâu și porumb (BK) la care mai adaug eu porumb și mazăre. De vre-o 3-4 ani folosesc mancarea aceasta.
Folosiți depurativ la sosirea din concurs?
Categoric. Folosesc 2 zile depurativ cu electrolit la concursurile grele și o zi la cele mai ușoare. Dacă e nevoie dau depurativ și 3-4 zile. După aceea dau drojdie de bere cu ulei de usturoi, mai primesc doar în sezon Ro 200, folosesc antibiotic contra tricomonozei ( a doua zi de la sosire o pastilă/ porumbel de gamba tabs r). Folosesc mult Gervit atât la reproducători cât și la zburători. În mijlocul sezonului folosesc și sedochol. În general folosesc produse. Nu pot să spun ,,domnule nu le dau nimic” . Încerc să îi pun în formă cât mai bine și mai repede cu ajutorul produselor.
Iarna faceți tratamente?
Da. În decembrie încep cu deparazitarea internă, coccidioză, tricomonoză, salmoneloză timp de 5 zile fiecare înafară de viermi. După care îi vaccinez.
Vaccinați și împotriva salmonelozei?
Da, doar puii. Când aceștia au două săptămâni îi vaccinez. În trecut vaccinam și maturii dar am avut probleme la reproducție cu ouă fertile, alte femele nu mai ouau etc., și am renunțat. Când înțarc puii îi vaccinez împotriva paramixovirozei și fac rapel la o lună.
Cum concurați puii?
La începutul lunii mai am primii pui de înțărcat. Aceștia stau cam o lună, o lună și jumătate închiși până aruncă prima sau a doua pană. Abia atunci erau eliberați și toate acestea din cauza uliului. În anii trecuți se pierdeau cel puțin jumătate din cei 80-100 pui ce îi păstrez pentru mine din prima serie. Cu trecerea anilor s-au selectat reproducătorii și în momentul de față se pierd foarte puțini pui. Zboară timp de două luni după care încep antrenamentele. Două de 50 km. după care vor merge la 200+, 300+ și 3 fonduri. În anul 2012 cei care au fost angajați la maraton au participat doar la primul fond. Anul acesta voi selecta 10-15 pui pe care îi voi opri iar restul vor merge la primul fond urmat de cele două maratoane.
Ce părere aveți de concursul Berlin Național?
Din păcate anul acesta s-a scos denumirea de Berlin Național. Nu trebuia făcut acest lucru. Cred că acel concurs trebuia să fie scos complect din campionatul național. Să rămână doar concursul nostru Național. S-a muncit mult la acest proiect și nu trebuia scoasă denumirea de național și nici băgat în planul de zbor al celor din ardeal. Eu personal aș fi vrut să zbor Berlin Național care începuse să fie un concurs de tradiție și mândria noastră.
Ce planuri de viitor în materie columbofilă aveți?
În primul rând să îmi fac o linie de porumbei frumoși, care să îmi placă mie, o linie de porumbei care să mă reprezinte. Iar la rezultate îi las pe ei să decidă pentru că ei mă ridică, ei mă coboară. Dacă aș avea de ales între un porumbel de aarden cu un pedigree bun și un campion național aș opta pentru cel de aarden. Încă o chestie, eu cresc porumbei care să îmi placă mie cum arată. Îmi plac porumbeii închiși la culoare și bălțații, dacă mai sunt și consangvini e excelent. După aceea mă interesează și rezultatele, după ce am porumbei frumoși, pe gustul meu.
Noi vă mulțumim pentru amabilitate și vă dorim mult succes în continuare cu rezultate mult mai spectaculoase din noua crescătorie.
Mulțumesc, la fel vă doresc și dumneavoastră.
………………………………………………………………………………………………………….
Iată și cele mai bune rezultate obținute de porumbeii d-lui Iureți:
LOC 3 OLIMPIADA MARATON 2010 – 411005-07 M “ BUREBISTA”
Rezultate top 20 National 2012
Loc 2 NATIONAL AS MARATON TINERET
Loc 2 NATIONAL MARATON PUI
Loc 4 NATIONAL MARATON TINERET
Loc 4 NATIONAL MARATON PUI
Loc 4 BERLIN INTERNATIONAL
Loc 6 NATIONAL MARATON CRESCATOR
Loc 8 NATIONAL MARATON EXTREM TINERET
Loc 8 NATIONAL AS MARATON TINERET
Loc 14 NATIONAL MARATON PUI
Loc 15 NATIONAL MARATON PUI
Loc 16 NATIONAL AS MARATON MATURI
Loc 18 NATIONAL AS FOND TINERET
Loc 19 NATIONAL MARATON PUI
Loc 20 NATIONAL MARATON TINERET
Rezultate Judetene 2012 – Top 3 !
Loc 1 Crescator Maraton
Loc 2 Crescator General
Loc 3 Crescator Fond
Loc 3 Crescator Pui
Loc 1 Maraton Extrem Tineret Botosani
Loc 1 As Maraton Maturi Botosani
Loc 1 As Maraton Tineret Botosani
Loc 1 Maraton Tineret Botosani
Loc 1 Maraton Pui Botosani
Loc 2 Maraton Maturi Botosani
Loc 2 Maraton Pui Botosani
Loc 2 As Fond Maturi Botosani
Loc 2 As Fond Tineret Botosani
Loc 2 Fond Maturi Botosani
Loc 2 Fond Pui Botosani
Loc 3 As Maraton Tineret Botosani
Loc 3 Maraton Pui Botosani
Câteva rezultate de senzatie la diferite etape:
08.09.2012 – Elblag 1- 860 km. 433 porumbei
Loc: 4,5,6,7,9,26,40,43,47,50.
29.09.2012 – Elblag 2 – 860 km. 300 porumbei
1,7,20,22,26,36,45,47,48.
06.07.2012 – Gdansk – 920 km. 3.031 porumbei
Loc: 2,18,33,53,62,73,81,86 etc.
31.07.2011 – Slupsk – 1.005 km. 2.060 porumbei
Loc: 12,30,43,72,89 etc.
10.07.2010 – Gdansk – 917 km. 2.755 porumbei
Loc: 1,2,4,16,42 etc.
26.06.2010 – Elblag – 877 km. 4.383 porumbei
Loc: 2,12,13,14,15,20,25,33,37,38,62,63,64,65,81,43 etc.
de Vlad Fildan.
Felicitari si mult succes in continuare!
Felicitari Relu, sanatate multa in continuare, bafta la concursuri si fa ce stii tu mai bine fara sa pleci urechea la comentarii.
Felicitari si mult succes pe viitor!!!
Sa auzim numai de bine….
UNGUREANU C.A. + BOZU – SUCEAVA
felicitari! am si eu porumbei de la relu iureti
super crescator@rezultate!! cu toate ca nu va conosc dar rezultatele vorbesc de la sine! mult success in continuare.
Felicitari! superbi porumbei dm Relu
Stima si respect pt dl RELU si pt porumbeii ARDEN detinuti.SUCCES!!!
Felicitari domn Relu. Niste porumbei senzationali care au ajuns pe mana unui crescator priceput. FELICITARILE MELE!
felicitari pentru munca si rezultate,si nu,l mai laudati sa nu se umble.SANATATE SI BAFTA PE MAI DEPARTE.
Dl Iuret este” galacticu-extraterestru”de la rasarit,asa cum mai avem si la apus.Prevesteste a licitatie…!
Domnule v.sirbu, daca ati fi citit in revista F.C.P.R. NR 1 DIN 2013 ati fi vazut acolo acest interviu dar… Nu se prevesteste nici o licitatie cu dl Iurieti pe site-ul nostru. Rezultatele dansului sunt de apreciat. Frustrarea dvs insa, nu este de apreciat.